Lojistik hizmet kalitesinin lojistik performansa etkisi: Mersin lojistik sektöründe bir araştırma
The effect of logistics service quality on logistics performance: A research in Mersin logistics sector
  1. Tez No: 933206
  2. Yazar: İSTEMİ ÇAĞLAR ARIÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR UĞUR ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, İşletme, International Trade, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik Hizmet Kalitesi, Lojistik Performansı, Logistics Service Quality, Logistics Performance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Lojistik ve Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Günümüzün birbirine bağlı ve küreselleşmiş iş ortamında, lojistik performansı, çeşitli sektörlerdeki firmaların başarısını belirlemede önem arz etmektedir. Lojistik hizmetlerinin kalitesi, müşteri memnuniyetini, operasyonel verimliliği, maliyet yönetimini ve genel rekabet gücünü doğrudan etkilediği görülmektedir Bu tez, lojistik performansı ile firma başarısı arasındaki ilişkiyi araştırmakta ve üstün lojistik performansı elde etmeye katkıda bulunan temel faktörlerin vurgusunu belirtmektedir. Günümüzün hızlı tempolu ve birbirine bağlı dünyasında lojistik, herhangi bir firmanın başarısını katkı sağladığı gözlemlenmektedir. Bu çerçevede, yüksek lojistik performans çıktısı için lojistik hizmetlerinin kalitesinin artırılmasının firmalar için önem taşımaktadır. İki kavramın ilişkisini irdelemek için Kayapınar (2016)'ın Türkçeye uyarladığı Lojistik Hizmet Kalitesi Ölçeği ile Bakan ve Şekkeli (2015) tarafından Türkçeye uyarlanan Lojistik Performans Ölçeği kullanılmıştır. Küme örneklem yöntemi ile Mersin Lojistik Sektöründen 59 firmaya anket uygulanmış ve 425 çalışandan geri bildirim alınmıştır. Regresyon analizi neticesinde, lojistik hizmet kalitesinin bir bütün olarak ve 7 alt boyutunun da ayrı ayrı firmaların lojistik performansına pozitif etkisi olduğu bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the today's linked and international business environment, logistics performance is critical in determining the success of firms across industries. The quality of logistics services is believed to have a direct impact on customer satisfaction, operational efficiency, cost management, and overall competitiveness. This thesis explores the link between logistics performance and company success, focusing on the important characteristics that lead to exceptional logistics performance. In today's fast-paced and linked world, logistics is critical to any company's success. In this setting, organizations must improve the quality of their logistics services in order to achieve high levels of performance. To examine the relationship between the two concepts, the Logistics Service Quality Scale adapted to Turkish by Kayapınar (2016) and the Logistics Performance Scale adapted to Turkish by Bakan and Şekkeli (2015) were used. A survey was applied to 59 companies from the Mersin Logistics Sector with the cluster sampling method and feedback was received from 425 employees. As a result of the regression analysis, it was found that logistics service quality as a whole and its 7 sub-dimensions positively impacted the logistics performance of companies separately.