The Utilization of fly ask in manufacturing of building bricks
Uçucu küllerin inşaat tuğlası yapımında kullanımı
- Tez No: 93365
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: İnşaat tuğlası, uçucu kül kullanımı, basma dayanımı. iv, Building brick, fly ash utilization, compressive strength. iii tC YteM?&KTİM KORULU
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
oz UÇUCU KÜLLERİN İNŞAAT TUĞLASI YAPIMINDA KULLANIMI Tütünlü, Fatih Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ümit AT ALAY Şubat 2000, 72 Sayfa Kömür kullanılan termik santrallardan büyük miktarlarda uçucu baca külü üretilir. Yarattığı çevresel problemlerin yanında, hammadde kaynaklarına olan talebin hızla artması ve buna karşılık kaynakların kısıtlı olması, uçucu küllerin yeniden kullanılabilirliğinin araştırılmasını gerekli kılmaktadır. Bu çalışmada Çayırhan termik santralından elde edilen uçucu küllerin tuğla yapımında kullanabilirliği araştınlmıştır.Bu amaçla, % 40, % 50, % 60 uçucu kül içeren tuğlalar ile sadece tuğla çamurundan üretilen tuğlalar 750 °C, 850 °C ve 950 °C de pişirilmiştir. Uçucu külün; tuğlaların basma dayanımı, kuruma ve pişirme küçülmesi, su emme kapasitesi, birim hacim ağırlığı, plastiklik suyu ve kızdırma kaybı gibi özellikleri üzerindeki etkileri standard testler ile araştırılmıştır. % 60'a kadar uçucu kül içeren tuğlalarda önemsiz veya küçük farklılıklar tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE UTILIZATION OF FLY ASH IN MANUFACTURING OF BUILDING BRICKS Tütünlü, Fatih M. Sc, Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ümit Atalay February 2000, 72 Pages Large quantities of fly ash are produced from thermal power plants. In addition to environmental problems, the increasing demand for raw materials and the limited availability of natural resources gave rise to investigate fly ash for its possible reuse. In this study, possible use of Çayırhan thermal power plant fly ash in brick making was investigated. For this purpose, three kinds of bricks containing 40 %, 50 % and 60 % fly ash and bricks containing only brick clay were fired at 750 °C, 850 °C and 950 °C. Standard tests were conducted to evaluate the effect of fly ash on compressive strength, drying and firing shrinkage, water absorption, weight per unit volume, firing loss and plasticity water of bricks. Slight to insignificant changes was noted for bricks with fly ash content upto 60 %.