Yaşa bağlı makula dejenerasyon doku modelinde erişkin kök hücre kaynaklı mitokondri transferinin etkisinin incelenmesi
Examination of the effect of adult stem cell derived mitochondria transfer in an age-related macular degeneration tissue model
- Tez No: 932674
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN DURUKSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Göz Hastalıkları, Histoloji ve Embriyoloji, Eye Diseases, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Makula Dejenerasyonu, Mitokondri, Mezenkimal Kök Hücre, Kurkumin, ARPE-19 hücreleri, Macular Degeneration, Mitochondria, Mesenchymal Stem Cell, Curcumin, ARPE-19 cells
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kök Hücre ve Doku Yenilenmesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç Yaşa bağlı makula dejenerasyonuna (YBMD) yol açan mitokondriyal yetersizlik, mitokondri transferi ve kurkuminin bir tedavi olarak etkinliği incelenerek ele alınmıştır. Mitokondriyal canlılık ve tedavi potansiyeli ile ön plana çıkan insan Wharton Jelly kaynaklı mezenkimal kök hücrelerden (iWJ-MKH-mt) ve insan endometriyum kaynaklı mezenkimal kök hücrelerden (iE-MKH-mt) elde edilen mitokondrilerin kullanıldığı bu çalışmada, kurkuminin YBMD'deki mitokondriyal disfonksiyon üzerindeki etkisini kapsamlı bir şekilde değerlendirmek amacıyla bir retina modeli oluşturulmuştur. Yöntem ARPE-19 hücreleri in vitro YBMD modeli oluşturmak için kullanılmış, hücreler 24 saat boyunca 0-50 μM'a maruz bırakılarak ve canlılık değerlendirilerek en uygun kurkumin konsantrasyonu belirlenmiştir. SOD1, TNF-α ve TGF-β seviyeleri optimum H2O2 konsantrasyonunda immünofloresan yoluyla ölçülmüştür. H2O2 ile indüklenen hücresel yaşlanma (100-1000 µM) β-galaktosidaz boyaması ve DCFH analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. REP65, CRALBP1 (RLBP1), Pink1 ve Parkin ekspresyonunu incelemek için immünofloresan analizi kullanılırken, kurkumin ve iWJ-MKH-mt veya iE-MKH-mt ile muamelenin ardından ATF6, Ire1a, ARMS2, HTRA1, RPE65, RLBP1, NOX4 ve TOMM20 ekspresyonları qRT-PCR ile incelenmiştir. Bulgular Optimal kurkumin dozunun (5 μM) uygulanması, SOD1, TNF-α, TGF-β, DCFH ve MDA seviyelerini modüle ederek H2O2 kaynaklı oksidatif stres altında ARPE-19 hücre sağkalımını artırmıştır. iWJ-MKH-mt transferi RLBP1 ve Parkin ekspresyonunu artırırken, kurkumin ile muamele Parkin'i azaltmıştır. iE-MKH-mt transferi Parkin, RPE65, Pink1 ve RLBP1'i yukarı regüle ederken, kurkumin RPE65 ekspresyonunu daha da artırmıştır. iWJ-MKH-mt ve kurkumin kombinasyonu, tek tek tedavilere kıyasla stresle ilişkili genleri (ATF6, Ire1α, NOX4) daha etkili bir şekilde aşağı regüle etmiş ve mitokondriyal işlevi (TOMM20) de iyileştirmiştir. iE-MKH-mt transferi, özellikle kurkumin ile birlikte, YBMD modellerinde retina sağlığı belirteçlerini (RPE65, RLBP1) sinerjik olarak geliştirmiş, oksidatif stresi azaltmış ve hasarla ilişkili gen ifadelerini (HTRA1, ARMS2) aşağı regüle etmiştir. Sonuç Kurkumin, iWJ-MKH-mt veya iE-MKH-mt ile anti-enflamatuar özellikleri nedeniyle potansiyel bir YBMD tedavisidir, ancak etkinliğini ve güvenliğini doğrulamak için daha fazla in vivo ve insan çalışmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective Mitochondrial inefficiency, leading to age-related macular degeneration (AMD), was addressed by examining the efficacy of mitochondria transfer and curcumin as a treatment. Using mitochondria from human Wharton's Jelly-derived mesenchymal stem cells (hWJ-MSCs-mt) and human endometrial-derived mesenchymal stem cells (hE-MSCs-mt), known for mitochondrial vitality and therapeutic promise, the study created a retinal model to thoroughly evaluate curcumin's impact on mitochondrial function in AMD. Methods ARPE-19 cells were utilized to create an in vitro AMD model, determining the ideal curcumin concentration by exposing cells to 0-50 μM for 24 hours and assessing viability. SOD1, TNF-α, and TGF-β levels were measured through immunofluorescence at the optimal H2O2 concentration. H2O2-induced cellular senescence (100-1000 µM) was evaluated using β-galactosidase staining and DCFH analysis. Immunofluorescence analysis was used to examine REP65, CRALBP1 (RLBP1), Pink1, and Parkin expression, while qRT-PCR assessed ATF6, Ire1a, ARMS2, HTRA1, RPE65, RLBP1, NOX4, and TOMM20 expression following co-treatment with curcumin and either hWJ-MSCs-mt or hE-MSCs-mt. Results The optimal curcumin dose (5 μM) enhanced ARPE-19 cell survival under H2O2-induced oxidative stress by modulating SOD1, TNF-α, TGF-β, DCFH, and MDA levels. hWJ-MSCs-mt transfer increased RLBP1 and Parkin expression, while curcumin co-treatment reduced Parkin. hE-MSCs-mt transfer upregulated Parkin, RPE65, Pink1, and RLBP1, with curcumin further enhancing RPE65. The combination of hWJ-MSCs-mt and curcumin more effectively downregulated stress-related genes (ATF6, Ire1α, NOX4) and improved mitochondrial function (TOMM20) compared to individual treatments. hE-MSCs-mt transfer, especially with curcumin, synergistically enhanced retinal health markers (RPE65, RLBP1), reduced oxidative stress, and downregulated damage-associated gene expressions (HTRA1, ARMS2) in AMD models. Conclusion Curcumin combined with hWJ-MSCs-mt or hE-MSCs-mt is a potential AMD therapy due to its anti-inflammatory properties, but further in vivo and human studies are needed to confirm its efficacy and safety.