Modernizm ve postmodernizm'in sanata etkisi sanatta estetik
Modernisme and postmodernisme art in the estetica
- Tez No: 933439
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE GECE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Sanat Tarihi, Philosophy, Art History
- Anahtar Kelimeler: Modernizm, Modern Sanat, Postmodernizm, Postmodern Sanat, estetik, Modernizm'in ve Postmodernizm'in sanata etkisi, Modernism, Modern art, Postmodernism, Postmodern art, aesthetics, influence of Modernism and Postmodernism on art
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Rönesans ve Modern dönem sanatçıları estetik duyarlılık ve beğenilme kaygısıyla yaptıkları eserlerle resim ve heykel sanatına çok değerli katkı sağlamışlar. Massaccio ve Leonardo da Vinci, İncil'de bahsi geçen kıssaları konu olarak aldıkları resimlerinde tuval üzerinde sıralı olayları güzel bir şekilde resmetmişler. Paul Rubens ve Vermeer resimlerinde kadın bedenini tüm çekiciliğiyle çizmişler, Realist ressamlar Courbet, François Millet köylülerin ve işçilerin yorucu hayatlarını, figürlerin biçim ve oranlarını bozmadan, doğrudan gözleme dayalı bir şekilde kompozisyonlarında göstermişler. Romantik ressam William Turner, Eugene Delacroix, David Friedrich ve Camille Corot hayal gücüyle sanatsal becerilerini birleştirip birbirinden güzel suluboya ve yağlıboya tablolar yapmışlar. Impresyonist ressamlardan Eduardo Manet ve Claude Monet güneş ışığının cisimler üzerinde oluşturduğu renk ve gölge değişimlerini saatlerce, günlerce izleyerek resimlerine yansıtmışlar. Buna karşın Postmodern dönem sanatçıları sanat yönü tartışmalı, estetik kaygıdan uzak eserlerle sanatı tartışılır hale getirmişler. Marcel Duchamp, bir pisuvarı asıl kullanım amacı dışında, bir bisiklet tekerleğini tabure üzerine monte ederek sanat yapıtı bağlamında sunarak, nesnenin ve figürlerin doğal ve anatomik yapısını ve formatlarını deforme edip sanatı dejenerasyona uğratmışlar ve sanatın bozunumunu hızlandırmışlardır. Postmodern sanatçılar yapıtlarında sadece nesneleri kullanarak, insan figürünü kullanmayı terkederek resmi insansızlaştırmanın yolunu seçmiştir. Postmodern sanatçılar hurda malzemelerle yaptıkları devingen makine heykelleri, boya tabancasıyla yapılan püskürtme resimleri, günlük kullanım malzemelerinin işlevini değiştirerek, dağınık yatağını, çektiği fotoğraf ve videoları, reklam afişlerini, konserve kutularını, sanat eseri olarak sunarak sanatı sanat eseri olup olmadığı hususunda elleştirilen yapıtlarla sanatı tartışılır hale getirmişler ve bozmuşlar.
Özet (Çeviri)
During the Renaissance and Modern period, artisit contributed to painting andsculpture with exquiste works due to their aesthetic sensibility and concern for appreciaton. Masaccio and Leonardo da Vinci depicted sequential events form biblical narratives beautifully on single canvases. Paul Rubens, Leonardo da Vinci and Vermeer portrayed the female body with all its allure in their paintings. Realist painters such as Courbet and François Millet depicted the exhausting lives of peasants and workers in compositions based on direct observation without distorting the form and proportions of figures. Romantic painters like William Turner, Eugene Delacroix, Casper David Friedrich and Camile Corot combined artistic skills with imagination to create exquiste watercolors and oil paintings. Impressonist painters such as Edouard Manet and Claude Monet captured the changes of sunlight on objects by observing them for hours and reflecting in their artworks. In contrast Postmodern artists heve provoked debates about art by creating controversial and aesthetically detached works. Marcel Duchamp, for instance, presented a urinal and a bicycle Wheel mounted on a stool as artworks, altering the function of everday objects. He also created sculptures from food materials, spray paintings using a paint gun, and transformed a coffee cup by covering it with fur. Additionally, he presented his messy bed, photographs, video, advertising posters, canned goods and kinetic sculptures as artworks, thereby negative contribution to art.