Ortaokul din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin değerler eğitimine ilişkin görüşlerinin incelenmesi: İzmir örneği
An investigation of secondary school religious culture and ethics teachers' views on values education: The case of Izmir
- Tez No: 932650
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLMİ TÜRKYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Değer, Değerler Eğitimi, Değer Sınıflandırması, değer yaklaşımları, kök değerler, Values, Values Education, Value Classification, Value Approaches, Core Values
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Araştırma, İzmir ilindeki ortaokullarda görev yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin değerler eğitimi uygulamaları ve buna dair görüşlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Öğretmenlerin derslerinde hangi değerleri kazandırmayı hedefledikleri, uyguladıkları etkinlikler ve bu alandaki yaklaşımları analiz edilmiştir. Araştırma, nitel araştırma yöntemiyle ve durum çalışması deseni kullanılarak yapılmıştır. Araştırma, yalnızca Gaziemir ilçesindeki öğretmenlerle sınırlıdır. Veri toplama aracı olarak görüşme formu kullanılarak, yarı yapılandırılmış görüşmeler ile öğretmenlerin değerler eğitimi hakkındaki görüşleri toplanmıştır. Bu çalışma, katılımcıların değerler kavramına dair algılarını ve değerler eğitiminin toplumda nasıl bir yer edindiğini araştırmayı amaçlamaktadır. Katılımcılar, değerleri farklı açılardan tanımlamış, bireysel, toplumsal ve ahlaki boyutlarıyla bu kavramın önemini vurgulamışlardır. Değerler eğitiminin, bireyleri daha bilinçli, sorumluluk sahibi, empatik ve ahlaki açıdan sağlıklı bireyler olarak yetiştirme amacını güttüğünü belirtmişlerdir. Katılımcılar değerler eğitimini önemli ve etkili bulurken, bu eğitimin yeterince sistematik bir şekilde uygulanmadığını ve her birey için aynı seviyede bir etkisi olmadığını, değerler eğitiminin toplumun her kesiminde daha etkin bir biçimde işlenmesi gerektiğini ifade etmişlerdir. Eğitimcilerin ve toplum liderlerinin değerler eğitimine çok önem vermesi ve bu eğitimin daha geniş bir kitleye yayılmasına duyulan ihtiyaç, özellikle bireylerin kişisel ve toplumsal sorumluluklarını daha iyi kavrayabilmesi için değerler eğitiminin kritik bir alan olduğunu ortaya koymaktadır. Araştırma, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin değerler eğitimi açısından önemli bir rol oynadığını ortaya koymuştur. İslam ahlakı ve Türk kültürüyle uyumlu olan değerler eğitiminin, mevcut müfredatın içinde sistematik bir şekilde yer alması, okul-aile işbirliğinin güçlendirilmesi ve değerler eğitiminin etkinliğini artırmak için daha fazla kaynak, öğretmen eğitimi ve sınıf içi etkinliklerin çeşitlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The research aims to examine the values education practices and opinions of Religious Culture and Ethics teachers working in secondary schools in Izmir. What values teachers aim to impart in their lessons, the activities they implement and their approaches in this field were analyzed. The research was conducted using qualitative research method and case study design. The research is limited to teachers only in Gaziemir district. Using an interview form as a data collection tool, teachers' opinions about values education were collected through semi-structured interviews. This study aims to investigate the participants' perceptions of the concept of values and what place values education has in society. Participants defined values from different perspectives and emphasized the importance of this concept with its individual, social and moral dimensions. They stated that values education aims to raise individuals as more conscious, responsible, empathetic and morally healthy individuals. While the participants found values education important and effective, they stated that this education was not implemented systematically enough and did not have the same effect on individuals, and that values education should be implemented more effectively in all segments of society. The fact that educators and community leaders attach great importance to values education and the need to spread this education to a wider audience reveals that values education is a critical area, especially for individuals to better understand their personal and social responsibilities. The research revealed that religious culture and ethics course plays an important role in values education. It has been concluded that values education, which is compatible with Islamic morality and Turkish culture, should be systematically included in the current curriculum, school-family cooperation should be strengthened, and more resources, teacher training and classroom activities should be diversified to increase the effectiveness of values education.