Akciğer rezeksiyonları sonrası telafi edici akciğer büyümesinin erken dönem klinik, laboratuvar, radyolojik ve patolojik bulgularının araştırılması: Deneysel çalışma
Investigation of early stage clinical, labratory, radiological and pathological findings of compensatory lung growth after lung resections: An experimental study
- Tez No: 932779
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN SALCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Telafi edici akciğer büyümesi, akciğer rezeksiyonu, erken dönem, klinik, laboratuvar, radyoloji, patoloji, tavşan, Compensatory lung growth, lung resection, early period, clinic, laboratory, radiology, pathology, rabbit
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Farklı akciğer rezeksiyonlarından sonra kalan akciğerde oluşan telafi edici akciğer büyümesine (TEAB) ilişkin bulgular karşılaştırıldı. Onbeş tavşana grup 1'de (GRI) sol cranial lobektomi, grup 2'de (GRII) sol cranial ve orta bilobektomi, grup 3'te (GRIII) sol pnömonektomi yapıldı. Pre- ve postoperatif 1, 7 ve 30. günlerde klinik, radyolojik incelemeler ile laboratuvar analizleri gerçekleştirildi. Sakrifikasyon sonrası kalan akciğerler patolojik olarak incelendi. Verilere istatistik uygulandı. GRII'nin 7. günde RBC değerlerindeki artış 30. günde referans aralığındaydı. GRIII'te postoperatif 1. günde SpO2 ve pO2 normalken, pCO2 ve HCO3 düşüktü. GRIII'te şiddetli mediastinal kayma saptandı. Yeni alveol septumu, respiratuvar bronşiyol dalları, intraasiner hava yolları ile alveol kapillerleri GRIII'te fazlaydı. GRI ve GRIII arasında 30. günde mediastinal kayma için anlamlılık vardı (p=0,001). GRIII'te diğer gruplara göre Tip II pnömosit proliferasyonu için anlamlı fark belirlendi (p=0,043). Bronş epiteli proliferasyonu için GRI ile GRIII (p=0,003) ve GRII ile GRIII arasında (p=0,032) anlamlı fark belirlendi. Alveol kapilleri proliferasyonu yönünden GRI ile GRIII (p=0,005) ve GRII ile GRIII arasında (p=0,038) anlamlı fark mevcuttu. SF-D immunoekspresyonu için GRI ile GR II (p=0,032) ve GRI ile GRIII (p=0,003) arasında anlamlı fark vardı. İntraasiner hava yollarındaki artış (p=0,005) ve respiratuvar bronşiyol proliferasyonu (p=0,004) için GRIII ve diğer gruplar arasında anlamlı fark saptandı. SF-A immunoekspresyonu için GRI ile GRIII (p=0,003) ve GRII ile GRIII (p=0,032) arasında anlamlı fark bulundu. Sonuç olarak, akciğer rezeksiyonunda (lobektomi, bilobektomi ve pnömonektomi) oluşan akciğer doku kaybı arttıkça TEAB'ye ait bulguların daha belirginleştiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The findings of compensatory lung growth (TEAB) in the remaining lung after different lung resections were compared. Fifteen rabbits underwent left cranial lobectomy in group 1 (GRI), left cranial and middle bilobectomy in group 2 (GRII), and left pneumonectomy in group 3 (GRIII). Pre- and postoperatively, clinical, radiological examinations and laboratory analyses were performed on the 1st, 7th and 30th days. The remaining lungs after sacrification were examined pathologically. Statistics were applied to the data. The increase in RBC values in GRII on the 7th day was within the reference range on the 30th day. In GRIII, SpO2 and pO2 were normal on the 1st postoperative day, while pCO2 and HCO3 were low. Severe mediastinal shift was detected in GRIII. New alveolar septum, respiratory bronchiole branches, intraacinar airways and alveolar capillaries were more in GRIII. There was a significance between GRI and GRIII for mediastinal shift on day 30 (p=0.001). A significant difference was determined for Type II pneumocyte proliferation in GRIII compared to other groups (p=0.043). A significant difference was determined for bronchial epithelial proliferation between GRI and GRIII (p=0.003) and GRII and GRIII (p=0.032). There was a significant difference between GRI and GRIII (p=0.005) and GRII and GRIII (p=0.038) for alveolar capillary proliferation. There was a significant difference between GRI and GR II (p=0.032) and GRI and GRIII (p=0.003) for SF-D immunoexpression. A significant difference was determined between GRIII and other groups for increase in intraacinar airways (p=0.005) and respiratory bronchiole proliferation (p=0.004). For SF-A immunoexpression, a significant difference was found between GRI and GRIII (p=0.003) and GRII and GRIII (p=0.032). As a conclusion, it is seen that the findings of TEAB become more apparent as the lung tissue loss in lung resection (lobectomy, bilobectomy and pneumonectomy) increases.