Α-hurewıcz ve α-menger uzaylarının topolojik özellikleri
Topological properties of α-hurewicz and α-menger spaces
- Tez No: 933205
- Danışmanlar: PROF. DR. MEMET KULE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: açık küme, pre açık küme, semi açık küme, α-açık küme, β-açık küme, kompaktlık, Hurewicz uzayı, Menger uzayı, β-Hurewicz uzayı, β-Menger uzayı, semi Menger, semi Hurewicz uzayı, open set, pre open set, semi open set, α-open set, β-open set, compactness, Hurewicz and Menger spaces, β-Hurewicz and β-Menger spaces
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş kısmıdır. Bu kısımda daha önceden yapılmış olan çalışmalar hakkında kısaca bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde topolojik uzaylar, genelleştirilmiş açık kümeler (semi-açık, pre-açık, β-açık, α-açık), örtü kavramı, kompaktlık ve süreklilik kavramları verildi. Üzerinde çalışılan uzay olan α-Hurewicz ve α-Menger in tanımından önce Hurewicz uzayı, Menger uzayı, semi Hurewicz uzayı, semi Menger uzayı, pre Hurewicz uzayı, pre Menger uzayı, β-Hurewicz uzayı ve β-Menger uzayı üzerine yapılmış çalışmalar incelendi ve tanımlarına yer verildi. Üçüncü bölümde ise tez konusu olan α-Hurewicz uzayı ve α-Menger uzayının tanımlarından yola çıkarak bu uzayların topolojik özellikleri üzerinde çalışmalar yapıldı. Ayrıca α-Menger uzayının daha zayıf formları olan almost α-Menger, star α-Menger ve strongly star α-Menger uzaylarının tanımları yapıldı ve bazı özellikleri incelendi.
Özet (Çeviri)
This study consists of four parts. The first part is the introduction. In this section, brief information about previous studies is given. In the second chapter, topological spaces, generalized open sets (semi-open, pre-open, β-open, α-open), appearance terms, comprehensiveness and continuity concepts were given. Before the definition of α -Hurewicz and α-Menger, which are the spaces studied, studies on Hurewicz space, Menger space, semi Hurewicz space, semi Menger space, pre Hurewicz space, pre Menger space, β-Hurewicz space and β-Menger space were examined and their definitions were given place was given. In the third chapter, based on the definitions of α-Hurewicz space and α-Menger spaces, which are the subject of the thesis, studies were carried out on the topological properties of these flexible spaces. In addition, weaker forms of α- Menger spaces, almost α-Menger, star α-Menger and strongly star α-Menger spaces, were defined and some of their properties were examined.