İşyeri ergonomisinin çalışanların iş performansına etkisi ve Kütahya kamu sektöründe bir uygulama
The effect of the employee ergonomics on the work performance of employees and an application in Kütahya
- Tez No: 622241
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Büro, Ergonomi, Fiziki Tasarım, İş Performansı, Kamu Sektörü, Yerleşim Planı, Bureau, Ergonomics, Layout, Physical Design, Public, Work Performance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
İş yaşamında iş görenlerin sorumlu olduğu görevleri beklenilen düzeyde yapabilmeleri için; çalışanın isteği, çalışma ortamının rahat olmasına ve kişinin performansına bağlıdır. İş ortamının çalışan ihtiyacına göre kurgulanması; personelin sağlık, psikoloji ve iş verimliliklerine olan etkisi bağlamında önem arz etmektedir. Ofislerde kullanılmakta olan araç ve gereçlerin iş görenlerin verimlilik ve performanslarını arttırıcı önemli bir etkisi bulunmaktadır. Ergonomi bilimi, bireylerin yaptıkları işte kendilerini rahatsız etmeyecek konforlu bir alanda çalışılması için gerekli kriterleri sağlayarak işe bağlılığı arttırmaktadır. Ergonomi, çalışanın özelliklerini göz önünde bulundurarak kabiliyetlerinden en aktif şekilde nasıl yararlanılacağını bulmakla birlikte, kişiye özel çalışmalar da yapmaktadır. İnsanın özellikleri ile yapabileceklerini analiz ederek işin personele, personelinde işe olan entegrasyonu için gereken şartlar bütününü sağlamaktadır. Ergonomik düzen çalışması ile iş görenin moral, performans ve verimliliği artar. İş görülen alanındaki renklerin uyumu, oturmanın düzen olarak şekli, kullanılacak tüm araçlar, mobilya ve sandalyeler, iklimlendirme sistemleri, ortamın ısısı ve nemi, ışık düzenleri gibi hususları içeren ergonomi, iş yerindeki tüm çalışanların performanslarını ve memnuniyet düzeylerini arttırmaktadır. Bu araştırmanın amacı İşyeri Ergonomisinin İş performansı üzerindeki etkileşiminin belirlenmesidir. Araştırma Kütahya il merkezindeki valilik çalışanlarıyla yapılmıştır. Valilik bünyesinde çalışan 120 çalışan gönüllülük esasına göre katılmıştır. Anket sorularının uzun olması, iş yoğunluğu ve bazı katılımcıların soruları uzun ve sıkıcı bulmaları en önemli kısıtlardandır.
Özet (Çeviri)
To be able to fulfill the duties of the employees in business life in the desired way; It depends on the motivation to work in a comfortable environment and work efficiency. Physical order of working environments; due to its impact on employee health, psychology and work efficiency. However, the office tools and office design used have important effects on the performance and efficiency of the employees. The science of ergonomics provides the factors necessary for the employee to work in a more comfortable environment. Ergonomics is to find the best way to utilize its capabilities by taking into account the natural boundaries of the employee. Ergonomics is a personal work unit. It provides the necessary conditions for the adaptation of the work to the human and the human. The main purpose of ergonomics is to determine the working conditions that are necessary for the adaptation of the human to the work by examining these factors. Thus, both morale and productivity of the employee increases. The choice of color in the working environment, the seating arrangement, the tools and equipment used, furniture, ventilation system, heat, humidity, lighting, including issues such as the overall work areas, employees' satisfaction and work performance is significantly affect. In this study, the effects of public employees in the workplace of Kütahya were investigated. 120 public employees were surveyed and the results of the survey were evaluated in SPSS program. In general, employees are satisfied with the heat, lighting, settlement, transportation, work flow, psychological suitability and communication flow of the working environment. The only unhappy element is that physical design is not suitable. At the end of the research, opinions and suggestions were made with the assumption that it will guide the future studies for the public institutions in our country.