Sihizm'de guru anlayışı ve gurular
The concept of guru and gurus in Sikhism
- Tez No: 932649
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN YİTİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Guru, Hinduizm, Budizm, Jainizm, Sihizm, Adi Granth, Guru Nanak, Sih, Khalsa, Guru, Hinduism, Buddhism, Jainism, Sikhism, Adi Granth, Guru Nanak, Sih, Khalsa
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Sihizm, Hindistan kültüründe ortaya çıkan ve zamanla yeni bir din niteliği kazanan dinsel hareketlerden biridir. Bu hareket dönemin önemli şairlerinden Ramananda, Namdev, Baba Ferid ve Sihizm'in kurucusu olan Nanak etrafında şekillenmiştir. Sih dininin merkezinde yer alan guruluk, Hint dinlerinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu kavram geçmişten günümüze Güney Asya bölgesinde klasik ve kalıcı bir tema olarak bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, terimin etimolojik kökeninden yola çıkarak guru kavramının Sihizm'de konumlanan şeklini ve bu inanç sistemindeki yerini incelemektir. Bu bağlamda Hint dinlerinin en eskisi olan Hinduizm'den başlayarak Budizm'in ve Jainizm'in temel öğelerine, guru kavramıyla ilişkili terimlerine yer verilmiştir. Terimin Hint dinlerindeki yeri ve tarihsel gelişimi fenomenolojik açıdan tanımlanmaya gayret gösterilmiştir. Sih inancının doğuşunu hazırlayan sosyo-kültürel arka planı, kurucusu olan Guru Nanak'ın öğretileri, guruluk kavramı ve Nanak sonrası guruların hayatları ve çalışmaları ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Aynı zamanda Sihizm'deki guru anlayışı ve başlıca gurular hakkında detaylı bilgiler sunulmuştur. Çalışmanın sonuç kısmında ise kavramın geçmişten günümüze Hint dinleri ve Sihizm'de kazandığı anlamların bir değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sikhism is one of the religious movements that emerged in Indian culture and became a new religion over time. This movement was shaped around Ramananda, Namdev, Baba Ferid and Nanak, the founder of Sikhism, who were important poets of the period. Guruism, which is at the center of the Sikh religion, has a very important place in Indian religions. This concept is known as a classic and enduring theme in the South Asian region from past to present. The aim of this study is to examine the concept of guru in Sikhism and its place in this belief system by starting from the etymological origin of the term. In this context, starting from Hinduism, the oldest of the Indian religions, the basic elements of Buddhism and Jainism and the terms related to the concept of guru are included. Efforts have been made to define the place and historical development of the term in Indian religions from a phenomenological perspective. The socio-cultural background of the Sikh faith, the teachings of its founder Guru Nanak, the concept of guruism, and the lives and works of the post-Nanak gurus are discussed in detail. Detailed information on the concept of guru in Sikhism and the main gurus is also presented. In the concluding part of the study, an evaluation of the meanings of the concept in Indian religions and Sikhism from past to present is made.