The preferences of interior design of the middle-class families in Jordan
Ürdün'deki orta sınıf ailelerin iç mekân tasarımı tercihleri
  1. Tez No: 933430
  2. Yazar: WAFA MOHAMMED FAWAZ SINAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEMET IRKLI ERYILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İç mekan tasarımı, Ürdün orta sınıfı ev yaşamı, Sakinlerin tercihleri, Mekan seçimi, Interior design, Jordanian middle class home life, Residents' preferences, space selection
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu araştırmada, Ürdün'deki orta sınıf konutlarda tasarım tercihleri ve bu tercihlerin ev sakinlerinin psikolojik durumları üzerindeki etkilerini incelemek amaçlanmıştır. Çalışma Ürdünlülerin konut iç mekan tercihlerinin arkasındaki nedenleri, belirlenen ölçütler ile irdelemektedir. Araştırma için, dört ana başlık altında inceleme ölçütleri belirlenmiş ve tez bu ölçütler çerçevesinde kurgulanmıştır.Tanımlanan başluklar: psikolojik faktörler, fiziksel tercihler, sosyal tercihler ve ekonomik faktörlerdir. Tez çalışmasında, bu dört başlık takip edilerek ve alt ölçütler oluşturularak hazırlanan anket ev sahiplerine verilmiş ve yanıtları ile istatistik modellerle irdelenmiştir. Konutlar başkent Amman'dan seçilmiştir. Seçilen konutların alanı Ürdün'de 3-7 kişi arasında değişen orta gelirli aileler için yaygın olan yaklaşık 100 metrekare ile 250 metrekare arasındadır. Araştırma için seçilen evlerin bazıları tek katlı, diğerleri iki katlı binalardaki dairelerdir. Evlerin büyüklüğü ve oda sayısı hemen hemen aynıdır, fark yalnızca kat sayısındadır. İncelenen ve ziyaret edilen evlerin sayısı (15 -20) ev arasındadır. Belirlenen dört üst başlık ve alt başlıkları kullanılarak anketler istatistik olarak değerlendirilmiş ve bulgular iç mekan tercihleri açısından yorumlanmıştır. Araştırmada oturma odaları, banyolar, mutfaklar, yatak odaları, depolar ve balkonlar gibi evlerin iç mekânlarının tasarımını incelenmiş ve tasarım faktörlerinden: sakinlerin tepkileri, duyguları, hatıraları, yere bağlılıkları ve ilgi alanlarına odaklanılmıştır. Konut sakinlerinin evlerindeki konforunu ve mekânlarına aidiyet duygularını artıran nedenler analiz edilmiştir. Ayrıca, Ürdünlülerin konutlarında mobilya, malzeme, renk, aksesuar ve diğer tercihlerinin arkasındaki nedenler incelenmiştir. Anket sonuçlarının analizi ile Ürdün orta sınıf ailesinin iç tasarıma ilişkin tercihlerini seçilen ölçütler çerçevesinde belirlenmiştir. Araştırmanın sonuçları; ailenin gereksinimlerini inceleyebilen ve yaşanacak mekanlar için uygun çözümler uygulayabilen bir iç mekan tasarımcısı ile çalışmanın önemini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine design preferences in middle-class residences in Jordan and the effects of these preferences on the psychological states of the residents. The study examines the reasons behind Jordanians' residential interior preferences with determined criteria. For the research, examination criteria were determined under four main headings and the thesis was structured within the framework of these criteria. The defined headings are psychological factors, physical preferences, social preferences and economic factors. In the thesis study, the survey prepared by following these four headings and creating sub-criteria was given to the homeowners and their answers were analyzed with statistical models. The residences were selected from the capital Amman. The area of the selected residences is approximately between 100 square meters and 250 square meters, which is common in Jordan for middle-income families ranging from 3-7 people. Some of the houses selected for the research are one-floor, others are flats in two-floors houses. The size of the houses and the number of rooms are almost the same, the difference is only in the number of floors. The number of houses examined and visited is between (15 -20). The surveys were evaluated statistically using the four determined headings and subheadings, and the findings were interpreted in terms of interior space preferences. The research examined the design of house interiors such as living rooms, bathrooms, kitchens, bedrooms, and balconies, and focused on design factors: residents' reactions, emotions, memories, place attachment and interests. The reasons that increase residents' comfort in their houses and their sense of belonging to their spaces have been analyzed. Additionally, the reasons behind the furniture, materials, colors, accessories and other preferences of Jordanians in their residences were examined. By analyzing the survey results, the interior design preferences of the Jordanian middle-class family were determined within the framework of the selected criteria. The results of the research; It has shown the importance of working with an interior designer who can examine the needs of the family and apply appropriate solutions for the living spaces.