Yapım projelrinde nakit akış gecikme riskinin Monte Carlo simülasyonu ile analizi
Analysis of cash flow delay risk i̇n construction projects using Monte Carlo simulation
  1. Tez No: 933383
  2. Yazar: SEZER USCA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAFAK EBESEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Monte Carlo Simülasyonu, Yapım Yönetimi, Risk Yönetimi, Nakit Akışı Riski, Monte Carlo Simulation, Construction Management, Risk Management, Cash Flow Risk
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Yapım sektörü, ekonomik kalkınma ve altyapı gelişimi için kritik öneme sahip olmakla birlikte, yüksek düzeyde risk içermektedir. Bu riskler, projelerin maliyet, süre, kalite ve diğer hedefleri üzerinde doğrudan etkili olabilir. Bu araştırma, Monte Carlo Simülasyonu (MCS) kullanarak inşaat projelerinde nakit akışı gecikme riskini incelemektedir. Nakit akışı yönetimi, özellikle kısa vadeli yükümlülüklerin yerine getirilememesi durumunda iflas riskine yol açması nedeniyle yüksek kaldıraç kullanılan yapım projelerinde hayati öneme sahiptir. Bu çalışmada, Yapım projelerinde nakit akışı gecikme riskinin MCS ile nasıl sayısallaştırılabileceği soruna yanıt aranmıştır. Çalışmanın amacı: nakit akışı gecikme riskinin MCS ile sayısallaştırılmasını takiben, bu riskin yönetilebilmesi için gereken parasal rezervin belirlenmesidir. Metodoloji, beklenen nakit girişleri, planlanan nakit çıkışları ve ilgili nakit girişi risk faktörlerini içeren proje verilerinin MCS ile analizinden oluşur. Simülasyon, üçgen dağılımdan türetilen rastgele gecikme değerlerine dayalı olarak nakit akışı projeksiyonlarını güncelleyerek potansiyel gecikmeleri modeller. Bu metodoloji ile nakit akışı gecikme riski sayısallaştırılmıştır. Simülasyon sonuçları, projelerin karşılaşabileceği maksimum net nakit ihtiyacının seçilen olasılık değerine bağlı olarak sergilemekte ve gerekli parasal rezervin belirlenmesine olanak tanımaktadır. Böylece projelerin risklere karşı direncini artıracak proaktif risk yönetimi stratejileri belirlenebilir. Gelecekteki çalışmalar, MCS'nin döviz kuru, enflasyon, faiz oranı, kredi riski gibi diğer finansal risk unsurlarla entegrasyonunu inceleyerek, daha kapsamlı bir risk yönetimi yaklaşımı geliştirmeyi amaçlayabilir. Yapım projelerinde nakit akışı riski yönetimi için MCS kullanımı, projelerin belirsizliklerle başa çıkabilme yeteneğini artırabilir ve daha etkin risk yönetimi uygulamalarının geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The construction industry is crucial for economic development and infrastructure advancement, yet it is inherently risky. These risks can significantly impact project parameters such as cost, duration, quality, and other essential objectives. This research explores the cash flow delay risks in construction projects using Monte Carlo Simulation (MCS). Effective cash flow management is critical, especially in high-leverage projects where the failure to meet short-term obligations can lead to bankruptcy. This study examines how MCS can be utilized to quantify cash flow delay risks in construction projects. The goal is to ascertain the monetary reserve required to manage these risks after their quantification with MCS. The methodology involves analyzing project data through MCS, which includes expected cash inflows, planned cash outflows, and relevant risk factors. The simulation updates cash flow projections by modeling potential delays using random values derived from a triangular distribution. This approach allows for the quantification of cash flow delay risks. The simulation results indicate the maximum net cash requirement projects may face, based on selected probability levels, and facilitate the determination of the necessary monetary reserve. Thus, proactive risk management strategies can be developed to enhance project resilience against these risks. Future research could focus on integrating MCS with additional financial risk factors such as exchange rates, inflation, interest rates, and credit risk to develop a more comprehensive risk management approach. Utilizing MCS for cash flow risk management in construction projects can enhance the ability to manage uncertainties and support the development of more effective risk management practices.