COVID-19 pandemisinde Biruni Üniversitesi öğrencilerinin koronavirüs farkındalık, anksiyete ve ağız bakım alışkanlıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of coronavirus awareness, anxiety and oral care habits of Biruni University students during the COVID-19 pandemic
- Tez No: 933421
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHTİKAR GÜRSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Halk Sağlığı, Dentistry, Public Health
- Anahtar Kelimeler: COVID-19 Pandemisi, Oral Hijyen, Üniversite Öğrencilerinde Anksiyete, Üniversite Öğrencilerinde Farkındalık, Anxiety in University Students, Awareness in University Students, COVID-19 Pandemic, Oral Hygiene
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Ertem, E. (2024). COVID-19 Pandemisinde Biruni Üniversitesi Öğrencilerinin Koronavirüs Farkındalık, Anksiyete ve Ağız Bakım Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Doktora Tezi, Biruni Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul. COVID-19 pandemisi döneminde, Biruni Üniversitesi öğrencilerinin COVID-19 farkındalık, anksiyete durumları ve ağız bakım alışkanlıklarındaki değişiklikleri incelemek amacı ile yürütülen bu çalışma İstanbul ilinde yer alan Biruni Üniversitesinde Kasım 2021–Mayıs 2022 tarihleri arasında, 562 üniversite öğrencisi dahil edilerek yapılmıştır. Veriler,“Google Formlar”(Google Inc., Kaliforniya, ABD.) platformu aracılığıyla çevrimiçi anket yöntemiyle beş bolümden oluşan veri toplama formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırmadaki veriler; kişisel bilgi formu, koronavirüs (COVID-19) anksiyete ölçeği, koronavirüs farkındalık ölçeği, COVID-19 pandemisi öncesinde ağız bakım alışkanlıkları ve COVID-19 pandemisi sırasında ağız bakım alışkanlıkları formları ile elde edilmiştir. Çalışmamız üniversite öğrencilerinde COVID-19 farkındalık, anksiyete ve ağız bakım alışkanlıkları ve ağız bakım alışkanlıklarındaki değişimi birlikte inceleyen literatürdeki ilk çalışmadır. Elde edilen sonuçlara göre; koronavirüs anksiyetesinin sadece okunmakta olan üniversite birimi, yıl-sınıf düzeyi, aile geliri, anne mesleğine göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir (P < 0,05). Koronavirüs farkındalığı toplamında ise yaş değişkeni ile anlamlı bir ilişki olduğu; yaşanan yer, sınıf-yıl düzeyi, anne mesleğine göre anlamlı farklılıkların olduğu tespit edilmiştir (P < 0,05). Pandemi sırasında pandemi öncesi döneme göre, diş fırçalama sıklığında, ağız bakım suyu kullanım sıklığında, dil fırçalamada, diş fırçası değiştirme sıklığında, diş ipi kullanım sıklığında, asitli içecek tüketim sıklığında artış olmuştur (P < 0,05).
Özet (Çeviri)
Ertem, E. (2024). Evaluation of Coronavirus Awareness, Anxiety and Oral Care Habits of Biruni University Students during the COVID-19 Pandemic. PhD Thesis, Biruni University Graduate Education Institute, Istanbul. This study was conducted to examine the changes in COVID-19 awareness, anxiety, and oral hygiene habits of Biruni University students during the pandemic period. It was conducted at Biruni University in Istanbul between November 2021 and May 2022. Sample size estimation calculation was made in simple random sampling with a known universe.. 562 university students were included in the study. Data were collected online using a data collection form consisting of five sections using the online survey method via the“Google Forms”(Google Inc., Californiya, USA.) platform. Data in the Study; The data were obtained using the Personal Information Form, Coronavirus (COVID-19) Anxiety Scale, Coronavirus Awareness Scale, Oral Care Habits Before the COVID-19 Pandemic, and Oral Care Habits During the COVID-19 Pandemic forms. Our study is the first study in the literature to examine COVID-19 awareness, anxiety, and oral hygiene habits and changes in oral hygiene habits among university students. According to the results obtained; It was determined that coronavirus anxiety showed a significant difference only according to the university unit studied, year-grade level, family income, and mother's profession (P < 0,05). In the total coronavirus awareness, it was determined that there was a significant relationship with the age variable; and there were significant differences according to the place of residence, grade-grade level, and mother's profession (P < 0,05). During the pandemic, there was an increase in the frequency of tooth brushing, frequency of mouthwash use, tongue brushing, frequency of toothbrush change, frequency of dental floss use, and frequency of acidic beverage consumption compared to the pre-pandemic period(P < 0,05).