Enflasyon muhasebesinin finansal oranlar üzerindeki etkileri
Effects of inflation accounting on financial ratios
- Tez No: 932961
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Enflasyonun Etkileri, Finansal Analiz, Finansal Analiz Teknikleri, Enflasyon Muhasebesi, Inflation, Effects of Inflation, Financial Analysis, Financial Analysis Techniques, Inflation Accounting
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektronik Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Enflasyon Muhasebesinin Finansal Oranlar Üzerindeki Etkileri Şevket Görkem KANUŞAĞI Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Bilgi Yönetimi Anabilim Dalı Elektronik Ticaret Programı Çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ve genel fiyatlar seviyesinin sürekli olarak yükselmesini ifade eden enflasyon kavramı son zamanlarda ülkemizde ve dünyada en çok tartışılan konulardan biri olarak yaşantımızda yerini almıştır. Enflasyon genel ekonomik parametreler üzerinde, işletmelerin faaliyetleri üzerinde, vatandaşların satın alma gücü ve sosyal refah düzeyi üzerinde oldukça etkili bir olgudur. Günümüzde enflasyon nedeniyle alım gücü azalan vatandaşlar çeşitli yatırım araçlarına yönelmektedir ve pay senedi piyasası bu bağlamda en çok tercih edilen yatırım alanlarından birisidir. Yatırımcılar veya ilgili kişi ve kurumlar işletmeler ile ilgili kararlarında işletmelerin finansal tablolarından yararlanmaktadır. İşletmelerin mali yapılarını ve faaliyet sonuçlarını en iyi şekilde gösteren araçlar finansal tablolardır. Enflasyonun söz konusu olduğu dönemlerde ise işletmelerin mevcut durumlarını doğru bir şekilde yansıtabilmeleri mümkün olmamaktadır. İşletmelerin bu dönemlerde gerçeğe uygun bir finansal sunum oluşturabilmesi için finansal verilerinin enflasyondan arındırılması gerekmektedir. Söz konusu etkilerden arındırılmış finansal tablolar oluşturulabilmesi için enflasyon muhasebesi uygulaması geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı enflasyon kavramını iktisadi boyutlarıyla ele alarak enflasyonun etkileri ile ilgili detaylı bilgilendirmelerde bulunmak, finansal okuryazarlığa katkı sağlamayı esas alarak finansal tablolar ve finansal analiz kavramlarını açıklamak ve enflasyonun finansal tablolar üzerindeki etkilerini ele almaktır. Buna bağlı olarak çalışmada finansal tabloların enflasyon etkilerinden arındırılması amacıyla kullanılan genel ve kısmi önleme yöntemleri ele alınmış ve 30.12.2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan Vergi Usul Kanunu (Sıra No: 555)kapsamında enflasyon muhasebesi uygulaması tebliği açıklanmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise finansal bilgi kullanıcıları tarafından gerçekleştirilen finansal analiz sonucu elde edilen veriler üzerinde enflasyon muhasebesinin ne tür etkilerinin bulunduğunun farklı sektörler açısından analizi gerçekleştirilmiştir. Borsada işlem gören ve farklı sektörlerde faaliyet gösteren 6 şirketin 2022 yılına ait enflasyon muhasebesi uygulaması öncesi ve sonrası finansal tabloları likidite oranları, faaliyet oranları, finansal yapı oranları ve karlılık oranları bakımından analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda enflasyon muhasebesi uygulamasının farklı sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin finansal tabloları üzerinde farklı etkileri olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Effects of Inflation Accounting on Financial Ratios Şevket Görkem KANUŞAĞI Dokuz Eylül University Social Sciences Institute Department of Information Management Electronic Commerce Program The concept of inflation, which expresses the continuous increase in the general price level that occurs due to various reasons, has recently taken its place in our lives as one of the most discussed topics in our country and in the world. Inflation is a phenomenon that is very effective on general economic parameters, on the activities of businesses, on the purchasing power of citizens and on the level of social welfare. Nowadays, citizens whose purchasing power has decreased due to inflation are turning to various investment instruments and the stock market is one of the most preferred investment areas in this context. Investors or relevant persons and institutions benefit from the financial statements of businesses in their decisions regarding businesses. Financial statements are the tools that best show the financial structures and operating results of businesses. In periods of inflation, it is not possible for businesses to accurately reflect their current situation. In order for businesses to create a realistic financial presentation in these periods, their financial data must be adjusted for inflation. Inflation accounting practice has been developed to create financial statements that are free from these effects. The aim of this study is to provide detailed information about the effects of inflation by discussing the concept of inflation in its economic dimensions, to explain the concepts of financial statements and financial analysis based on contributing to financial literacy, and to discuss the effects of inflation on financial statements. Accordingly, in the study, the general and partial prevention methods used to purify the financial statements from the effects of inflation were discussed and the inflation accounting application notification within the scope of the Tax Procedure Law (Sequence No: 555) published in the Official Gazette on 30.12.2023 was explained. In the last part of the study, the effects of inflation accounting on the data obtained as a result of financial analysis performed by financial information users were analyzed in terms of different sectors. The financial statements of 6 companies traded on the stock exchange and operating in different sectors before and after the inflation accounting application for 2022 were analyzed in terms of liquidity ratios, activity ratios, financial structure ratios and profitability ratios. As a result of the analysis, it has been determined that inflation accounting application has different effects on the financial statements of companies operating in different sectors.