The impact of color and lighting design on the employees' job satisfaction in offices
Ofislerde renk ve aydınlatma tasarımının çalışanların iş memnuniyetine etkisi
  1. Tez No: 933529
  2. Yazar: RETAJ HASAN MOHAMMED ALSELINI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA PAYKOÇ ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Ofis İç Mekanları, Renk Tasarımı, Aydınlatma Tasarımı, İş Tatmini, Office Interiors, Color Design, Lighting Design, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Ofis ortamlarında aydınlatma ve renk tasarımı, rahat, görsel olarak çekici ve duygusal olarak elverişli bir atmosfer oluşturmak için olmazsa olmazdır. Ofis çalışanları zamanlarının çoğunu ofislerde geçirdiklerinden, bu ofislerin aydınlatma ve renk tasarımı memnuniyetlerini önemli ölçüde etkileyebilir. İyi tasarlanmış aydınlatma göz yorgunluğunu, yorgunluğu ve stresi azaltır ve çalışanların gün boyunca konfor deneyimlediği daha elverişli bir ortam yaratır. Renk seçimleri duyguları etkiler; yumuşak, nötr tonlar rahatlamayı teşvik ederken, canlı renkler yaratıcılığı canlandırabilir ve teşvik edebilir. Bu nedenle, aydınlatma ve rengin optimum bir karışımı, davetkar, estetik açıdan hoş ve duygusal olarak besleyici bir çalışma alanı yaratır ve böylece çalışanların genel memnuniyetini artırır. Okullar, kütüphaneler ve hastaneler gibi diğer bağlamlarla karşılaştırıldığında, gelişmekte olan ülkelerdeki ofis ortamlarında iç tasarım hakkında literatür eksikliği vardır. Aydınlatma ve renk tasarımı iç tasarımın temelleri olduğundan, bu araştırma bunların ofislerdeki çalışanlar üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. Bu çalışma, gelişmekte olan ülkeler olan Türkiye ve Libya'daki iki ofiste optimum aydınlatma ve renk tasarımını araştırarak özgün bir metodoloji benimsiyor. İlk ofis Libya, Trablus'taki ODAC şirketinde, ikincisi ise Türkiye, Sivas'taki Ofisline şirketinde. ODAC şirketinin Libya genelinde şubeleri bulunuyor. Benzer şekilde Ofisline şirketinin de İzmir ve İstanbul gibi önemli metropol alanlarında şubeleri bulunuyor. Her iki şirket de kendi ülkelerindeki sektör liderleri olarak öne çıkmalarına göre seçildi. Dahası, her iki şirket de kendi sektörlerinde benzerlikler gösteriyor. ODAC Libya'da tanınmış bir mimari geliştirme şirketiyken, Ofisline Türkiye'de saygın bir mobilya üreticisi. Dahası, her iki şirketin de benzer sayıda çalışanı var. Bu araştırma karma yöntemler (hem nicel hem de nitel) kullanacak. Ayrıca, seçilen iki ofise e-posta yoluyla bir anket dağıtılacak. Anket, mevcut ofis tasarımını ışık ve renk açısından, çalışanların ofislerinin mevcut ışık ve renk tasarımına ilişkin değerlendirmelerini ve bunların iş tatminlerini ne ölçüde etkilediğini anlamayı amaçlıyor. Çalışma, çalışanların tercih ettiği aydınlatma ve renk tasarımını anlamaya çalışıyor. Ayrıca, çalışanların iş tatminlerini artırmak için en uygun aydınlatma ve renk koşullarını canlandırmayı amaçlamaktadır. Böylece, gelişmekte olan ülkelerin literatürüne katkıda bulunacak ve ortaya çıkan soruna teorik ve uygulamalı bilimsel çözümler üretecektir. Ek olarak, tasarımcılara ofis alanlarında aydınlatma ve renk tasarımını geliştirmek için gerekli bilgiyi sağlayacak ve böylece çalışanların iş tatminini artıracaktır.
Özet (Çeviri)
Lighting and color design in office environments are essential for establishing a comfortable, visually appealing, and emotionally conducive atmosphere. Since office employees allocate the majority of their time within offices, the lighting and color design of these offices can profoundly influence their satisfaction. Well-conceived lighting mitigates eye strain, fatigue, and stress, fostering a more conducive environment where employees experience comfort throughout the day. Color selections influence emotions—gentle, neutral shades promote relaxation, whereas vivid colors can invigorate and stimulate creativity. Thus, an optimal blend of lighting and color fosters a workspace that is inviting, aesthetically pleasing, and emotionally nurturing, thereby augmenting employees' overall satisfaction. There is a shortage of literature on interior design in office environments within developing countries, compared to other contexts, including schools, libraries, and hospitals. Since lighting and color design are fundamentals of interior design, this research investigates their impact on employees in offices. This study adopts a distinctive methodology by investigating optimal lighting and color design in two offices in developing countries, Turkey and Libya. The first office is at the ODAC company in Tripoli, Libya, and the second is at the Ofisline company in Sivas, Turkey. The ODAC company has branches situated across Libya. Similarly, the Ofisline company has branches in significant metropolitan areas such as Izmir and Istanbul. Both companies were selected based on their prominence as industry leaders in their respective countries. Moreover, both companies demonstrate similarities within their respective sectors. ODAC is a renowned architectural development company in Libya, while Ofisline is a reputable furniture manufacturer in Turkey. Furthermore, both companies have a similar number of employees. This research will use mixed methods (both quantitative and qualitative). Moreover, a questionnaire will be distributed via email to the two selected offices. The questionnaire aims to understand the current office design in terms of light and color, the employees' evaluation of their office's current light and color design, and the extent to which they affect their job satisfaction. The study seeks to understand employees' preferred lighting and color design. Furthermore, it aims to revive the most appropriate lighting and color conditions for employees to raise their job satisfaction. Thus, it will add to the literature of developing countries and generate theoretical and applied scientific solutions to the raised problem. Additionally, it will provide designers with the necessary knowledge to enhance lighting and color design in office spaces, thereby improving employees' job satisfaction.