Erken çocukluk dönemi eğitimcilerinin teknolojik pedagojik alan bilgilerinin incelenmesi: Bir karma yöntem araştırması
Investigation of early childhood educators' technological pedagogical content knowledge: A mixed method study
- Tez No: 933226
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ YİĞİT KUTLUCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Erken Çocukluk Dönemi Eğitimcileri, Teknoloji Kullanımı, Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi, TPAB, Karma Yöntem, Early Childhood Educators, Use of Technology, Technological Pedagogical Content Knowledge, TPACK, Mixed Method
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
21.yüzyılın hızlı teknolojik gelişmeleri, eğitim alanında da köklü değişimlere neden olmuştur. Eğitimde teknolojinin etkili ve verimli bir şekilde kullanılabilmesi, öğretmenlerin teknolojik pedagojik alan bilgisine (TPAB) sahip olmalarını gerektirmektedir. Özellikle erken çocukluk döneminde öğretmenlerin teknoloji entegrasyonu konusundaki yeterlilikleri, çocukların bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimlerine doğrudan etki etmektedir. Bu bağlamda, erken çocukluk dönemi eğitimcilerinin teknolojik pedagojik alan bilgisi düzeylerinin belirlenmesi ve bu bilgiyi nasıl uygulamaya dönüştürdüklerinin incelenmesi önemli bir araştırma konusu haline gelmiştir. Bu araştırmanın amacı, erken çocukluk dönemi eğitimcilerinin Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi (TPAB) düzeylerini incelemek ve öğretim süreçlerine nasıl yansıdığını belirlemektir. Araştırmada karma yöntem deseni kullanılmış olup nicel ve nitel veri toplama teknikleri bir arada uygulanmıştır. Nicel veriler, İstanbul Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı okullarda görev yapan 70 erken çocukluk dönemi eğitimcisine uygulanan TPAB ölçeği ile toplanırken, nitel veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla elde edilmiştir. Nicel veriler SPSS programında betimsel ve ilişki analizleri ile değerlendirilmiş, nitel veriler ise içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Bulgular, öğretmenlerin teknoloji kullanımında belirli bir yeterlilik seviyesine ulaştığını ancak pedagojik entegrasyon konusunda gelişime ihtiyaç duyduğunu göstermektedir. Araştırmanın nicel boyutunda, erken çocukluk dönemi eğitimcilerinin TPAB düzeyleri ölçek aracılığıyla belirlenmiş; nitel boyutunda ise öğretmenlerle yapılan derinlemesine görüşmeler yoluyla uygulamaları detaylı olarak incelenmiştir. Nitel analizler, öğretmenlerin teknolojiyi olumlu bulmakla birlikte, sınıf ortamında daha etkin ve planlı kullanabilmek için mesleki gelişim programlarına ihtiyaç duyduklarını ortaya koymuştur. Bulgular, öğretmenlerin teknolojiyi pedagojik yaklaşımlarla bütünleştirme konusunda farklı yeterlilik seviyelerine sahip olduğunu göstermektedir. Bazı öğretmenlerin teknoloji entegrasyonuna yönelik olumlu tutum sergilediği ve yaratıcı uygulamalar geliştirdiği, bazılarının ise sınırlı bilgi ve deneyim nedeniyle teknoloji kullanımında zorlandığı tespit edilmiştir. Araştırma bulguları, erken çocukluk dönemi eğitimcilerinin mesleki gelişimlerini desteklemek amacıyla teknoloji entegrasyonuna yönelik eğitim programlarının önemini vurgulamaktadır. Ayrıca çalışma, erken çocukluk dönemi eğitiminde teknoloji kullanımının etkinliğini artırmaya yönelik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The rapid technological advancements of the 21st century have led to profound transformations in the field of education. The effective and efficient use of technology in education requires that teachers possess Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK). Particularly in early childhood education, teachers' qualifications in technology integration directly influence children's cognitive, social, and emotional development. In this context, identifying the level of TPACK among early childhood educators and examining how they translate this knowledge into practice has become a significant research topic. This study aims to investigate the TPACK levels of early childhood educators and determine how these levels are reflected in their instructional processes. A mixed-method research design was employed, integrating quantitative and qualitative data collection techniques. The quantitative data were collected using a TPACK scale administered to 70 early childhood educators working in schools affiliated with the Ministry of National Education (MoNE) in Istanbul. Meanwhile, the qualitative data were obtained through semi-structured interviews. The quantitative data were analyzed using descriptive and correlational analyses via SPSS, whereas the qualitative data were examined through content analysis. The findings indicate that teachers have reached a certain level of qualification in technology use; however, they require further development in pedagogical integration. In the quantitative dimension of the study, early childhood educators' TPACK levels were determined through the scale. In contrast, the qualitative dimension involved in-depth interviews to explore their practical implementations in detail. Qualitative analyses reveal that although teachers view technology positively, they express a need for professional development programs to utilize it more effectively and systematically in the classroom. The results suggest that teachers exhibit varying levels of proficiency in integrating technology with pedagogical approaches. While some teachers demonstrate positive attitudes toward technology integration and develop creative applications, others struggle with technology use due to limited knowledge and experience. The research findings underscore the significance of training programs aimed at supporting early childhood educators' professional development in technology integration. Additionally, the study offers recommendations to enhance the effectiveness of technology use in early childhood education.