Femur avasküler nekroz sıklığı ve ilişkili faktörlerin gözden geçirilmesi
Review of the prevalence of femoral avascular necrosis and associated factors
  1. Tez No: 933191
  2. Yazar: AYTEN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK SOLMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Femur Avasküler Nekrozu, Etiyolojik Risk Faktörleri, Kalça MRG, Total Kalça Protezi, Femoral Avascular Necrosis (AVN), Etiological Risk Factors, Hip MRI, Total Hip Arthroplasty
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Romatoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Amaç: Bu çalışmada İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji merkezimizde Haziran 2020-Haziran 2023 yılları arasında çekilen Kalça MR görüntüleri incelenerek 18 yaş üstü hastalarda Femur Avasküler Nekroz (AVN) sıklığını ve AVN saptananlarda risk faktörleri, kalça protezi veya cerrahisine gidiş oranını tespit etmeyi amaçladık. Yöntem: Toplam 2665 hastanın 3495 Kalça MRG si femur AVN açısından tarandı. Hastaların verileri retrospektif olarak hastane otomasyon sisteminden (HBYS) elde edildi. Kalça MRG raporunda femur AVN olarak yorumlanan 151 Kalça MRG saptandı. Bu Kalça MR görüntüleri Radyoloji Kliniğinden bir Radyolog tarafından tekrar değerlendirildi. 91 hastanın 101 Kalça MRG sinde femur AVN tanısı teyit edildi. Bu hastalar yaş, cinsiyet, sigara, alkol ve madde kullanımı, ilaç kullanımı (steroid, kemoteropatikler), romatizmal hastalık varlığı, ek hastalıklar, COVID enfeksiyonu veya aşılama öyküsü, malignite, radyoterapi maruziyeti, travma ve takiplerde total kalça protezine veya cerrahisine (Core Dekompresyon, Avasküler Fibula Greftleme) gidiş açısından retrospektif olarak tarandı. Bulgular: Çalışmamızda femur AVN total prevelansı %2,9 olarak bulundu. Erkek cinsiyet oranı %73,6 ve ortalama yaş 48 idi. En sık bilateral tutulum görülmüş olup hastalık evrelemesinde Evre 2 hasta oranı en yüksek oranda saptandı. Steroid kullanımı femur AVN olan hastaların yaklaşık yarısında mevcuttu. Sigara açısından değerlendirildiğinde %87,8 i aktif veya geçmişte sigara kullanımı olan hastalardı. 14 hasta COVİD-19 enfeksiyonu geçirmişti ve 27 hastada bir veya daha fazla COVİD aşısı öyküsü mevcuttu. AVN hastalarının %13 ünde bilinen romatolojik hastalık öyküsü vardı ve SLE (%25) ve Behçet hastalığı (%25) en sık görülenlerdi. Çalışmamızda 40 hastaya cerrahi işlem uygulanmıştı. AVN li hastaların %25,3 ünde total kalça protezi yapılırken %16,5 hastaya Core Dekompresyon ameliyatı uygulanmıştı. Non-vaskülarize Fibula greftleme yöntemi ise sadece %2,2 hastaya yapılmıştı. Cerrahi işlem uygulanan hastalarda SVH öyküsü ve KOAH varlığı dışında uygulanmayanlara göre demografik özellikler açısından farklılık saptanmadı. Sonuçlar: Çalışmamızda femur AVN prevelansının literatüre göre daha yüksek olduğu ve erkek cinsiyetin baskın olduğu saptanmıştır. Steroid kullanımı, sigara içimi ve romatizmal hastalıklar önemli risk faktörleri olarak öne çıkmıştır. AVN tanısı alan hastaların yaklaşık %44'üne cerrahi işlem uygulanmış olup, bunlar arasında en sık tercih edilen yöntem total kalça protezi olmuştur. Prevelans konusunda toplum kökenli, risk faktörlerinin ve proteze gidişin daha detaylı değerlendirildiği kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to determine the prevalence of Femoral Avascular Necrosis (AVN) in patients over the age of 18 by analyzing hip MRI images taken at the Radiology Department of İzmir Katip Çelebi University, Atatürk Training and Research Hospital between June 2020 and June 2023. Additionally, we aimed to identify risk factors in patients diagnosed with AVN and assess the rate of progression to hip prosthesis or surgery Methods: A total of 3,495 hip MRI scans from 2,665 patients were screened for femoral AVN. Patient data were retrospectively obtained from the hospital automation system (HBYS). A total of 151 hip MRI scans were identified as being interpreted as femoral AVN in the hip MRI reports. These MRI images were re-evaluated by a radiologist from the Radiology Department. The diagnosis of femoral AVN was confirmed in 101 hip MRI scans from 91 patients. These patients were retrospectively analyzed in terms of age, gender, smoking, alcohol and substance use, medication use (steroids, chemotherapeutic agents), presence of rheumatic diseases, comorbidities, history of COVID infection or vaccination, malignancy, exposure to radiotherapy, trauma, and progression to total hip prosthesis or surgery (core decompression, avascular fibula grafting) during follow-up. Results: In our study, the total prevalence of femoral AVN was found to be 2.9%. The male ratio was 73.6%, with a mean age of 48 years. Bilateral involvement was the most common, and Stage 2 had the highest proportion in disease staging. Steroid use was present in approximately half of the patients with femoral AVN. Regarding smoking status, 87.8% of the patients were either current or former smokers. Fourteen patients had a history of COVID-19 infection, while 27 patients had received one or more doses of the COVID vaccine. A known history of rheumatologic disease was present in 13% of AVN patients, with SLE (25%) and Behçet's disease (25%) being the most common. In our study, 40 patients underwent surgical intervention. Among AVN patients, 25.3% underwent total hip arthroplasty, while 16.5% underwent core decompression surgery. The non-vascularized fibula grafting method was performed in only 2.2% of patients. No significant differences were found in demographic characteristics between patients who underwent surgery and those who did not, except for a history of cerebrovascular disease (CVD) and the presence of KOAH. Conclusions: In our study, it was found that the prevalence of femoral AVN was higher compared to the literature, and the male gender was predominant. Steroid use, smoking, and rheumatic diseases emerged as significant risk factors. Approximately 44% of patients diagnosed with AVN underwent surgical intervention, with total hip arthroplasty being the most commonly preferred method. There is a need for population-based, controlled studies that further evaluate the prevalence, risk factors, and progression to prosthesis in more detail.