Alt solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle hastanede yatan çocuklarda kardiyovasküler sistemin değerlendirilmesi
Evaluation of cardiovascular system in hospitalized children due to lower respiratory tract infection
- Tez No: 933317
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN YILDIZ ALDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk hasta, alt solunum yolu enfeksiyonu, ekokardiyografi, kardiyolojik değerlendirme, çocuk yoğun bakım, Pediatric patient, lower respiratory tract infection, echocardiography, cardiological evaluation, pediatric intensive care
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Akciğer enfeksiyonları, çocukluk çağında özellikle de iki yaş altı hastalarda ölüm ve sakatlığa neden olabilen önemli bir sağlık sorunudur. Bu hastalığın seyri sırasında kardiyovasküler sistemde farklı düzeyde değişimler görülebilmektedir. Bu çalışmayla alt solunum yolu enfeksiyonu tanısı konularak, hastaneye tek yatışı bulunan 150 çocuk hasta (Grup 1) ile aynı nedenle çok sayıda yatışı olan 150 çocuk hasta (Grup 2) olmak üzere toplamda 300 olgunun kardiyovasküler sistemin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışma, SBÜ Başakşehir Çam ve Sakura Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Yerel Etik Kurulu'ndan 26.06.2024 tarihli ve 2024-74 sayılı Etik Kurul onayı alındıktan sonra başlatılan retrospektif randomize bir klinik çalışma olarak tasarlanmıştır. Yapılan bu çalışmada; alt solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle tek yatışı bulunan 150 hasta ve birden fazla yatışı olan 150 hasta olmak üzere toplam 300 olgu incelenmiştir. Bu gruplar; yaş, doğum ağırlığı, doğum haftası, yenidoğan yoğun bakım ünitesi yatış süresi, ebeveynleri arasındaki akrabalık bağı, biyokimyasal parametreler, akciğer grafileri, akciğer komplikasyonları, EKG bulguları (kalp hızı, aritmi varlığı, QTc süresi), EKO bulguları (Kısalma fraksiyonu, pulmoner arter basıncı, yapısal bozukluklar), hastaların akıbeti (sıhhat ile taburcu, ölüm durumu), yeni teşhis konulan komorbiditeleri, taburcu edildikten sonrasında poliklinik ihtiyaçları açısından karşılaştırılmıştır. Bulgular: Toplamda 300 olgu incelenmiştir. Bu olguların %62'si erkek, %38'i kız hastadan oluşmuştur. Grup 1 ve Grup 2 karşılaştırıldığında hastaneye yatış zamanı (ay), doğum haftası, doğum ağırlığı, YDYBÜ yatış süresi ve ebeveynler arasındaki akrabalık durumu açısından anlamlı fark çıkmıştır. Hastane yatış sayısı arttıkça doğum haftası, doğum ağırlığı, YDYBÜ yatış süresi ve ebeveynler arasındaki akrabalık durumu artarken; hastaneye yatış zamanı (ay) azalmaktadır. Her iki grup laboratuvar bulguları açısından karşılaştırıldığında; NEU, CRP ve Prokalsitonin değerleri anlamlı bulunmuştur. Hastane yatış sayısı arttıkça NEU, CRP ve Prokalsitonin değerleri yükselmektedir. Diğer biyokimyasal parametreler arasında anlamlı fark yoktur. Her iki grup akciğer grafisi bulguları açısından karşılaştırıldığında, anlamlı fark saptanmamıştır. Hastaların kardiyovasküler değerlendirmesi yapıldığında; birden fazla yatışı olan hastalarda hemodinamik anlamlı EKO bulguları, tek yatışı bulunan gruba göre 2,66 kat daha fazla görülürken, pulmoner hipertansiyon bulgusunun da birden fazla yatışı olan grupta diğer gruba oranla 1,83 kat daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir. EKG bulgularına bakıldığında; hastaneye yatış sayısı arttıkça hastalarda görülen EKG bulguları da artma olduğu görülmüştür. Perikardiyal efüzyon bulgusu ise tek yatışı olanlarda sadece 1 olguda görülürken, birden fazla yatışı olanlarda 3 olguda görülmüştür. Tek yatışı olan hastaların Kısalma Fraksiyonu (KF): 39,85±4,98 saptanırken, birden fazla yatışı olan hastalarda 36,56±4,64 olarak saptanmıştır. Tek yatışı olan hastaların Pulmoner Arter Basıncı (PAB): 17,21±4,22 saptanırken birden fazla yatışı olan hastalarda 14,78±3,69 olarak saptanmıştır. Her iki grup karşılaştırıldığında KF ve PAB değerleri açısından anlamlı fark çıkmıştır. Buna göre birden fazla yatışı olan hastalarda diğer gruba göre KF değerinin daha düşük olduğu, PAB'ın arttığı saptanmıştır ve bu hastalarda kardiyolojik etkilenmenin daha fazla olduğu görülmüştür. Alt solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle tek yatışı olan hastalarda 12 kişinin hastalığın seyri sırasında yoğun bakım ihtiyacı olurken, birden fazla yatışı olan grupta ise bu oran 1,75 katı artarak 21 olguda yoğun bakım ihtiyacı görülmüştür. Hastaların toplam yatış süresi; tek yatışı olan hastalarda 8,69±9,89 gün iken birden fazla yatışı olanlarda yaklaşık iki katına çıkarak 16,35±20,43 gün olduğu görülmüştür. Tek yatışı olan gruptaki hastalardaki yeni kardiyak tanı alma oranı %5,33 (n=8) iken birden fazla yatışı olanlarda bu oran yaklaşık iki katına çıkarak %10 (n=15) olarak saptanmıştır. Ayrıca birden fazla yatışı olan hastalarda diğer gruba göre taburcu edildikten sonraki Çocuk Kardiyoloji poliklinik ihtiyaçlarının da diğer gruba göre 1,3 kat arttığı saptanmıştır. Sonuç: Akciğer enfeksiyonları önemli kardiyak komplikasyonlara yol açabilmektedir. Yapılan bu çalışmada da birden fazla yatışı olanlar hastalarda diğer gruba göre kalbin kısalma gücü azalmış ve pulmoner arter basıncı artmış olup kardiyovasküler etkilenmenin daha fazla olduğu saptanmıştır. Ayrıca bilinmeyen kardiyak