Abdominal cerrahi girişim uygulanan hastalarda bulantı-kusma ve susuzluk şiddetinin yordayıcıları
Predictors of severity of nausea-vomiting and thirst in patients undergoing abdominal surgery
  1. Tez No: 933432
  2. Yazar: GÜNAY UĞURLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA ERDAĞI ORAL, PROF. DR. YELİZ AKKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bulantı, Kusma, Susuzluk, Abdominal Cerrahi, Hemşire, Nausea, Vomiting, Thirst, Abdominal Surgery, Nurse
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu araştırma abdominal cerrahi girişim uygulanan hastalarda bulantı, kusma ve susuzluk şiddeti yordayıcılarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel türde olan bu araştırma Şanlıurfa Birecik Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde Kasım 2022 ve Şubat 2025 tarihleri arasında ve araştırma şartlarına uyan 104 katılımcı ile yapılmıştır. Araştırma verileri“Hasta Tanıtım Formu”,“Ameliyat Sonrası Bulantı Kusma Şiddeti Ölçeği”,“Susuzluk Şiddeti Vizuel Analog Skala”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS v23 programı kullanılarak regresyon ve korelasyon analizleri yapılmıştır. Katılımcıların %71,2'sinin kadın, %90,4'ü evli, %41,3'ü ilköğretim mezunu olduğu belirlenmiştir. Cerrahi girişim sonrasında bulantı ve kusma yaşayanların oranı %14,4, yaşamayanların oranı ise %33,7'dir. Geçirilen cerrahi girişimlerin ortalama süresi 1,68±0,695 saat olarak belirlenmiştir. Hastaların ameliyat sonrasında düşük düzeyde susuzluk yaşadığı ve“Ameliyat Sonrası Bulantı ve Kusma Şiddeti”ölçeğinin puan ortalamasının 2,86±10,923 olduğu tespit edilmiştir.“Cinsiyet”“Sigara Kullanma Durumu”ve“Cerrahi Girişim Süresi”değişkenlerinin bulantı ve kusma şiddetinin anlamlı yordayıcıları olduğu saptanmıştır. Vizuel Analog Skala susuzluk ölçeği sonuçlarına göre hastaların ameliyat sonrasın da düşük düzeyde susuzluk yaşadıkları tespit edilmiştir. Hastaların cinsiyet, yaş, sigara kullanma durumu, kronik hastalığı olma durumu, cerrahi girişim süresi ve bulantı ve kusma, ortalama susuzluk şiddeti düzeyine etkisini incelemek amacıyla kurulan çoklu doğrusal regresyon modelinin anlamlı olmadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak abdominal cerrahi girişim geçiren hastalarda bulantı, kusma ve susuzluk düşük düzeyde tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the predictors of nausea, vomiting, and thirst severity in patients undergoing abdominal surgery. This descriptive and cross-sectional study was conducted in the General Surgery Clinic of Şanlıurfa Birecik State Hospital between November 2022 and February 2025 with 104 participants who met the research conditions. Research data were collected using the“Patient Identification Form”,“Postoperative Nausea and Vomiting Severity Scale”, and“Thirst Severity Visual Analog Scale”. Regression and correlation analyzes were performed using the SPSS v23 program in the evaluation of the data. It was determined that 71.2% of the participants were female, 90.4% were married, and 41.3% were primary school graduates. The rate of those who experienced nausea and vomiting after surgery was 14.4% and the rate of those who did not was 33.7%. The average duration of surgical interventions was determined as 1.68±0.695 hours. It was determined that the patients experienced low levels of thirst after surgery and the mean score of the“Postoperative Nausea and Vomiting Severity”scale was 2.86±10.923. It was determined that the variables“Gender”,“Smoking Status”and“Duration of Surgery”were significant predictors of nausea and vomiting severity. According to the results of the Visual Analog Scale thirst scale, it was determined that the patients experienced low levels of thirst after surgery. It was determined that the multiple linear regression model established to examine the effects of patients' gender, age, smoking status, chronic disease status, duration of surgery and nausea and vomiting on the mean level of thirst severity was not significant. As a result, nausea, vomiting and thirst were detected at low levels in patients undergoing abdominal surgery.