Kantaron uygulamasının diyabetik ve nondiyabetik ratların böbreğinde GPx-1 ve CAT'ın immunohistokimyasal lokalizasyonu üzerine etkileri
The effects of St. John's wort administration on the immunohistochemical localization of GPx-1 and CAT in the kidneys of diabetic and nondiabetic rats
- Tez No: 773348
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY DEPREM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Kantaron, Diyabet, Böbrek, GPx-1, CAT, St. John's Wort, Diabetes, Kidney, GPx-1, CAT
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada diyabetik ve diyabet olmayan rat modelinde Hypericum perforatum (Sarı Kantaron) bitkisinden elde edilen kantaron yağının böbrek dokusunda GPx-1 ve CAT' lokalizasyonunun immunohistokimyasal olarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda 32 adet, 8-12 haftalık Wistar albino soyundan erkek sıçan kullanıldı. Deney hayvanları rastgele kontrol, diyabet, kantaron ve diyabet +kantaron olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Deneklerde deneysel diyabet oluşturuldu ve 2 hafta boyunca kantaron yağı gavaj yoluyla verildi. Böbrekler eksize edildikten sonra histolojik incelemeler için Crossman'ın üçlü boyaması (Triple Boyama), Hematoksilen & Eosin (H&E) ve Periyodik Asit Shiff (PAS) boyamaları uygulandı. İmmunoreaktivitenin belirlenmesi amacıyla Avidin-Biotin-Peroksidaz Kompleks (ABC) metodu uygulandı. Histolojik olarak kontrol ve kantaron gruplarında dokular benzer yapıdaydı. Diyabet grubunda glomerulusların yapılarında dağılmalar, Bowman kapsülünde genişleme, tubulus distalislerin epitel hücre dizisinde dağınıklıklar, bazı hücrelerde büyümeler ve yer yer tubulus hücrelerinde dökülmeler olduğu belirlendi. Diyabet + Kantaron grubunun diyabet grubuna göre daha düzgün Malpighi yapılarına sahip oldukları ve tubuluslardaki hücrelerin daha düzenli oldukları belirlendi. Glutatyon peroksidaz immunoreaktivitesi incelendiğinde en fazla diyabet grubunda, sonra kontrol ve kantaron grubunda, en az ise diyabet + kantaron grubunda olduğu görüldü. Katalaz immunoreaktivitesi incelendiğinde ise en fazla kontrol ve kantaron grubunda, sonra diyabet +kantaron grubunda, en az ise diyabet grubunda olduğu görüldü. Sonuç olarak kantaron uygulamasının diyabetli böbreklerde antioksidan sistemlere katkıda bulunabileceği ve daha kapsamlı çalışmalarla başta böbrek olmak üzere birçok doku hasarının azaltılmasında umut vaat edici olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to immunohistochemically determine the localization of GPx-1 and CAT' in the kidney tissue of St. John's Wort oil obtained from the Hypericum perforatum plant in a diabetic and non-diabetic rat model. In our study, 32 male Wistar albino rats, 8-12 weeks old, were used. Experimental animals were randomly divided into 4 groups as control, STZ diabetes, St. John's wort and STZ diabetes + St. John's Wort. Experimental diabetes was induced in the subjects and St. John's Wort oil was given by gavage for 2 weeks. After the kidneys were excised, Crossman's triple staining (Triple Staining), Hematoxylin & Eosin (H&E) and Periodic Acid Shiff (PAS) stains were applied for histological examinations. Avidin-BiotinPeroxidase Complex (ABC) method was applied to determine the immunoreactivity. Histologically, the tissues in the control and St. John's Wort groups are similar. In the STZ diabetes group, it was determined that there were dispersions in the structures of the glomerulus, enlargement of the Bowman's capsule, dispersion in the epithelial cell line of the tubulus distalis, growth in some cells and shedding in the tubulus cells in places. It was determined that the STZ diabetes + St. John's Wort group had more uniform Malpighi structures and the cells in the tubules were more regular than the STZ diabetes group. When glutathione peroxidase immunoreactivity was examined, it was observed that it was highest in the STZ diabetes group, then in the control and St. John's Wort group, and the least in the STZ diabetes + St. John's Wort group. When catalase immunoreactivity was examined, it was seen that it was highest in the control and St. John's Wort group, then in the STZ diabetes + St. John's Wort group, and the least in the STZ diabetes group. As a result, it is thought that the application of St. John's Wort may contribute to the antioxidant systems in kidneys with diabetes and may be promising in reducing many tissue damage, especially kidney, with more comprehensive studies.