Henoch schönlein purpurası hastalarının klinik seyirlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the clinical course of patients with henoch Schonlein purpura
- Tez No: 933334
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN DAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Henoch Schoenlein Purpura, proteinüri, purpura, Henoch-Schönlein Purpura, proteinuria, purpura
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada SBÜ Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Çocuk Nefroloji Polikliniğine Ağustos 2015-Kasım 2023 tarihleri arasında başvuran ve Henoch Schönlein purpurası tanısı alan hastaların klinik seyirlerinin retrospektif değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Henoch Schönlein purpurası tanısı ile yatan hastaların klinik ve laboratuvar bulguları hastaneye ait dosya kayıtlarından geriye dönük incelenerek elde edildi. Bulgular: Ağustos 2015-Kasım 2023 tarihleri arasında kliniğimizde başvuran, yaşları 2-18 yıl arasında olan toplam 150 olgu (69 E, 81 K) çalışmaya dahil edildi. En sık gözlenen ilk geliş şikayetleri sıklık sırasıyla 150 (%100) hastada döküntü, 32 (%21,3) hastada karın ağrısı ve döküntü ve 17 (%11,3) hastada artrit/artralji ve döküntü olarak belirlendi. Çalışmaya alınan 150 hastadan 75'inde (%50) ilk tanı anında böbrek tutulumu varken, 75 (%50,0) hastada böbrek tutulumunun olmadığı belirlendi. 150 hastanın 50'sinde (%33,3) gastrointestinal sistemde tutulum olduğu belirlendi. Sonuç: Çocuklarda sık görülen bir hastalık olması ve az sayıda hastada da olsa meydana gelen hayatı tehdit edici komplikasyonlar nedeni ile HSP günümüzde hala önemini korumaktadır. Tam idrar tahlilinde proteinürisi ve hematürisi olan tüm hastalar, hastalığın şiddeti, böbrek ve GİS komplikasyonları açısından yakından takip edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: This study aimed to retrospectively evaluate the clinical course of patients diagnosed with Henoch-Schönlein Purpura (HSP) who presented to the Pediatric Nephrology Clinic of SBÜ Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital between August 2015 and November 2023. Materials and Methods: The clinical and laboratory findings of patients diagnosed with Henoch-Schönlein Purpura were obtained by retrospectively reviewing the hospital records of inpatient cases. Results: A total of 150 cases (69 male, 81 female) aged between 2 and 18 years, who presented to our clinic between August 2015 and November 2023, were included in the study. The most frequently observed initial presenting complaints were rash in all 150 (100%) patients, abdominal pain and rash in 32 (21.3%) patients, and arthritis/arhtralgia with rash in 17 (11.3%) patients. Among the 150 patients, 75 (50%) had renal involvement at the time of initial diagnosis, 75 (50.0%) did not have renal involvement. Gastrointestinal involvement was identified in 50 (33.3%) of the 150 patients. Conclusion: Due to its frequent occurrence in children and the potentially life-threatening complications, even though rare, HSP continues to be of significant importance. All patients with proteinuria and hematuria in urine analysis should be closely monitored regarding the severity of the disease and potential renal and gastrointestinal complications.