12-13. yüzyıllarda Finike I Batığı ışığında Marmara ve Akdeniz Bölgeleri arasındaki deniz ticareti
- Tez No: 932917
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEZBAN SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Antik Çağ, Bizans Dönemi manastır, Günsenin Tip 3 Amphorası, şarap, ticari amphora
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Akdeniz Sualtı Kültür Mirası Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bizans Dönemi'nde Gaziköy (Ganos) Bölgesinde üretilen şarap ve amphoraların, Anadolu ve diğer bölgeler arasında yapılan ticari ilişkiyi, buluntular ve tarihi kaynaklar kapsamında ele almaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde, ticari amphoraların genel özellikleri kapsamlı bir şekilde incelenmiş, tanımı ve tarihsel süreçleri ele alınmıştır. İkinci bölümde, ticari amphoraların içinde taşınan maddeler ve kapasiteleri ile Antik Çağ'da şarap ve zeytinyağı üretimine değinilmiştir. Üçüncü bölümde, Ganos Bölgesinde üretilen şarap ve amphoraların manastırlar tarafından üretilip ticareti yapıldığı için, manastırların Orta Çağ'da şarap üretimi ve ticaretindeki rolü aynı zamanda arazilerinden bahsedilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise; Ganos Bölgesinin tarihi, bölgede bulunan amphora üretiminde kullanılan fırın ve ticaretini gerçekleştirdikleri bölge limanına değinilmiştir. Aynı zamanda Ganos amphoralarının tipleri, dağılım alanları ve Finike I Batığında bulunan diğer buluntuların tarihlendirilmesi yapılmıştır. Son bölümde ise tüm veriler analiz edilerek sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
After the introduction of the study, the first chapter deals with the definition and historical processes of commercial amphoras. The subheadings of the first part focus on insulation and sealing in amphorae, their areas of use, and the seals added to them when they are produced. In the second part, the substances carried in the amphoras and their capacities and the production of wine and olive oil in ancient times are discussed. In the third part, monasteries and monastic properties are discussed because the commercial amphora found in the Finike I shipwreck were produced by monasteries. In the fourth part of the study, the types of Ganos Amphoras, their distribution areas as a result of commercial relations, and the description and dating of other finds found in the Phoenician I shipwreck are made. In the last section, the results are explained.