Küçük hücreli dışı akciğer karsinomu olgularında CD36 ekspresyonunun prognostik ve moleküler parametrelerle ilişkisi
The relationship between CD36 expression and prognostic and molecular parameters in non-small cell lung carcinoma cases
- Tez No: 933326
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR BÜYÜKPINARBAŞILI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: CD36, KHDAK, Moleküler, Prognoz, CD36, Molecular, NSCLC, Prognosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: CD36, lipid metabolizmasında görev alan bir transmembran proteini olup, birçok kanser türünde prognoz ile ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmada, CD36 ekspresyonunun küçük hücreli dışı akciğer karsinomlarında (KHDAK) histopatolojik ve moleküler prognostik parametrelerle ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, kliniğimizde tanı alan ve moleküler parametreleri çalışılmış 139 KHDAK hastası dahil edilmiştir. CD36 ekspresyonu, immünohistokimyasal olarak değerlendirildi. CD36 ekspresyon düzeyi ile histopatolojik prognostik ve moleküler parametreler arasındaki ilişkiler analiz edildi. Bulgular: Çalışmamızda, CD36 pozitif tümörlerde bronş ile ilişkili olma oranı çok daha yüksek saptandı (p=0,001). Ayrıca, CD36 pozitif tümörlerde perinöral invazyon oranının daha yüksek olduğu belirlendi (p=0,033). Adenokarsinom olgularının CD36 negatif olma eğiliminde olduğu tespit edildi (p=0,002). EGFR ve KRAS mutasyonu ile CD36 ekspresyonu arasında ters bir korelasyon saptandı (p=0,013 ve p=0,045). PD-L1 pozitifliği, CD36 pozitif tümörlerde anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (p=0,034). Ancak, CD36 ekspresyonu ile tümör çapı, pT ve pN evresi, lenf düğümü tutulumu, kan damarı ve lenfatik invazyon arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda, CD36 ekspresyonunun KHDAK olgularında bronş ilişkisi ve perinöral invazyon ile anlamlı ilişkili olduğu saptanmıştır. EGFR ve KRAS mutasyonu olan tümörlerde CD36 ekspresyonunun düşük olması, bu tümörlerin farklı metabolik yollar kullanabileceğini düşündürmektedir. PD-L1 ile CD36 arasındaki ilişki, tümör mikroçevresinde immün düzenleyici mekanizmalar açısından önemli olabilir. Literatürde CD36 ile KHDAK arasında doğrudan ilişkiyi inceleyen çalışmalar sınırlı olduğundan, elde ettiğimiz bulguların daha geniş hasta serilerinde doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: CD36 is a transmembrane protein involved in lipid metabolism and has been associated with prognosis in various types of cancer. In this study, we aimed to evaluate the relationship between CD36 expression and histopathological and molecular prognostic parameters in non small cell lung carcinomas (NSCLC). Materials and Methods: A total of 139 NSCLC patients diagnosed in our clinic and whose molecular parameters had been studied were included. CD36 expression was evaluated immunohistochemically. The relationships between CD36 expression levels and histopathological prognostic and molecular parameters were analyzed. Results: In our study, tumors that were CD36-positive had a significantly higher rate of bronchial involvement (p=0.001). Additionally, perineural invasion was found to be more frequent in CD36-positive tumors (p=0.033). Adenocarcinoma cases tended to be CD36-negative (p=0.002). An inverse correlation was detected between CD36 expression and EGFR and KRAS mutations (p=0.013 and p=0.045, respectively). PD-L1 positivity was significantly higher in CD36-positive tumors (p=0.034). However, no significant relationship was found between CD36 expression and tumor size, pT and pN stage, lymph node involvement, or blood vessel and lymphatic invasion (p>0.05). Conclusion: Our study found a significant association between CD36 expression and both bronchial involvement and perineural invasion in NSCLC cases. The lower CD36 expression in tumors harboring EGFR and KRAS mutations may suggest that these tumors utilize alternative metabolic pathways. The observed relationship between PD-L1 and CD36 may be important in terms of immunoregulatory mechanisms within the tumor microenvironment. Since studies that directly investigate the relationship between CD36 and NSCLC are limited in the literature, our findings should be validated in larger patient cohorts.