Term prematür erken membran rüptürü (PROM) gebelerde doğum süresi ile maternal ve neonatal sonuçların karşılaştırılması
Comparison of labor time and maternal and neonatal outcomes in term premature early membrane rupture (PROM) pregnants
- Tez No: 933337
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİCRAN ACAR ŞİRİNOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Term erken membran rüptürü, travay süresi, postpartum kanama, koryoamniyonit, IVH, Term premature rupture of membranes (PROM), Labor duration, Postpartum hemorrhage (PPH), Chorioamnionitis, Intraventricular hemorrhage (IVH)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Giriş: Term erken membran rüptürü (PROM) tanısı alan gebelerde, doğum süresinin uzaması ciddi maternal ve neonatal komplikasyonlara neden olabileceği bilinmektedir. Pek çok bilinen risk faktörüne rağmen, erken membran rüptürünün kesin nedeni henüz tam olarak açıklığa kavuşamamıştır. Amaç: Bu çalışmada amaç term dönemde erken membran rüptürü olan gebelerde, doğum süresinin maternal ve neonatal sonuçlar üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde toplam 1526 hasta dosyası taranarak erken membran rüptürü tanısı alan 37+0 ve üstü gebelik haftasında olan 176 hasta tespit edildi. Hastalardan 49'u dahil edilme kriterlerine uymadığı için çalışma dışı bırakıldı. Bu hastalardan 127'si çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya katılan hastalara ait bilgiler retrospektif olarak hastane kayıtlarından elde edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların demografik bilgileri, muayene bulguları, aldıkları tedaviler ve yenidoğan bilgileri incelenerek not edilmiştir. Elde edilen bulgular istatistiksel yöntemlerle karşılaştırılarak sonuçlar değerlendirildi. Bulgular: 107 hasta travay süresi 18 satten kısa, 20 hastada ise travay süresi 18 saatten uzun sürdü. Travayda süresi en kısa olan 1 saat, en uzun olan ise 40 saat olarak izlendi. 32 hastamız sezeryan (sezeryan endikasyonları 17 hasta fetal distress (%53,12), 11 hasta ilerlemeyen travay (%34,38), 2 hasta düşük doğum ağırlığı (%6,25) 2 hasta maternal faktör (%6,25)) ile, 95 hastamız ise vajinal doğum ile sonlandı. Sezeryan ile doğum yapan hastaların travay süresi 26'sında 18 saatten kısa, 6'sında ise 18 saatten uzun sürdü. Vajinal doğum yapan hastaların travay süresi 81'inde 18 saatten kısa, 14'ünde ise 18 saatten uzun sürdü. Koryoamniyonit gelişen 3 hastanın travay süresi 18 saatten uzun idi. Postpartum kanaması olan 18 hastanın travay süresi 14'ünde 18 saatten uzun, 4'ünde 18 saatten kısa sürdü. Travay süresinin uzamasının maternal ve neonatal sonuçlar ile ilişkisi incelendiğinde travay süresi, gravida ve parite ile negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişkili saptandı. Travay süresi 18 saatten uzun olanların trombosit düzeyi 18 saatten kısa olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Travay süresi 18 saatten uzun olan grubun postpartum 6. Saatte alınan hemogram 18 saatten kısa olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu. Travay süresi 18 saatten uzun olan grubun postpartum 6. Saatte alınan hemogram değeri, hastaneye yatışta alınan hemogram değerine göre düşüş miktarı 18 saatten kısa olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Travay süresi 18 saatten uzun olanların PPH, koryoamniyonit, İVH oranları 18 saatten kısa olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Travay süresi arttıkça postpartum kanama gibi maternal komplikasyonların arttığı bulundu. Benzer şekilde travay süresi uzadıkça IVK riskinde artış saptandı. Sonuç: Term PROM' lu gebelerde travay süresi 18 saatten fazla olan grubun, 18 saatten kısa olan gruba kıyasla postpartum hemoraji koryoamniyonit, ve yenidoğan intraventriküler hemoraji riskinin yüksek olduğunu gösterildi. Hastaların bu riskler açısından yakın takip edilmesi gerektiğini düşünülmekte.
Özet (Çeviri)
Introduction: It is known that prolonged labor in pregnant women diagnosed with term premature rupture of membranes (PROM) may cause serious maternal and neonatal complications. Despite many known risk factors, the exact cause of premature rupture of membranes has not yet been fully elucidated.. Aim: The aim of this study was to evaluate the effects of delivery time on maternal and neonatal outcomes in pregnant women with premature rupture of membranes at term. Materials and Methods: A total of 1526 patient files were scanned in the Obstetrics and Gynecology Clinic of Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital and 176 patients diagnosed with premature membrane rupture at 37+0 weeks of gestation were identified. 49 of the patients were excluded from the study because they did not meet the inclusion criteria. 127 of these patients were included in the study. Information on the patients included in the study was obtained retrospectively from hospital records. The demographic information, examination findings, treatments they received and newborn information of the patients included in the study were examined and noted. The findings were compared with statistical methods and the results were evaluated. Results: 107 patients had labor shorter than 18 hours, and 20 patients had labor longer than 18 hours. The shortest labor duration was 1 hour, and the longest was 40 hours. 32 of our patients had cesarean section (cesarean section indications were 17 patients with fetal distress (%53.12), 11 patients with non-progressive labor (%34.38), 2 patients with low birth weight (%6.25), and 2 patients with maternal factor (%6.25)), and 95 patients had vaginal delivery. Of the patients who gave birth by cesarean section, 26 had labor shorter than 18 hours, and 6 had labor longer than 18 hours. Of the patients who gave birth vaginally, 81 had labor shorter than 18 hours, and 14 had labor longer than 18 hours. Of the 3 patients who developed chorioamnionitis, the labor duration was longer than 18 hours. Of the 18 patients with postpartum hemorrhage, labor duration was longer than 18 hours in 14 and shorter than 18 hours in 4. When the relationship between prolonged labor duration and maternal and neonatal outcomes was examined, a statistically significant negative correlation was found with labor duration, gravida, and parity. The platelet levels of those with a labor duration of more than 18 hours were found to be statistically significantly higher than those with a labor duration of less than 18 hours. The hemogram taken at the 6th hour postpartum of the group with a labor duration of more than 18 hours was found to be statistically significantly lower than those with a labor duration of less than 18 hours. The hemogram value taken at the 6th hour postpartum of the group with a labor duration of more than 18 hours, the decrease in the hemogram value taken at hospital admission was found to be statistically significantly higher than those with a labor duration of less than 18 hours. The PPH, chorioamnionitis, and IVH rates of those with a labor duration of more than 18 hours were found to be statistically significantly higher than those with a labor duration of less than 18 hours. It was found that maternal complications such as postpartum hemorrhage increased as the labor duration increased. Similarly, an increase in the risk of IVH was detected as the labor duration increased. Conclusion: It has been shown that the group with a labor duration of more than 18 hours in pregnant women with term PROM has a higher risk of postpartum hemorrhage, chorioamnionitis, and neonatal intraventricular hemorrhage compared to the group with a labor duration of less than 18 hours. It is thought that patients should be closely monitored for these risks.