Komplikasyonlar ve aldığı tedavilere göre siroz hastalarında sarkopeni şiddet durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of severity of sarcopenia in cirrhosis patients according to complications and treatments received
- Tez No: 933314
- Danışmanlar: PROF. DR. MEMDUH ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Siroz, sarkopeni, asit, diüretik, varis, ensefalopati, Cirrhosis, sarcopenia, ascites, diuretic, varices, encephalopathy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Siroz hastalarındaki farklı komplikasyon durumlarındaki sarkopeni şiddet durumunun tespit edilmesi, buna ek olarak siroz hastalarının aldığı tedaviyle sarkopeni tablosunun ne derece değişkenlik gösterdiğini analiz etmek hedeflenmektedir. Elde edeceğimiz sonuçlarla siroz hastalarının tedavi çeşitliliğine yeni yorumlar getirmek hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Araştırma prospektif bir araştırma olup araştırmada siroz hastalarının diüretik kullanımının sarkopeniye etkisi araştırılmıştır. Ayrıca diüretik kullanımından bağımsız olarak siroz hastalarındaki komplikasyonların sarkopeniye etkisinin karşılaştırılması yapılmıştır. Çalışmamız tek merkezli olup 01.12.2023-01.12.2024 tarihleri arasında İstanbul Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği'ne başvuruda bulunan 18-80 yaş arası 53 siroz hastasından elde edilen veriler üzerinden yapılmıştır. Bu araştırmada siroz hastalarında eş zamanlı olarak kas kütlesi ve kas gücü düzeyi; jamar, DEXA (Dual-energy x-ray absorptiometry), SARC-F skoru ile tespit edilmiştir ve bu oranlar siroz hastalarında görülen komplikasyonlardan olan özafagus varisi, ensefalopati ve asit durumuna göre karşılaştırılmıştır. Araştırma için gerekli olan 53 siroz hastasının testleri ve örnekleri tamamlanınca analizler ve ham veriler değerlendirildikten sonra araştırmaya son verilmiştir. Analizlerde SPSS 28.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: Alkol, hepatit B ve hepatosteatoz gibi farklı siroz etyolojilerine sahip hasta grupları arasında Jamar, DEXA ve SARC-F skorlarında anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Ancak alkolik sirozlu hastalarda SARC-F skorlarının daha yüksek, DEXA skorlarının daha düşük olmasına rağmen bu farkın istatistiksel anlamlılık taşımadığı görülmüştür. Diüretik kullanan hastalarda Jamar skoru anlamlı olarak daha düşük, SARC-F skoru ise anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. DEXA skorları açısından diüretik kullanımına bağlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Asit bulunan hastalarda Jamar ve DEXA skorları anlamlı şekilde daha düşük, SARC-F skoru ise anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur. Ensefalopati olan grupta DEXA skoru anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. Beta bloker kullanan ve kullanmayan hastalar ile varis varlığına göre hasta grupları arasında Jamar, DEXA ve SARC-F skorları açısından anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Sonuç: Çalışmamız bulguları, sarkopeni skorları daha kötü olan yani kas kitlesi ve kas gücü daha az olan siroz hastalarında, siroz hastalığının komplikasyonlarının daha fazla ve daha ileri düzeyde olduğunu gösteriyor. Bu sebeple karaciğer sirozu olan hastalarda sarkopeni durumu değerlendirmesinin kritik önem taşıdığı görülmektedir. Siroz hastalarının tedavisi düzenlenirken bu değerlendirmelerin siroz hastalarının prognozunu daha iyi anlamaya yardımcı olması tedavinin daha etkin ve doğru yapılabilmesine yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the severity of sarcopenia in cirrhosis patients with different complications of cirrhosis and to analyze how variable the sarcopenia profile is with the treatment received by these patients. With the results we obtain, we aim to bring new insights into the variety of treatments for cirrhosis patients. Materials and Methods: The research is a prospective study and diuretic procedures of cirrhosis patients are included in the scope of sarcopenia in the study. In addition, the effect of portions on sarcopenia in cirrhosis patients was compared regardless of diuretic use. Our study is single-center and was conducted on the data obtained from 53 cirrhosis patients aged 18-80 who applied to the Gastroenterology Clinic of Istanbul Çam and Sakura City Hospital and were registered between 01.12.2023-01.12.2024. In this study, muscle amount and muscle strength levels in cirrhosis patients were simultaneously determined with jamar, DEXA (dual-energy x-ray absorptiometry), SARC-F score and these rates were compared according to the sections seen in cirrhosis patients such as esophageal varices, encephalopathy and ascites procedure. When the tests and samples of 53 cirrhosis patients required for the research were completed, the analyzes and raw data were evaluated and the data were given. SPSS 28.0 program was used in the analyzes. Results: No significant difference was observed in Jamar, DEXA and SARC-F scores between patient groups with different etiologies of cirrhosis such as alcohol, hepatitis B and hepatosteatosis. However, although SARC-F scores were higher and DEXA scores were lower in patients with alcoholic cirrhosis, this difference was not statistically significant. Jamar scores were significantly lower and SARC-F scores were significantly higher in patients using diuretics. No difference was found in DEXA scores due to diuretic use. Jamar and DEXA scores were significantly lower and SARC-F scores were significantly higher in patients with ascites. DEXA scores were significantly lower in the group with encephalopathy. No significant difference was observed in Jamar, DEXA and SARC-F scores between patients using and not using beta blockers and between patient groups according to the presence of varicose veins. Conclusion: Our study findings show that cirrhosis patients with worse sarcopenia scores, i.e., those with less muscle mass and muscle strength, have more advanced complications of cirrhosis. For this reason, it is seen that the evaluation of sarcopenia status in patients with liver cirrhosis is of critical importance. When cirrhosis patients are treated, these evaluations will help to better understand the prognosis of cirrhosis patients, which will help to make the treatment more effective and accurate.