Abdominal cerrahi sonrası susuzluğa yönelik uygulanan oral soğuk sprey ve mentollü spreyin hastaların bulantı-kusma ve konfor düzeyine etkisi
The effect of oral cold spray and menthol spray applied for dehydration after abdominal surgery on patients' nausea-vomiting and comfort level
  1. Tez No: 919101
  2. Yazar: FATMA SARCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL YAYLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Abdominal cerrahi, bulantı-kusma, konfor, mentollü sprey, soğuk su, susuzluk, Abdominal surgery, cold water, comfort, menthol spray, nausea-vomiting, thirst
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu araştırma, abdominal cerrahi geçiren hastalarda mentollü sprey ve soğuk sprey uygulamalarının susuzluk, bulantı kusma ve konfor düzeyleri üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma, Ağrı Eğitim ve Araştırma hastanesi genel cerrahi kliniğinde Nisan 2023-Ocak 2025 tarihleri arasında yürütüldü. Araştırma randomize kontrollü deneysel araştırma modeli kullanılarak yapıldı. Araştırmaya, açık abdominal cerrahi geçirmiş 120 hasta (40 soğuk sprey grubu, 40 mentollü sprey grubu, 40 kontrol grubu) dahil edildi. Girişim grubu hastalarına soğuk sprey ve mentollü sprey uygulandı. Verilerin toplanmasında“Hasta Tanıtım Formu”,“Karın Ameliyatı Olan Hastalarda Susuzluk Belirtisinin Değerlendirilmesi Ölçeği”,“Vizüel Anolog Skala (VAS)”“Ameliyat Sonrası Erken Dönem Susuzluğun Yönetiminde Güvenli Protokol”kullanıldı. Veriler SPSS Paket Programında analiz edildi. Verilerin değerlendirilmesinde ki kare, One Way Anova, Eta Kare, Skewness ve Kurtosis, Tekrarlı Ölçümler İçin Anova testi ve Cronbach Alpha Güvenirlik Katsayısı kullanıldı. Bulgular: Araştırmada grupların tanıtıcı özelliklerinin benzer olduğu görüldü (p>0.05). Girişim sonrası 30. dakikada soğuk sprey grubu susuzluk puan ortalamasının 9.73±4.04, mentollü sprey grubu susuzluk puan ortalamasının 8.58±2.92; 60. dakikada soğuk sprey grubu susuzluk puan ortalamasının 10.28±4.00 ve mentollü sprey grubu susuzluk puan ortalamasının 8.95±2.86 olduğu ve 30. ve 60. dakika susuzluk puan ortalamasının kontrol grubuna göre daha düşük olduğu saptandı (p0.05). Sonuç: Açık abdominal cerrahi sonrası genel cerrahi kliniğine gelen hastalara kullanılan oral soğuk sprey ve mentollü spreyin abdominal cerrahi sonrası susuzluğu azaltarak konfor düzeyini artırmada etkili olduğu görüldü. Bu nedenle soğuk su sprey ve mentollü spreyin abdominal cerrahi sonrası kullanımı önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to evaluate the effects of menthol spray and cold spray applications on thirst, nausea, vomiting and comfort levels in patients undergoing abdominal surgery. Material and Method: Research, Ağrı Training and Research Hospital General Surgery Clinic was conducted between April 2023-January 2025. The research was conducted using randomized controlled experimental research model. The study included 120 patients (40 cold spray groups, 40 menthol spray groups, 40 control groups) with a clear abdominal surgery. Cold spray and menthol spray were applied to the patients. In the collection of data, the“Patient Promotion Form”was used in the assessment of the symptom of thirst in patients with abdominal surgery“,”Visuel Anologist Skala (VA)“”Secure Protocol in the Management of Early Post -Experienced Post Surgery ". The data were analyzed in the SPSS package program. In the evaluation of the data, the square, One Way Anova, Eta Square, Skewness and Kurtosis, Anova test and Cronbach Alpha reliability coefficient were used for repetitive measurements Results: In the study, it was seen that the descriptive characteristics of the groups were similar (p>0.05).At the 30th minute after the intervention, the average thirst score of the cold spray group was 9.73±4.04, the average thirst score of the menthol spray group was 8.58±2.92; At the 60th minute, the average thirst score of the cold spray group was 10.28±4.00 and the average thirst score of the menthol spray group was 8.95±2.86, and at the 30th and 60th minutes, the average thirst score was 10.28±4.00The average minute thirst score was found to be lower than the control group (p0.05). Conclusion: It was observed that the cold spray and menthol spray used on the patients were effective in increasing the comfort level by reducing thirst after open abdominal surgery. For this reason, the use of cold water spray and menthol spray is recommended after abdominal surgery.