Resim sanatında işçinin temsili
Representation of the worker in painting
  1. Tez No: 932837
  2. Yazar: BAĞDAT OKUROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAH ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanayi Devrimi, İşçi, Emek, Sanat, Industrial Revolution, Worker, Labor, Art
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Sanat, toplumsal yapıları, sosyal sınıfları ve emek süreçlerini yansıtan bir araç olarak, işçi figürünü de önemli bir tema olarak ele almıştır. İşçi temsilleri, sanatçıların toplumsal duyarlılıklarını, dönemin ekonomik ve kültürel yapısını yansıtan güçlü bir simge olarak toplumsal eleştirinin de bir biçimi haline gelmiştir. Teknolojinin başlangıcı olan Sanayi Devrimi, önlenemez değişimlerin kaynağı olmuş, teknolojik ve endüstriyel süreçlerin bir araya gelmesiyle çalışma koşulları değişmiş, Kapitalist üretim biçimi ve yeni bir sınıf yapısı oluşmuştur. İşçi sınıfı, Endüstri Devrimi ve endüstrileşme süreçlerinin sonucunda tarihsel bir kavram olarak ortaya çıkmıştır. Bütün dünyayı etkileyen Sanayi Devrimi toplumların ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel dengelerini değiştirmiş, bu değişimler sanatı da etkilemiş, sanat kendi içinde yeni form arayışlarına girmiştir. Bu çalışma, işçi figürünün sanattaki temsillerini tarihsel bir perspektiften yansıtırken, farklı dönemlerde işçinin nasıl resmedildiğini ve bu yansımaların toplumsal değişimlerle nasıl etkileşim içinde olduğunu incelemektedir. Dünya resim sanatında, özellikle 19. Yüzyılın sonlarından itibaren, işçi sınıfının yükselişiyle birlikte işçi figürü, Realist akım ve Toplumsal gerçekçilik gibi sanat akımlarında sıkça yer almıştır. Türk resim sanatında ise, özellikle Cumhuriyet döneminde, toplumsal değişimlerin etkisiyle birçok sanatçı işçi temalarını eserlerinde işlemiş, işçiyi toplumun çalışma hayatı ve sosyal yapısının bir simgesi olarak kullanmışlardır. Sanatçılar içinde bulundukları çağda emekçi ve işçilerin zorlu yaşam koşullarını, mücadelelerini konu alan eserlerle toplumsal değişimlere ve işçilere dikkat çekmiş, işçi tarihinin sanatsal anlatımını ortaya koymuşlardır. Bu anlatım işçi sınıfını anlamak açısından önemlidir
Özet (Çeviri)
Art, as a medium that reflects social structures, social classes, and labor processes, has also addressed the figure of the worker as a significant theme. Representations of workers have become a powerful symbol reflecting artists' social sensitivities and the economic and cultural structures of their time, serving as a form of social criticism. The Industrial Revolution, marking the onset of technological progress, became the source of inevitable changes, transforming working conditions through the integration of technological and industrial processes. This era led to the establishment of the capitalist mode of production and the emergence of a new class structure. The working class emerged as a historical concept as a result of the Industrial Revolution and the processes of industrialization. The Industrial Revolution, which influenced the entire world, altered the economic, political, social, and cultural balances of societies, and these transformations also impacted art, prompting new forms and expressions. This study examines the representations of the worker figure in art from a historical perspective, analyzing how workers were depicted in different periods and how these depictions interacted with social changes. In painting history, particularly from the late 19th century onwards, the rise of the working class brought the worker figure to the forefront in art movements such as Realism and Social Realism. In Turkish painting, especially after the proclamation of the republic, many artists, influenced by social changes, incorporated worker themes into their works, using the worker as a symbol of the labor life and social structure of society. Through artworks that portrayed the challenging living conditions and struggles of workers, artists drew attention to social changes and the working class, contributing to the artistic narration of labor history. This narrative is crucial for understanding the working class and its historical significance.