Immunohisto chemical localization of glutathuilone S-transferazes in normal and corcinoma human breast tissue
Normal ve kanserli insan meme dokusunda glutatyon S-transferaz izozimlerinin immünohisto kimyasal lokalizasyonları
  1. Tez No: 93262
  2. Yazar: SERPİL OĞUZTÜZÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SERPİL DIZBAY SAK, PROF.DR. MESUDE İŞCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Glutatyon S-transferazlar, Teta, Alfa, ve Pi Sınıfi GSTler, Immünohistokimya, Western Blot. vı, Breast Cancer, Glutathione S-transferases, Theta, Alpha, Mu and Pi Classes of GSTs, Immunohistochemistry, Western Blotting IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
oz NORMAL VE KANSERLİ İNSAN MEME DOKULARINDAKİ GLUTATYON S-TRANSFERAZ İZOZİMLERİNİN İMMÜNOHİSTOKİMYASAL LOKALİZASYONLARI Oğuztüzün, Serpil Doktora, Biyoloji Bölümü Danışman: Prof. Dr. Mesude İşcan Yardımcı danışman: Doç. Dr. Serpil Dizbay Sak Haziran 2000, 177 sayfa Normal ve kanserli meme dokusunda, alfa, mü, pi ve teta GST antikorlan ile boyanan tümörlü ya da normal meme epitel hücreleri genellikle yaygın sitoplazmik ve yamasal tarzda çekirdek boyanması göstermiştir. Ayrıca, normal ve tümörlü epitel hücreleri arasında alfa, mü, pi ve teta sınıfi GSTlerin çekirdek boyanma şiddetinde büyük bir heterojenite gözlenmiştir. Normal epitel hücreleri, tümörlü hücrelerle kıyaslandığı zaman GST alfa, mü, pi ve teta için daha kuvvetli boyanma gösterdikleri izlenmiştir, ve GST enzim miktarlarının doku çeşidine (normal, in situ, invasiv) bağlı olduğu istatistiksel olarak da gösterilmiştir. Normal epitelde GST izozimlerinin miktarları arasında bir fark bulunmamıştır. Fakat, in situ ve invasiv tümör dokularında, enzim miktarı GST izozim çeşitine göre değiştiği tespit edilmiştir. Bu çalışma, GST alfa izoziminin miktarı ve tC YÜKSEKÖĞRETİM KURULU utauiAsyın msmmhastanın yaşı; GST mü ve alfa miktarları ve mikrokalsifikasyon durumu; GST teta, alfa miktarları ve menapoz durumu, GST pi miktarı ve parite; GST teta miktarı ve hormon terapi durumu arasında önemli ilişki olduğunu göstermiştir. Fakat, GSTlerin miktarları ve tümör evresi, östrojen reseptör durumu, kemoterapi durumu ve sigara içimi arasında önemli bir ilişki bulunamamıştır. Western blot analizinde, tüm örnekler pi, alfa, mü ve teta sınıfi GSTleri göstermiştir. Normal ve tümörlü dokularda, alfa ve mü sınıfi GST protein düzeyleri bireyler arasında önemli ölçüde değişken olarak bulunmuştur. Bütün örneklerde mü sınıfı GST enzimi olduğu gösterilmiştir. Tüm normal ve tümörlü örneklerde, pi sınıfi GST protein düzeyi yüksek konsantrasyonda, fakat GST teta izozimi düşük konsantrasyonda bulunmuştur. Bölümümüzde daha önce aynı vaka grubunda yapılan aktivite çalışmasında örneklerin %29 unda teta aktivitesi bulunmamıştır. Bu insan populasyonunun %35-60'ında bulunan GST teta polimorfizmini göstermekteydi. Buna karşılık, western blot analizi ile GST teta proteini tüm örneklerde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMMUNOfflSTOCHEMICAL LOCALIZATION OF GLUTATHIONE S-TRANSFERASES IN NORMAL AND CARCINOMA HUMAN BREAST TISSUE Oğuztüzün, Serpil Ph.D., Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Mesude İşcan Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Serpil Dizbay Sak June 2000, 177 pages Epithelial cells, either malignant or normal, generally showed a diffuse cytoplasmic staining and patchy nuclear staining in normal breast and tumour tissue with any of alpha, mu, pi and theta GST antibodies. In addition, there was a great heterogeneity in nuclear staining intensity among normal and tumour cells for the GST isoenzymes. For GST alpha, mu, pi and theta, stronger staining intensity was observed in normal epithelial cells when compared with tumour cells and statistically it was proved that GST expression was dependent on tissue type (normal, in situ, invasive). In normal epithelium there was no difference between the expression of GST isoenzymes. However, in intraductal and invasive tumour tissues, expression was dependent on GST isoenzymes. This study suggested significant relationships between GST alpha expression and patient's age; GST mu, alpha expressions and microcalcification status, inGST theta, alpha expressions and menopausal status; GST pi expression and parity; GST theta expression and hormone therapy. However, there were no significant relationship between GSTs expressions and tumour stage, oestrogen receptor status, chemotherapy status and smoking status. In the western blotting analysis, all samples contained detectable levels of GST pi, mu, alpha, and theta isoenzymes. The levels of alpha and mu class GST proteins varied in normal and tumour tissue significantly among individuals. The mu class GST was expressed in all indivuals. The level of pi class GST protein was found in high concentration but GST theta isoenzyme was expressed at low concentration in all normal and tumour samples. In a previous study using the same cases, 29% of the cytosolic fractions ( 6 out of 21) had no activity of GST against EPNP which is a substrate for theta class GST. This was most probably associated with the polymorphic expression of the class theta GSTT1-1 where 35-60% of the human population. However, according to the western blotting analysis of the same cases, GST theta protein was present in all of the samples.