Singularity-free cosmological models
Tekil olmayan evren modelleri
  1. Tez No: 93311
  2. Yazar: KORAY KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK BAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: standart evren modeli, tekil olmayan, şişme, madde-öncesi, başlangıç vakum etkinliği, başlangıç genişleme oram, Planck yoğunluğu, Planck sıcaklığı, ayrışma, birleşme, düzlük vı, standard cosmological model, singularity-free, inflation, prematter, initial vacuum dominance, initial expansion rate, Planck density, Planck temper ature, decoupling, recombination, flatness IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
oz TEKİL OLMAYAN EVREN MODELLERİ Karaca, Koray Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Selçuk Bayın Eylül 2000, 67 sayfa. Evrenin açık (Q0 < 1) olduğunu gösteren son gözlemler ışığında, daha önce kapalı evren için kurulmuş olan bir modeli yeniden ele alarak tekil olmayan açık bir evren modeli kuruyoruz. Modelimiz madde-öncesi adı verilen ve P = (%- l)p şeklindeki bir hal denklemi ile betimlenen tekil olmayan bir durumdan başliyor; burada jp evrenin başlangıç durumundaki vakum etkinliğini gösteren 10-3 mer tebesinde bir parametredir. Kapalı modellerde olduğu gibi evren başlangıç anında durağan olamıyor bunun yerine Hubble sabitinin ilk değeri ile ifade edilen bir ilk genişleme oram ile açılmaya başlıyor. Sonuç olarak modelimiz iki parametreli (jp, H(0)) bir evren modelidir. Evren madde evresi fazında iken bu evredeki hal denkleminin olağandışı özelliği nedeniyle genişlemesine rağmen ısınıyor. Evrenin sıcaklığı Planck sıcaklığına (Tpı) eriştiğinde ki bu sıcaklık erişilebilecek en yüksek fiziksel sıcaklık olarak kabul edilmiştir, evren bir birinci dereceden faz dönüşümü ile radyasyon fazına geçmektedir. Bundan sonra evren tıpkı standart evren mod elinde olduğu gibi davranmaya başlıyor. Bu çalışmada önerilen evren modeli şu anki Hubble sabitinin değerini 60 ile 80 Km. sec-1. Mpc~l arasında ve QQ değerini ise 0.3 ile 0.6 arasında öngörmektedir. Sözkonusu modelin öngörüleri son 1C YuBSEKOGlUETIM KÜSÜM?gözlemsel sonuçlarla karşılaştırdığında bu çalışmada kurulan modelin gerçekçi bir evren modeli olarak kullanılabileceği söylenebilir. Ayrıca tıpkı açık evren modeline benzer şekilde kurulan düz bir evren mo delinin gelişimi incelenmiştir. Bu modelde evrenin gelişimi ne madde-öncesi evre deki vakum etkinliğinden ne de evrenin ilk genişleme oranından etkilenmektedir. Diğer taraftan şu anki Hubble sabiti, yaş ve yoğunluk ayrışma sıcaklığı olan Tm değerine duyarlılık göstermektedir. 3-104 ile 5-104 K arasındaki bir sıcaklık aralığı için modelimiz şu anki Hubble sabitin değerini (Hq) 50 ile 80 Km. sec-1. Mpc~l değerleri arasında öngörmektedir. Eğer evrenin termal geçmişinin sahip olduğu geometriden bağımsız olduğu düşünülürse yukarıda sözü edilen sıcaklık aralığı ayrışma sıcaklığı olan Tm için bir geçiş aralığı olarak görülebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SINGULARITY-FREE COSMOLOGICAL MODELS Kaxaca, Koray M.S., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Selçuk Bayın September 2000, 67 pages. In the light of recent observations which point to an open universe (Q,Q < 1), we construct an open singularity-free cosmological model by reconsidering a model originally constructed for a closed universe. Our model starts from a nonsingular state called prematter, governed by an inflationary equation of state P = (7P- l)p where 7P (~ 10-3) is a small positive parameter representing the initial vacuum dominance of the universe. Unlike the closed models universe cannot be initially static hence, starts with an initial expansion rate represented by the initial value of the Hubble constant H(0). Therefore, our model is a two-parameter universe model (7P, #(0)). During the prematter phase, due to the unusual characteristic of the equation of state, universe heats up even though it expands. When the temperature in the universe reaches the Planck temperature (Tpi) which is taken as the maximum attainable physical temperature, a first order phase transition carries the universe into the radiation era. Then the universe starts to behave as predicted in the standard model. The model proposed in this work predicts a value between 60 and 80 Km. sec-1. Mpc~l for the present value of the Hubble constant (Ho) and the predicted value of fio lies between 0.3 and 0.6. Comparing ıuthe predictions of this model for the present properties of the universe with the recent observational results, we argue that the model constructed in this work could be used as a realistic universe model. We also investigated the evolution of a flat universe model constructed in the same manner as in the open universe case. In this model, the evolution of the universe except in the prematter era is affected neither by the initial vacuum dominance nor by the initial expansion rate of the universe. On the other hand, present properties of the universe such as Hubble constant, age and density are sensitive to the value of the temperature at the decoupling (Tm). Over a range between 3. 104 and 5. 104 K for Tm, this model predicts a value between 50 and 80 Km. sec-1. Mpc~x for the present value of the Hubble constant (H0). Assuming that the thermal history of the universe is independent from its geometry, above range could be considered as a transition range for the decoupling temperature T ?'IB'