Yetişkin hematolojik maligniteli hastalarda kemoterapi öncesi diyet inflamatuvar indeksinin bazı biyokimyasal bulgularla ilişkisinin incelenmesi
The relationship between dietary inflammatory index and some biochemical findings before chemotherapy in adult patients with hematologic malignancy
  1. Tez No: 932815
  2. Yazar: SEMA KÖSE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ MIHÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Hematoloji, Nutrition and Dietetics, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Hematolojik malignite, Diyet inflamatuvar indeks, İnflamatuvar belirteçler, Nötrofil lenfosit oranı, Platelet lenfosit oranı, Hematologic malignancy, Dietary inflammatory index, İnflammatory markers, Neutrophil-lymphocyte ratio, Platelet-lymphocyte ratio
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sanko Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Hematolojik maligniteler kan, kemik iliği ve lenf sisteminde bulunan hücrelerin klonal proliferasyonu ile karakterize çeşitli hastalık alt gruplarını içeren bir malignite türüdür. İnflamasyon hematolojik malignitelerin etiyolojisinde genetik anomaliye neden olabilen bir risk etmenidir. Diyet inflamatuvar indeksi (Dİİ), çeşitli besin ve besin bileşenleri aracılığıyla diyetin inflamasyon potansiyelini değerlendirmek için oluşturulan literatür tabanlı bir indekstir. Hemogram parametreleri ve bağışıklık sistemi hücrelerinden elde edilen inflamatuvar belirteçler kronik hastalıkların prognostik bir göstergesi olarak görev yapmaktadır. Bu araştırma hematolojik malignite tanısı almış hasta bireylerin kemoterapi öncesi, besin tüketim kayıtlarından elde edilerek hesaplanan Dİİ ile biyokimyasal parametrelerden elde edilen nötrofil lenfosit oranı (NLO), platelet lenfosit oranı (PLO), sistemik inflamasyon yanıt indeksi (SIRI) ve sistemik immün inflamasyon indeksi (SII) seviyeleri arasındaki ilişkiyi incelemek ve sağlıklı bireyler ile karşılaştırmak amacıyla planlanıp yürütülmüştür. Çalışmaya 18-65 yaş arası tanı alan ancak tedaviye başlamamış hematolojik maligniteli 32 hasta birey ile 30 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Bireylerin Dİİ puanının hesaplanması amacıyla birbirini izleyen 2 gün hafta içi, 1 gün hafta sonu olmak üzere üç günlük besin tüketim kaydı ve hemogram parametreleri alınmıştır. Hasta bireylerin Dİİ puanı ortalaması 2,27 ± 1,18 ve -0,55 ile 3,78 aralığında değişirken; sağlıklı bireylerin Dİİ puanı ortalaması 2,15 ± 1,30 olup -1,69 ile 3,74 aralığında değişmektedir. Hasta ve sağlıklı bireylerin Dİİ puanları karşılaştırılmış ancak istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Hasta bireylerin enerji, karbonhidrat, protein, yağ, doymuş yağ asitleri, çoklu doymamış yağ asitleri, omega-6 ve posa A vitamini, E vitamini, tiamin, riboflavin, niasin, B6 vitamini, folat, demir, magnezyum, çinko, potasyum, fosfor, kalsiyum alımı 1. çeyreklikte en yüksek miktarda iken 4. çeyreklikte anlamlı derecede en düşük miktarda gözlemlenmiştir (p0,05). Hematolojik maligniteli hasta bireylerde daha az inflamatuvar yüke sahip bir diyetin hastalığın seyrini olumlu yönde etkileyebileceği, tedavi öncesi ve sırasında oluşabilecek yan etkileri en aza indirebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Hematologic malignancies include various disease subgroups characterized by clonal proliferation of cells in the blood, bone marrow, and lymphatic system. Inflammation is a risk factor in the etiology of hematologic malignancies that may cause genetic abnormalities. The dietary inflammatory index (DII) is a literature-based index created to assess the inflammatory potential of the diet through various nutrients and dietary components. Hemogram parameters and inflammatory markers derived from immune system cells serve as prognostic indicators of chronic diseases. This study was planned and conducted to examine the relationship between DII calculated from food consumption records and neutrophil lymphocyte ratio (NLR), platelet lymphocyte ratio (PLR), systemic inflammation response index (SIRI), and systemic immune inflammation index (SII) levels obtained from biochemical parameters of patients diagnosed with hematologic malignancy before chemotherapy and to compare them with healthy individuals. The study included 32 patients aged 18-65 years with hematologic malignancies who were diagnosed but not started treatment and 30 healthy individuals. In order to calculate the DII score of the individuals, food consumption records and hemogram parameters were taken for three consecutive days (2 days on weekdays and 1 day on weekends). The mean DII score of the sick individuals was 2.27 ± 1.18 and ranged from -0.55 to 3.78, while the mean DII score of the healthy individuals was 2.15 ± 1.30 and ranged from -1.69 to 3.74. The DII scores of patients and healthy individuals were compared, but no statistically significant difference was found (p > 0.05). Energy, carbohydrate, protein, fat, saturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, omega-6 and fiber, vitamin A, vitamin E, thiamine, riboflavin, niacin, vitamin B6, folate, iron, magnesium, zinc, potassium, phosphorus, and calcium intake were highest in the 1st quarter and significantly lowest in the 4th quarter (p 0.05). It is considered that a diet with less inflammatory load in patients with hematologic malignancy may positively affect the course of the disease and minimize the side effects that may occur before and during treatment.