İmplant çevresi kapsül oluşumuna ekstrakorporeal şok dalgası tedavisinin etkileri
Effects of extracorporeal shock wave therapy on peri-implant capsule formation
- Tez No: 933325
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PERÇİN CAŞKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Ekstrakorporeal şok dalga tedavisi, Kapsül kontraktürü, Meme implantı, Silikon implant, Breast implant, Capsular contracture, Extracorporeal shock wave therapy, Silicone implant
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Plastik cerrahide silikon bazlı implantlar hem estetik hem de rekonstrüksiyon amaçlı sıkça kullanılmaktadır. Birçok alanda önemli amaçlarla kullanılan bu materyallerle ilgili en önemli çekince yabancı madde olmalarıdır. Vücutta kullanan ve yerleştirilen tüm yabancı maddelerde enfeksiyon, materyalin dışa çıkması, şekil bozuklukları ve ağrı ortak yan etkilerdendir. Silikon bazlı implantlarda ise uzun dönemde en sık görülen yan etkilerden birisi implant çevresinde kapsül oluşumudur. Kapsül kontraktürünü engelleme ve tedavi etmeye yönelik tüm çalışmalara rağmen kapsül oluşumu engelleyen veya oluşmuş kapsülü tedavi eden kanıtlamış kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ekstrakorporeal şok dalga tedavisi olarak adlandırılan ultrason bazlı ses dalgalarının üretilmesi ve bunun hedef dokular üzerine uygulanması uzun yıllardır araştırılmakta ve belirli alanlarda güncel tıp uygulamalarına girmektedir. Bu tedavinin asıl mekanizmasının vücuttaki yangı cevabını düzenleyerek kronik iltihabi durumların seyrini değiştirmesine bağlı olduğu düşünülmüştür. Bu çalışmalardan hareketle vücut içerisine yerleştirilen implantların en önemli uzun dönem sorunlarından olan kapsül oluşumu ve buna bağlı sorunların hafifletilmesinde kullanılabileceği akla gelmiştir. Tüm bu geçmiş çalışmalardan hareketle bu çalışmamızda düz, pürüzlü ve kontrol grupları oluşturarak tüm bu implant çeşitlerinin çevresinde oluşan kapsüle etkilerini ortaya koyma amacındayız. Gereç ve Yöntem: Bilgisayar kontrollü randomizasyon yöntemiyle ilk grup yedi diğer gruplar sekizer denek olmak üzere ratlar dört gruba ayrıldı. Tüm gruplardaki ratların dorsal cilt bölgesinde insizyonlar yapılarak 1. ve 2. Gruptaki ratlara pürüzlü yüzeyli, 3. ve 4. gruptaki ratlara düz yüzeyli implantlar yerleştirildi. 2. ve 4. gruptaki ratlar belirlenen gün ve dozlarda ekstrakorporeal dalga tedavisi alırken 1. ve 3. Gruptaki ratlar kontrol grubu olarak belirlendi. Deneyin 6.haftasında tüm ratlar sakrifiye edilerek rat dorsal cildi kapsül dokusuyla spesimen olarak alındı ve biyokimyasal parametreler için intrakardiyak tam kan örneği elde edildi. Alınan örnekler biyokimyasal ve histopatolojik incelemelere tabi tutuldu. Bulgular: Histopatolojik bulgular incelendiğinde gevşek dizilimli bağ doku oranlarının pürüzlü yüzeyli implant yerleştirilen deney grubunda yüksek olduğu gözlendi. (p=0.013)Buna ek olarak dens bağ doku oranı pürüzlü yüzeyli implant yerleştirilen ve şok tedavisi uygulanan grupta kontrol gruplarına göre anlamlı ölçüde yüksek bulundu. (p= 0.0124) Diğer histopatolojik parametreler arası anlamlı fark bulunmadı. Biyokimyasal parametreler göz önüne alındığında serum TNF-α, MMP-9, ve TGF-β, düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (sırasıyla p=0.0210, p=0.0019 ve p=0.0001). Diğer parametreler açısından anlamlı farka rastlanmadı. Sonuç: Ekstrakorporeal şok dalgası tedavisi doku remodellingini gösteren fibrozis belirteçleri ve inflamasyonun erken dönem markerları üzerinde etkindir. Fibrozis ve inflamasyon üzerine etki ederek doku yeniden şekillenmesinde rol oynar.
Özet (Çeviri)
Aim: Silicone-based implants are frequently used in plastic surgery for both aesthetic and reconstruction purposes. The most important reservation about these materials, which are used for important purposes in many fields, is that they are foreign materials. Infection, protrusion of the material, deformities and pain are common side effects of all foreign materials used and placed in the body. In silicone-based implants, one of the most common side effects in the long term is capsule formation around the implant. Despite all the efforts to prevent and treat capsular contracture, there is no proven, definitive treatment that prevents capsule formation or treats capsule formation. The generation of ultrasound-based sound waves, called extracorporeal shock wave therapy, and its application on target tissues has been researched for many years and has entered current medical practice in certain areas. It is thought that the main mechanism of this treatment depends on changing the course of chronic inflammatory conditions by regulating the inflammatory response in the body. Based on these studies, it has been suggested that implants placed inside the body can be used to alleviate the most important long-term problems of capsule formation and related problems. Based on all these past studies, in this study, we aim to reveal the effects of all these implant types on the capsule formed around them by creating smooth, rough and control groups. Materials and Methods: The rats were divided into four groups by computer-controlled randomization method, the first group containing seven rats and the other groups containing eight rats each. Incisions were made in the dorsal skin area of the rats in all groups and implants with rough surface were placed in the 1st and 2nd groups and implants with smooth surface were placed in the 3rd and 4th groups. Rats in the 2nd and 4th groups received extracorporeal wave treatment on the days and doses determined, while rats in the 1st and 3rd groups were determined as the control group. At the sixth week of the experiment, all rats were sacrificed and rat dorsal skin was taken as a specimen with capsule tissue and intracardiac whole blood sample was obtained for biochemical parameters. The samples were subjected to biochemical and histopathologic examinations. Results: When histopathologic findings were examined, it was observed that the rates of loose connective tissue were higher in the experimental group with rough surface implants (p=0.013). In addition, the dense connective tissue ratio was significantly higher in the group with rough surface implant placement and shock therapy compared to the control groups (p=0.0124). No significant difference was found between the other histopathologic parameters. When biochemical parameters were considered, there was a statistically significant difference between the groups in terms of serum TNF-α, MMP-9, and TGF-β levels (p=0.0210, p=0.0019, and p=0.0001, respectively). No significant difference was found in terms of other parameters. Conclusion: Extracorporeal shock wave therapy is effective on fibrozis markers indicating tissue remodeling and early markers of inflammation. It plays a role in tissue remodeling by acting on fibrozis and inflammation.