komorbidite varlığı, alt solunum yolu enfeksiyonun hem tekrarlama riskini hem de mortalite ve morbiditeyi artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Lung infections are an important health problem that can cause death and disability in childhood, especially in patients under two years of age. During the course of this disease, different levels of changes can be observed in the cardiovascular system. This study aimed to evaluate the cardiovascular system of 300 cases in total, 150 pediatric patients diagnosed with lower respiratory tract infection and hospitalized only once (Group 1) and 150 pediatric patients with multiple hospitalizations for the same reason (Group 2). Material and Method: The study was designed as a retrospective randomized clinical study initiated after receiving approval from the SBÜ Başakşehir Çam and Sakura Education and Research Hospital Clinical Research Local Ethics Committee dated 26.06.2024 and numbered 2024-74. In this study, a total of 300 cases were examined, 150 patients with a single hospitalization due to lower respiratory tract infection and 150 patients with multiple hospitalizations. These groups were compared in terms of age, birth weight, gestational week, duration of neonatal intensive care unit stay, consanguinity between parents, biochemical parameters, chest X-rays, pulmonary complications, ECG findings (heart rate, presence of arrhythmia, QTc duration), ECHO findings (shortening fraction, pulmonary artery pressure, structural abnormalities), patient outcome (discharged with good health, death status), newly diagnosed comorbidities, and outpatient clinic needs after discharge. Results: A total of 300 cases were examined. 62% of these cases were male and 38% were female. When Group 1 and Group 2 were compared, there was a significant difference in terms of hospitalization time (month), birth week, birth weight, NICU stay and kinship status between parents. As the number of hospitalizations increased, birth week, birth weight, NICU stay and kinship status between parents increased, while hospitalization time (month) decreased. When both groups were compared in terms of laboratory findings; NEU, CRP and Procalcitonin values were found to be significant. As the number of hospitalizations increased, NEU, CRP and Procalcitonin values increased. There was no significant difference between other biochemical parameters. When both groups were compared in terms of chest X-ray findings, no significant difference was found. When the cardiovascular evaluation of the patients was performed; In patients with multiple hospitalizations, hemodynamic significant ECHO findings were observed 2.66 times more frequently than in the group with a single hospitalization, while pulmonary hypertension findings were observed 1.83 times more frequently in the group with multiple hospitalizations than in the other group. When ECG findings were examined, it was observed that as the number of hospitalizations increased, the ECG findings observed in the patients also increased. Pericardial effusion findings were observed in only 1 patient with a single hospitalization, while they were observed in 3 patients with multiple hospitalizations. While the Shortening Fraction (SF) of patients with a single hospitalization was determined as 39.85±4.98, it was determined as 36.56±4.64 in patients with multiple hospitalizations. Pulmonary Artery Pressure (PAP) of patients with a single hospitalization was determined as 17.21±4.22, while it was determined as 14.78±3.69 in patients with multiple hospitalizations. When the two groups were compared, a significant difference was found in terms of SF and PAP values. Accordingly, it was determined that the CF value was lower and PAP increased in patients with multiple hospitalizations compared to the other group, and it was observed that cardiological effects were greater in these patients. While 12 patients with a single hospitalization due to lower respiratory tract infection required intensive care during the course of the disease, this rate increased by 1.75 times in the group with multiple hospitalizations, and 21 cases required intensive care. The total hospitalization period of the patients was 8.69±9.89 days in patients with a single hospitalization, while it was approximately doubled in those with multiple hospitalizations, and was 16.35±20.43 days. The rate of new cardiac diagnosis in patients with a single hospitalization was 5.33% (n=8), while this rate was approximately doubled in those with multiple hospitalizations, and was determined to be 10% (n=15). In addition, it was determined that the pediatric cardiology outpatient clinic needs after discharge in patients with multiple hospitalizations increased by 1.3 times compared to the other group. Conclusion: Lung infections can lead to significant cardiac complications. In this study, it was determined that in patients with multiple hospitalizations, the contraction power of the heart decreased and the pulmonary artery pressure increased, and cardiovascular effects were greater compared to the other group. In addition, the presence of unknown cardiac comorbidity increases both the risk of recurrence of lower respiratory tract infection and mortality and morbidity.