Experimental design under nonnormality
Normal dağılıma sahip olmama varsayımı altında deneysel tasarım
  1. Tez No: 93276
  2. Yazar: BİRDAL ŞENOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MOTİ LAL TİKU, YRD. DOÇ. DR. A. SEVTAP SELÇUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Maksimum Olabilirlik Tahmin Edicisi (MLE), Uyarlanmış Maksimum Olabilirlik Tahmin Edicisi (MMLE), Deneysel Tasarım, İstatistik ve Testlerin Kuvveti, Normal Olmayan Dağılımlar. VI, Maximum Likelihood Estimators (MLE), Modified Maximum Likelihood Estimators (MMLE), Experimental Design, Robustness, Non- normality. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
oz NORMAL DAĞILIMA SAHİP OLMAMA VARSAYIMI ALTINDA DENEYSEL TASARIM ŞENOĞLU, Birdal Doktora, İstatistik Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Moti Lal TIKU Mart 2000, 177 sayfa Geniş kapsama sahip olan deneysel tasarımda, temel amaç deneysel birimlere uygulanan faktörleri birbirileri ile karşılaştırmak ve bunlar arasından en etkin olanı bulmaktır. İki ana faktör arasındaki etkileşimi tahmin etmek ve test etmek ayrıca büyük bir öneme sahiptir. Deneysel tasarım verisini analiz eden bir çok çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmaların bir çoğunda modeldeki hataların normal dağıldığı varsayımı gözönüne alınır. Bununla beraber, uygulamada normal olmayan dağılımlar daha yaygındır.Normal dağılıma sahip olmayan veriyi analiz etmenin bir yöntemi Box- Cox (1964) normalleştirme dönüşümüdür. Her datanın bu tür dönüşümlere yada herhangi başka bir normalleştirme dönüşümüne uygun olmayacağı açıkça görülmelidir. Bunun dışmda, yer ve ölçek parametreleri dönüşümden sonra anlamlı parametrelere dönüşemeyebilir. Veri analizinde, bu zorlukların üstesinden gelebilmek için dönüştürülmüş veri yerine orjinal veri kullanılacak ve modeldeki hataların normal olmayan bir dağılımdan geldiği kabul edilecektir. Bu çalışmanın amacı model parametrelerini uyarlanmış olasılık metodu kullanarak tahmin etmek, ana etkiler ve etkileşimleri test etmek için kuvvetli ve etkin istatistikler geliştirmektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL DESIGN UNDER NONNORMALITY ŞENO?LU, Birdal Ph. D., Department of Statistics Supervisor : Prof. Dr. Moti Lai TIKU March 2000, 177 pages The area of experimental designs is a very broad one. The basic goal is to compare treatment effects with each other and locate the one which is most effective. Estimating and testing interaction between two main effects is also of great importance. There is an extensive literature on analysing experimental-design data. Most of this literature hinges on the normality assumption of the error distribution. In practice, however, non-normal distributions are more prevalent. One method of analyzing non-normal data is to invoke Box-Cox (1964) normalizing transformation. It should be clear that all data cannot be amenable to mthis transformation or, for that matter, any other so called normalizing transformation. Moreover, the location and scale parameters may not translate into meaningful parameters after transformation. To overcome these difficulties, in the analysis of the data, we will use the original data rather than the transformed data, and employ a nonnormal distribution for the errors. The aim of this study is to estimate the model parameters by the modified likelihood method and to develop robust and efficient statistics for testing main effects and interaction.