Yabancı uyruklu öğrencilerin türkçeye uyumu sürecinde anlama ve anlatma becerilerinde yaşadıkları problemler: Güngören örneği
Problems experienced by foreign students in their understanding and explananation skills during the process of adaptation to turkish: Gungoren example
- Tez No: 933077
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜZAHİR KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dil, Temel Beceriler, Türkçe, Yabancı Uyruklu Öğrenci, Language, Basic Skills, Turkish, Foreign National Student
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bireyin bir dilde yeterli olup olmadığının kanıtı, o bireyin anlama ve anlatmaya dayalı dil becerilerini etkili bir şekilde kullanabilmesidir. Bu çalışmanın amacı ülkemizde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin dört temel dil becerisini edinme düzeylerini belirleyerek bu süreçte yaşadıkları problemleri tespit etmektir. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Nitel araştırma desenlerinden durum çalışmasına uygun olarak tasarlanan çalışmada veriler araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ve gözlem ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma grubu İstanbul-Güngören ilçesinde ortaokula giden 11 ile 13 yaş aralığında bulunan ve çeşitli ülkelerden ülkemize yerleşen toplam 21 öğrenciden oluşmaktadır. Bu öğrencilere dinleme metni dinletilip dinledikleri metne dair cevaplamaları için içerisinde soruların yer aldığı çalışma kağıtları verilmiştir. Konuşma becerilerini değerlendirmek için kendilerine birtakım sorular sorulup ses kayıtları alınmıştır. Okuma becerilerini incelemek için bir paragraf okutulup yine ses kayıtları alınmıştır. Son olarak da birer anılarını yazmaları istenmiştir. Elde edilen veriler dinlemeye, konuşmaya, okumaya ve yazmaya dair ulaşılan bulgular yorumlanmıştır. Bulgular neticesinde yabancı uyruklu öğrencilerin özellikle odaklanma, söz varlığı yetersizliği, telaffuz ve hedef dil ile ana dile ait yapısal özelliklerin farklılığı nedeniyle sorunlar yaşadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The proof of whether an individual is qualified in any language depends on his ability to use word attack skills effectively. The aim of this study is to determine the level of acquisition of four basic skills by foreign students studying in our country and the problems they encounter in this process. Qualitative research method was used in this research. In the study, which was designed in accordance with the case study, one of the qualitative research designs, the data were collected using the semi-structured interview technique and observation developed by the researcher. The research group consisted of a total of 21 students between the ages of 11 and 13 who were attending a secondary school in the Güngören district of Istanbul and who had settled in our country from various countries. These students were made to listen to the listening text and were given worksheets containing questions to answer about the text they listened to. To evaluate their speaking skills, they were asked some questions and voice recordings were made. To examine reading skills, a paragraph was read and audio recordings were made. Finally, they were asked to write a memoir. The data obtained and the findings regarding listening, speaking, reading and writing were interpreted. As a result of the findings, it was determined that foreign students had problems especially in focusing, lack of vocabulary, pronunciation and the difference in structural features of the target language and the native language.