Blockchain ve kripto paraların işten ayrılma niyeti üzerine etkisi, Antalya ili örneği
The effect of blockchain and cryptocurrencies on turnover intention, the case of Antalya province
  1. Tez No: 932536
  2. Yazar: BUĞRA ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Blockchain Teknolojisi, Kripto Paralar, İşten Ayrılma Niyeti, İş Tatmini, Kariyer Tercihleri, Blockchain Technology, Cryptocurrencies, Turnover Intention, Job Satisfaction, Career Choices
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışma, blockchain teknolojisi ve kripto paraların çalışanların işten ayrılma niyeti üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Blok zinciri teknolojisinin merkeziyetsizlik, şeffaflık ve güvenlik gibi temel özellikleri; kripto paraların ise finansal motivasyon ve yenilikçi özellikleri ile bireylerin kariyer tercihleri üzerinde belirgin bir etkisi olduğu varsayılmaktadır. Bu kapsamda, çalışma çalışanların kripto para sektörüne yönelik algılarını, bu sektörün mevcut iş tatminine etkisini ve işten ayrılma kararlarına yönelik motivasyonel faktörleri incelemektedir. Araştırmada, nitel bir metodoloji benimsenmiş ve çalışma kapsamında yarı yapılandırılmış mülakat yöntemi kullanılmıştır. Katılımcılara yöneltilen 16 soru aracılığıyla, blockchain ve kripto paraların kariyer tercihleri üzerindeki etkisi çok boyutlu bir perspektifle analiz edilmiştir. Sorular, bireylerin finansal beklentileri, bilgi düzeyleri, çevresel etkiler ve mevcut iş tatminleri gibi konuları kapsamaktadır. Elde edilen bulgular, kripto para sektörünün bireyler için hem bir fırsat hem de risk unsuru olarak algılandığını göstermiştir. Finansal kazançların öne çıktığı durumlarda, katılımcılar sektörü daha çekici bulurken; dalgalanma, risk ve belirsizlik unsurları, bu sektöre olan tam zamanlı geçişi sınırlayan temel faktörler olarak dikkat çekmiştir. Ayrıca, katılımcıların bilgi düzeyleri ile piyasa algıları arasında belirgin bir ilişki gözlemlenmiş; daha bilinçli olan bireylerin sektörün potansiyelini daha rasyonel değerlendirdikleri saptanmıştır. Sosyal çevreden alınan destek veya eleştiriler, özellikle sektörü tercih etme kararında belirleyici olmuştur. Bu çalışmanın sonucunda, blockchain ve kripto para sektörünün geleceği ile bireylerin kariyer planları arasındaki ilişkinin önemli olduğu, sektörün yenilikçi yapısının bireyleri motive ederken, risk faktörlerinin çekinceler yarattığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgular, özellikle kariyer danışmanlığı, eğitim programları ve regülasyon geliştirme gibi alanlarda hem bireysel hem de kurumsal düzeyde yol gösterici olabilecek öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effects of blockchain technology and cryptocurrencies on employees' turnover intention. It is assumed that the basic features of blockchain technology such as decentralisation, transparency and security, and the financial motivation and innovative features of cryptocurrencies have a significant impact on individuals' career choices. In this context, the study examines employees' perceptions of the cryptocurrency sector, the impact of this sector on current job satisfaction and motivational factors for turnover decisions. In the study, a qualitative methodology was adopted and semi-structured interview method was used within the scope of the study. Through 16 questions directed to the participants, the impact of blockchain and cryptocurrencies on career preferences was analysed from a multidimensional perspective. The questions cover topics such as individuals' financial expectations, knowledge levels, environmental impacts and current job satisfaction. The findings show that the cryptocurrency industry is perceived as both an opportunity and a risk factor for individuals. In cases where financial gains are prominent, participants find the sector more attractive, while volatility, risk and uncertainty are the main factors limiting the full-time transition to this sector. Moreover, a significant relationship was observed between respondents' level of knowledge and their perceptions of the market, with more informed individuals assessing the potential of the sector more rationally. The support or criticism received from the social environment was particularly decisive in the decision to choose the sector. As a result of this study, it was concluded that the relationship between the future of the blockchain and cryptocurrency sector and the career plans of individuals is important, while the innovative structure of the sector motivates individuals, risk factors create reservations. These findings provide recommendations that can be guiding both at individual and institutional level, especially in areas such as career counselling, training programmes and regulation development.