Burhan Sönmez'in İstanbul İstanbul, Labirent ve Kuzey romanlarında bireyin dramı
The drama of the individual in Burhan Sönmez's Istanbul Istanbul, Labyrinth and North Novels
- Tez No: 933427
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAVVA ÖZER HAFÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Burhan Sönmez, Ġnsan Felsefesi, Dram, Roman, Burhan Sönmez, Human Philosophy, Drama, Novel
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Burhan Sönmez, edebiyatımızın son dönemlerinde yıldızı parlayan, roman ve hikâye türlerinde eserler vermiĢ, Cumhuriyet dönemi yazarlarından biridir. Kariyerine Ģiir ve hikâye kaleme alarak baĢlayan Burhan Sönmez‟in, romanları da bulunmaktadır. Bu çalıĢma ile Sönmez‟in eserlerinde, bir toplumun acı çeken insanlarının farkedilmeyen yönleri üzerinden anlatımını ve buna bağlı olarak bireyin dramını incelemek amaçlanmıĢtır. Romanlar, insan felsefesi (ontolojik temelli felsefi antropoloji) esas alınarak incelenmiĢtir. Ġnsan felsefesi çerçevesinde“dram, dramın nedenleri ve dramın yapısı”tanımlanmıĢtır. Bu kavramsal çerçeveye göre romanlardaki olaylar açıklanmıĢtır. Yazarın dram olgusunu eserlerinde iĢleyerek, zamanı ve mekânı bir grup insanın çekmiĢ oldukları acılarını ait oldukları toplum tarafından gözle görülemeyecek derinlikte sezdirerek bireylerin dramını derinleĢtirmek için kullandığı tespit edilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
Burhan Sönmez is one of the writers of the Republican period, who shone in the last periods of our literature, and wrote novels and short stories. Burhan Sönmez, who started his career by writing poems and stories, has also written novels. This study aims to examine the narration of the suffering people of a society through their unrecognized aspects and accordingly the drama of the individual in Sönmez's works. The novels were analyzed on the basis of human philosophy (ontologically based philosophical anthropology). Within the framework of human philosophy,“drama, the causes of drama and the structure of drama”were defined. According to this conceptual framework, the events in the novels were explained. It has been determined that the author uses time and space to deepen the drama of individuals by making them intuit the suffering of a group of people in a depth that cannot be seen by the society to which they belong.