Öğrenme güçlüğü olan öğrencilere doğrudan öğretim yöntemiyle sunulan matematik problemi çözme becerisinin etkisi
The effect of maths problem solving skill presented to students with learning disabilities by direct instruction method
  1. Tez No: 933037
  2. Yazar: EMİNE YALÇIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan Öğretim Yöntemi, Problem Çözme, Destek Eğitim Odası, Öğrenme Güçlüğü, Direct Instruction Method, Problem Solving, Resource Room, Learning Disabilities
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmada öğrenme güçlüğü olan ve destek eğitim odasında eğitim alan üç öğrencinin matematik problemi çözme becerilerinde doğrudan öğretim yönteminin etkililiğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada öğrenme güçlüğü olan öğrencilere; doğrudan öğretim yönteminin iki aşamalı toplama ve çıkarma işlemleri içeren karşılaştırma problemlerini çözmede etkililiği, bu becerileri farklı ortama genellenebilirliği, öğretim bittikten sonra bu performansını 7. ve 14. gün sürdürebilirliği ve uygulamaya yönelik ailelerin, öğretmenlerin ve katılımcı öğrencilerin görüşleri neler olduğu incelenmiştir. Bu araştırmanın yöntemini tek denekli araştırma yöntemlerinden katılımcılar arası yoklama evreli çoklu yoklama modeli oluşturmaktadır. Araştırmanın katılımcılarını 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında Yozgat ilinde öğrenim gören, öğrenme güçlüğü tanısı olan, kaynaştırma eğitimi alan üç ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri grafiksel analiz yoluyla analiz edilmiştir. Bu araştırmanın bulgularına göre; doğrudan öğretim yönteminin öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin iki aşamalı toplama ve çıkarma işlemleri içeren karşılaştırma problemlerini çözmede etkili olduğu, doğrudan öğretim yönteminin iki aşamalı toplama ve çıkarma işlemleri içeren karşılaştırma problemlerini kazanan öğrenme güçlüğü olan öğrenciler bu becerileri farklı ortama genelleyebildikleri, doğrudan öğretim yönteminin iki aşamalı toplama ve çıkarma işlemleri içeren karşılaştırma problemlerini çözme becerisi kazanan öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin öğretim bittikten sonra bu performansını 7. ve 14. gün sürdürebildikleri, öğrenme güçlüğü tanısı olan bireylere toplama ve çıkarma işlemi içeren iki aşamalı problem çözme becerisi kazandırılmasında doğrudan öğretim yönteminin uygulamasına yönelik ailelerin, öğretmenlerin ve katılımcı öğrencilerin olumlu görüş bildirdikleri görülmüştür. Sonuç olarak; doğrudan öğretim yöntemiyle sunulan problem çözme becerisinin öğrenme güçlüğü tanılı kaynaştırma öğrencilerinde matematiksel problem çözme performanslarında etkili olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effectiveness of the direct instruction method in improving the mathematical problem-solving skills of three students with learning disabilities receiving education in a resource room. Specifically, the study investigates the effectiveness of the direct instruction method in solving comparison problems involving two-step addition and subtraction operations, the generalizability of these skills to different environments, the students' ability to maintain their performance on the 7th and 14th days after instruction, and the opinions of families, teachers, and participating students regarding the implementation. The research employs a single-subject research design, specifically a multiple probe design across participants. The participants of the study consist of three middle school students diagnosed with learning disabilities who were receiving inclusive education during the 2022-2023 academic year in Yozgat, Turkey. The data of the study were analyzed through graphical analysis. According to the findings of the study, the direct instruction method was effective in helping students with learning disabilities solve comparison problems involving two-step addition and subtraction operations. Furthermore, students with learning disabilities who acquired these problem-solving skills through direct instruction were able to generalize them to different environments. Additionally, students who learned to solve comparison problems with two-step addition and subtraction operations maintained their performance on the 7th and 14th days after instruction. The study also revealed that families, teachers, and participating students expressed positive opinions about the implementation of the direct instruction method in teaching problem-solving skills involving addition and subtraction operations to students with learning disabilities. In conclusion, it is considered that problem-solving skills taught through the direct instruction method are effective in enhancing the mathematical problem-solving performance of students with learning disabilities in inclusive education settings.