Tübüler bandaj uygulamanın çocuklarda periferik intravenöz katater kullanım süresi ve infiltrasyon üzerine etkisi
Effect of tubular bandage application on peripheral intravenous catheter use duration and infiltration in children
- Tez No: 932800
- Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU GÖZEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Periferik venöz kateter, infiltrasyon, ek sabitleme, Periferik venöz kateter ömrü, Tübüler bandaj, Peripheral venous catheter, infiltration, additional stabilization, peripheral venous catheter lifespan, tubular bandage
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş: Periferik venöz kateter pansumanlarının %20'sinin temiz sağlam ve kuru olmadığı bildirilmiştir. Özellikle çocuk hastalarda periferik venöz kateterin yerinden çıkmasını engellemek için pansuman ve ek sabitleme ürünlerine ihtiyacın önemi vurgulamaktadır. Pediatrik hastalarda ek sabitleme ürünlerinin kullanımının kateter başarısızlığını ve komplikasyonları azaltmada etkili olduğu düşünülmekle birlikte kanıt değeri yüksek çalışmalar sınırlı kalmıştır. Amaç: Araştırma, tübüler bandaj uygulamasının periferik venöz kateter kullanım süresi ve infiltrasyon görülme sıklığı üzerine etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Randomize kontrollü deneysel tasarım olarak gerçekleştirilen çalışmanın örneklemini 100 çocuk ve ebeveynleri oluşturmuştur. İnfiltrasyon derecesi her gün araştırmacı ve araştırmaya dahil olmayan gözlemci bir hemşire tarafından pediatrik periferal İntravenöz infiltrasyon ölçeği kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Tübüler bandaj uygulanan ve rutin bakım alan gruptaki çocuk ve ebeveynler tanımlayıcı özellikleri bakımından benzerdir (p˃0,05). Tübüler bandaj uygulanan ve rutin bakım alan gruplar periferik venöz katetere ilişkin özellikler açısından benzerdir (p˃0,05). Tübüler bandaj uygulanan grupta kateter kullanım süresinin rutin bakım alan gruptan daha uzun olduğu bulunmuştur (p˂0,05). Tübüler bandaj uygulanan gruptaki çocuklarda, rutin bakım alan gruba göre daha geç infiltrasyon görüldüğü belirlenmiştir (p˂0,05). Periferik venöz kateterin yerleştirildiği bölgeye göre (sağ ya da sol ön kol) kateter kullanım süresi ve infiltrasyon görülme zamanı arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p˃0,05) Sonuç: Tübüler bandaj uygulanan periferik venöz kateterlerin kullanım süresinin daha uzun olduğu ve bölgede infiltrasyonun daha geç görüldüğü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: It has been reported that 20% of peripheral venous catheter dressings are not clean, intact, and dry. This emphasizes the importance of dressing and additional stabilization products, especially to prevent the displacement of peripheral venous catheters in pediatric patients. While the use of additional stabilization products in pediatric patients is thought to be effective in reducing catheter failure and complications, high-quality evidence on this topic remains limited. Aim: The study was conducted to determine the effect of tubular bandage application on the duration of peripheral venous catheter use and the frequency of infiltration occurrence. Method: The study, conducted as a randomized controlled experimental design, included a sample of 100 children and their parents. The degree of infiltration was evaluated daily using the Pediatric Peripheral Intravenous Infiltration Scale by the researcher and a nurse observer who was not involved in the study. Results: The children and parents in the group with tubular bandage application and the group receiving routine care were similar in terms of descriptive characteristics (p˃0.05). The two groups were also similar regarding the characteristics of the peripheral venous catheters (p˃0.05). It was found that the catheter usage duration was longer in the group with tubular bandage application compared to the group receiving routine care (p˂0.05). Additionally, infiltration occurred later in children in the tubular bandage group compared to those in the routine care group (p˂0.05). There was no statistically significant difference in catheter usage duration and infiltration occurrence time based on the placement site of the peripheral venous catheter (right or left forearm) (p˃0.05). Conclusion: It was determined that peripheral venous catheters with tubular bandage application had a longer usage duration and infiltration occurred later in the region.