SARME cerrahisi sonrası ozon tedavisinin postoperatif ağrı, şişlik, trismus ve yara iyileşmesi üzerine etkilerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the effects of ozone therapy on postoperative pain, swelling, trismus, and wound healing following SARME surgery
- Tez No: 932900
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİM YANIK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi destekli hızlı maksiller genişletme, ozon tedavisi, postoperatif komplikasyonlar, SARME, Surgically assisted rapid maxillary expansion, ozone therapy, postoperative complications, SARME
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Cerrahi destekli hızlı üst çene genişletmesi (SARME) gibi oral ve maksillofasiyal cerrahi prosedürler sonrasında meydana gelebilecek komplikasyonların yönetimi için çeşitli yaklaşımlar uygulanmaktadır. Bu tür müdahalelerde, yara iyileşme sürecinin kalitesi ve postoperatif hasta konforu kullanılan yöntemlere bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Bu çalışmada, SARME prosedürü sonrasında topikal ozon (Apoza-Ozone DTA) uygulamasının ağrı, ödem, trismus ve operasyon alanındaki yumuşak doku iyileşmesi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda önceden SARME operasyonu geçirmiş ve yaşları 16 ile 24 arasında değişmekte olan 20 hastanın (16 kadın, 2 erkek) takip formları retrospektif olarak incelenmiştir. Bu hastaların yarısı ozon uygulanmış hastalar olup, çalışma grubunu oluşturmuştur. Ozon uygulanmayan hastalar ise kontrol grubu olarak değerlendirilmiştir. Ödem, ekstraoral olarak belirlenen noktalar arasındaki mesafelerin, trismus ise ağız açıklığının metrik ölçümleri ile kaydedilmiştir. Ağrı değerlendirmesi için VAS skalası ve yara iyileşmesinin değerlendirilmesi için ise Landry, Turnbull ve Howley (LTH) skalası kullanılmıştır. Çalışmamızın sonucunda, ozon grubunda ödemin ve ağrının postoperatif 4. günde ve 7. günde kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak daha az olduğu, ağız açıklığının ise postoperatif 4. ve 7. günde kontrol grubuna göre daha fazla olduğu görülmüştür. LTH skalasına göre ozon grubundaki yara iyileşme derecesinin hem 4. gün hem de 7. günde kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Çalışmamızdan elde edilen veriler, ozon uygulamasının postoperatif komplikasyonları azaltmada etkili olduğunu ve yara iyileşme süreci üzerinde olumlu etkiler sağladığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Various approaches are employed to manage complications that may arise after oral and maxillofacial surgical procedures, including surgically assisted rapid maxillary expansion (SARME). The quality of wound healing and postoperative patient comfort may vary depending on the methods applied during such interventions. This study aims to evaluate the effects of topical ozone therapy (Apoza-Ozone DTA) on pain, swelling, trismus, and soft tissue healing in the surgical area following SARME. The retrospective analysis included follow-up records of 20 patients (16 female, 4 male) aged between 16 and 24 years who had previously undergone SARME. Half of these patients, who received ozone therapy, constituted the study group, while the other half served as the control group. Swelling was assessed by measuring the distances between specific extraoral reference points, and trismus was evaluated by measuring mouth opening in millimeters. Pain was recorded using the Visual Analog Scale (VAS), while wound healing was assessed using the Landry, Turnbull, and Howley (LTH) scale. The findings revealed that, compared to the control group, the ozone group demonstrated statistically significantly less swelling and pain on postoperative days 4 and 7. Additionally, the mouth opening was greater in the ozone group on both postoperative days. According to the LTH scale, the degree of wound healing was higher in the ozone group on both days 4 and 7 compared to the control group. The results indicate that ozone therapy effectively reduces postoperative complications and positively influences the wound healing process.