Writing anxiety among EFL high school students in Mosul: Levels, types, causes, and the role of gender, grade level and educational background
Musul'daki EFL lise öğrencileri arasında yazma kaygısı: Düzeyleri, türleri, nedenleri ve cinsiyet, sınıf düzeyi ve eğitim geçmişinin rolü
- Tez No: 932523
- Danışmanlar: PROF. FATOŞ UĞUR ESKİÇIRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yazma, Yazma Kaygısı, Kaygı Nedenleri, EFL Öğrencileri, Yazma Performansı, Writing, Writing Anxiety, Causes of Anxiety, EFL Learners, Writing Performance
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın amacı, Irak'ın Musul şehrindeki iki devlet lisesinde yabancı dil olarak İngilizce öğrenen (EFL) öğrenciler arasında yazma kaygısını incelemektir. Çalışma, yazma kaygısının türleri (somatik, bilişsel, kaçınma) ile olumsuz değerlendirilme korkusu ve sınırlı süre gibi nedenlere odaklanmıştır. Dil öğrenenler arasında yazma kaygısının bilişsel ve duygusal boyutları üzerine yapılan birçok araştırmaya rağmen, yazma bağlamındaki kaygının tetikleyici unsurlarının yeterince incelenmediği ve çoğu çalışmanın daha genel kaygı türlerine yoğunlaştığı görülmektedir. Bu çalışma, yazma kaygısı ile öğrencilerin yazma başarısı arasındaki ilişkiyi araştırarak mevcut literatüre yeni bir perspektif sunmakta ve cinsiyet, sınıf düzeyi, eğitim geçmişi gibi faktörlerin bu bağlamdaki rolünü ele almaktadır. Araştırmaya toplam 160 öğrenci ve 3 öğretmen katılmıştır. Nicel ve nitel veri toplama yöntemlerini birleştiren karma yöntem araştırma modeli kullanılmış; İkinci Dil Yazma Kaygısı Envanteri (SLWAI), Yazma Kaygısı Nedenleri Envanteri (CWAI) ve yarı yapılandırılmış görüşmeler uygulanmıştır. Sonuçlara göre, öğrencilerde orta ila yüksek düzeyde yazma kaygısı tespit edilmiş, bu kaygı en çok kaçınma davranışı ile kendini göstermiştir; bilişsel kaygı ve somatik kaygı ise daha düşük düzeyde gözlemlenmiştir. Görüşmeler, yazma derslerinde karşılaşılan çeşitli zorluklar ile yetersiz pratik, düşük İngilizce yeterliliği, ezberci yöntemler ve eğitim ortamından kaynaklanan dış baskılar gibi yazma kaygısına yol açan faktörleri ortaya koymuştur. Bilişsel kaygı ve kaçınma davranışı yazma performansı ile orta düzeyde ilişkiliyken, somatik kaygının bir etkisi saptanmamıştır. Eğitim geçmişi, yazma kaygısının azalmasında güçlü bir etki gösterirken, sınıf düzeyi ve cinsiyet açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The reason why this current study was initiated is for the sake of investigating writing anxiety among EFL students in two state high schools in Mosul, Iraq, focusing on anxiety types (somatic, cognitive, avoidance) and causes, such as fear of negative evaluation and limited time. Despite considerable research into the cognitive and emotional dimensions of writing anxiety among language learners, the specific triggers of anxiety in writing contexts remain underexamined, as most studies emphasize more generalized anxiety types. By exploring the connection between writing anxiety and students' writing success, this study contributes new insights to existing research, also examining how factors such as gender, grade level, and educational background play a role. A total of 160 students and 3 instructors participated in the research, which utilized a mixed-methods approach, utilizing both quantitative and qualitative data collection through the Second Language Writing Anxiety Inventory (SLWAI), Causes of Writing Anxiety Inventory (CWAI), and semi-structured interviews. According to the results, students displayed moderate to high writing anxiety, predominantly characterized by avoidance behavior, with cognitive anxiety and somatic anxiety following in prevalence. Moreover, interviews uncovered a range of challenges within EFL writing classes, alongside numerous factors linked to writing anxiety, including inadequate practice, low English proficiency, the memorization of essays, and external pressures from the educational environment. Cognitive anxiety and avoidance behavior moderately correlate with writing performance, while somatic anxiety does not. Educational background strongly relates to reduced writing anxiety, with no notable differences based on grade level or gender.