Hükümet sistemi tartışmaları bağlamında Türkiye'de yerel yönetimler
The local governments in Turkey within the context of government system debates
  1. Tez No: 933068
  2. Yazar: BAHADIR CELEPOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EDİP ASAF BEKAROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Başkanlık, Yarı Başkanlık, Parlamenter Sistem, Yerel Yönetimler, Reform, Presidency, Semi – Presidential, Parliamentary System, Local Governments, Reform
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 314
Özet
Bu tez, Türkiye'deki yerel yönetimlerin mevcut durumunu, karşılaştıkları zorlukları ve gelecekteki potansiyel gelişim alanlarını kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Cumhuriyet'in ilanından itibaren Türkiye'nin yönetim yapısında gerçekleşen değişiklikler, özellikle 1980'lerin sonlarından itibaren yerel yönetim reformlarıyla dikkat çekmektedir. Tez, Arend Lijphart ve Giovanni Sartori gibi siyaset bilimcilerin yönetim sistemleri üzerine yaptığı çalışmalar ışığında, Türkiye'nin merkezi yönetim ve yerel yönetimler arasındaki dengesini analiz etmektedir. Yerel etkinlik, mali bağımsızlık ve yerel hizmetlerin etkinliği konularına odaklanan bu çalışma, Türkiye'deki yerel yönetimlerin güçlü yönlerini ve karşılaştıkları zorlukları değerlendirmekte ve gelecekteki reformlara yönelik öneriler sunmaktadır. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve daha etkin hale getirilmesi, Türkiye'nin demokratikleşme sürecine katkı sağlayacak ve vatandaşlara daha kaliteli hizmet sunulmasını mümkün kılacaktır. Bu tez, yerel yönetimlerin gelişimine yönelik önemli bir kaynak olmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis comprehensively examines the current state of local governments in Turkey, the challenges they face, and potential areas for future development. Since the proclamation of the Republic, significant changes have occurred in Turkey's administrative structure, with a particular emphasis on local government reforms starting in the late 1980s. The thesis analyzes the balance between central and local governments in Turkey, drawing on the work of political scientists such as Arend Lijphart and Giovanni Sartori. Focusing on issues of local event, financial independence, and the efficiency of local services, this study evaluates the strengths and challenges of local governments in Turkey and offers recommendations for future reforms. Strengthening and making local governments more effective will contribute to Turkey's democratization process and enable the provision of higher-quality services to citizens. This thesis aims to be a valuable resource for the development of local governments.