Kamuran Şipal'in eserlerinin özkurmaca bağlamında incelenmesi
Research on Kamuran Şipal's literary work in the context of autofiction
- Tez No: 932944
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA ÇETİN BAYCANLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Özkurmaca, Özyaşamöyküsü, Kamuran Şipal, Autofiction, Autobiography, Kamuran Şipal
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Postmodern dönemin bir ürünü olan ve seksenli yılların başından beri tartışılmakta olan özkurmaca kavramı, ilk defa Serge Doubrovsky'nin Fils adlı romanını yayımlaması ve romanın kapak tanıtımında bu terime yer vermesiyle ortaya çıkmıştır. Kişinin hayat hikâyesini olanca gerçekliğiyle ve kronolojik bir biçimde anlatacağına dair okurla bir sözleşme yapan özyaşamöyküsü türünün bir değişkesi olarak ifade edebileceğimiz özkurmaca, bu türden farklı olarak kişinin hayatını kronolojik olarak değil, kendisinde iz bırakan kimi dönemleri parçalı ve süreksiz bir biçimde aktarabildiği, benli anlatıların ve öze dönüşün giderek daha önemli hâle geldiği 20. yy'da, yazarın kendi öz öyküsünü kurmaca ile birleştirerek ortaya çıkardığı postmodern bir anlatı türüdür. Bu çalışmanın kuramsal bölümünde özkurmaca türünün ortaya çıkış ve gelişim süreci ele alınmış, türün sınırları çizilmeye çalışılmış ve ardından yazar ve çevirmen Kamuran Şipal'in eserlerinde özkurmaca bir inceleme yapılmıştır. Kamuran Şipal'in eserleri arasındaki kahraman, mekân, olay örgüsü ortaklıkları, yazarın satır aralarına yerleştirdiği gizli belirtkeler ve yapıtları içerisinde verdiği yazarın kendi hayatına dair doğrulanabilir olan bilgiler, aslında Şipal'in eserlerini temelde kendi hayatının gerçeklerine dayandırırken kurmaca ile birleştirerek postmodern anlatı türünün bir ürünü olan özkurmaca bağlamında eserler verdiğini göstermektedir. Bu çalışmada da Şipal'in eserleri bu bağlamda incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of autofiction, which has been discussed since the early 1980s and is a product of the postmodern era, emerged for the first time with Serge Doubrovsky's publication of the novel“Fils,”where the term was featured on the cover. Autofiction can be described as a variation of autobiographical narrative genre where the author makes a contract with the reader to tell their life story truthfully and chronologically. Unlike traditional autobiographies, autofiction allows authors to portray fragmented and discontinuous periods of their lives that have left an imprint on them, emphasizing self-narratives and introspection, which became increasingly significant in the 20th century. It combines the author's own life story with fictional elements, thus creating a postmodern narrative style. The theoretical section of this study discusses the emergence and development of autofiction, attempts to define its boundaries, and then examines autofiction in the works of the author and translator Kamuran Şipal. Through an analysis of Kamuran Şipal's works, commonalities in characters, settings, and plot structures are explored, along with subtle clues placed by the author and verifiable details about the author's own life embedded within the works. These aspects demonstrate that Şipal's works are fundamentally grounded in her own life experiences while blending them with fiction to produce works within the context of autofiction, a product of postmodern narrative style. This study examines Şipal's works within this framework.