Özgül öğrenme bozukluğu tanısı olan olguların foveal parametreler, oküler dominans, görsel algı, dikkat ve bellek süreçleri açısından değerlendirilmesi
Evaluation of cases diagnosed with specific learning disorder in terms of foveal parameters, ocular dominance, visual perception, attention and memory processes
- Tez No: 933661
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA YÜRÜMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Görsel algı, Görsel-uzaysal bellek, Görsel-uzaysal dikkat, Optik Koherens Tomografi, Optik Koherens Tomografi Anjiografi, Özgül Öğrenme Bozukluğu, Optical Coherence Tomography, Optical Coherence Tomography Angiography, Specific Learning Disorder, Visual perception, Visual-spatial memory, Visual-spatial attention
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Amaç: Özgül öğrenme bozukluğunun (ÖÖB) etyolojisinde oynadığı rolü araştırılan görsel sistemle ilgili kurulan hipotezlere katkı sağlamak amacıyla çalışmamız planlanmıştır. Çalışmamızda 6-12 yaş arası ÖÖB tanısı olan çocukların makula kalınlıkları, makulanın vasküler parametreleri, oküler dominans, görsel işlemleme ile ilgili görsel algı, bellek ve dikkat süreçlerinin değerlendirilmesi ve aralarındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları anabilim dalında yapılan değerlendirmeler sonucunda ÖÖB tanısı alan 27 hasta, yaş ve cinsiyet olarak eşleştirilmiş 27 çocuk kontrol grubu olarak değerlendirilmiştir. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri kaydedilmiş, ebeveyn-öğretmen tarafından Conners derecelendirme ölçekleri ve Matematik Okuma Yazma Değerlendirme ölçekleri (MOYA), ÖÖB'nin belirti yoğunluğunu belirlemek amacıyla ebeveyn tarafından Öğrenme Bozukluğu Belirti Tarama Listesi (ÖBBTL) doldurulmuştur. Araştırmacı tarafından oküler dominansın belirlenmesi için Miles ve Porta testi yapılmıştır. Görsel algı Bender-Gestalt Görsel Motor Algılama testi ile, görsel-uzaysal dikkat ve bellek ölçümleri de PEBL Launcher Version 2.1. ile bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiştir. Kapsamlı oftalmolojik değerlendirme Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları anabilim dalında gerçekleştirilmiş olup Optik koherens tomografi (OKT) incelemesi ile makula kalınlığı, Optik koherens tomografi anjiografi (OKTA) ile makulanın vasküler yapısı değerlendirilmiştir. Bulgular: ÖÖB grubunun okul öncesi eğitim süresi, ailenin gelir düzeyi, sosyoekonomik düzeyi, anne ve babanın eğitim düzeyi, süresi kontrol grubuna göre daha düşük olarak izlendi. ÖÖB grubunun MOYA-Anne ve baba ölçeği dikkati sürdürebilme hariç diğer alt alan puanları ve ham puanı, MOYA-Öğretmen ölçeği tüm alt alan puanları ve ham puanı, ÖBBTL toplam puanı kontrol grubuna göre daha yüksek olarak bulundu. El-göz koordinasyonu açısından iki grup sonuçları benzerdi. El dominansı ve oküler dominans açısından her iki grupta da sağ taraf baskınlığı mevcuttu. Bender Gestalt Görsel Motor Algılama testinde ÖÖB grubunun hata puanları kontrol grubuna göre daha yüksekti. Görsel-uzaysal dikkat ölçümlerinde ortalama tepki süresinde gruplar arasında farklılık saptanmadı. Görsel bellek testi ortalama toplam puan ÖÖB grubunda daha düşük olarak bulundu. Her iki grubun oftalmolojik muayene ölçüm ve sonuçları benzerdi. ÖÖB grubunun sağ göz SFK ortalaması 245,26±17,35 μm, kontrol grubunun sağ göz SFK ortalaması olan 257,89±23,03 μm' dan anlamlı olarak daha düşük bulundu (z=2,466, p=0,014). ÖÖB grubunun sağ göz FAZ alanı, FAZ çevresi ortalama değerleri kontrol grubuna göre daha yüksek, foveal derin kapiller pleksus ortalama damar yoğunluğu ise ÖÖB grubunda kontrol grubuna kıyasla daha düşüktü. Sonuç: Mevcut çalışmada kurduğumuz hipotezleri destekleyecek şekilde ÖÖB'de daha ince foveal kalınlık, daha bozuk bir FAZ alanı ve foveal alanda vaskülaritede azalma olduğu gösterilmiştir. Görsel işlemleme süreçlerinden görsel algılamada bozuma ve görsel-uzaysal bellekte bozulmanın olduğu gösterilmiştir. Görsel-uzaysal dikkat testi sonucunda anlamlı farlılık bulunmasa da veriler arasındaki ilişkiler değerlendirildiğinde görsel-uzaysal dikkatin aslında foveal parametrelerle önemli bir ilişkisinin olduğu ortaya konulmuştur. Sonuç olarak mevcut bulgularla ÖÖB'de görsel sistemle ilgili tartışılan magnosellüler eksiklik hipotezine ve görsel dikkat aralığı eksiklik hipotezine önemli katkılar sunulmuştur. Bulgularımızın eşliğinde ÖÖB etyopatogenezinde foveal gelişimin de etkilenen bir alan olabileceği ve daha fazla çalışma yapılması gerekliliği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The study was planned to contribute to the hypotheses established about the visual system, whose role in the etiology of specific learning disorder (SLD) is investigated. In our study, we aimed to evaluate the macular thickness, vascular parameters of the macula, ocular dominance, visual perception, memory and attention processes related to visual processing, and to examine the relationships between them in children diagnosed with SLD between the ages of 6-12. Materials and Methods: In the study, 27 patients diagnosed with SLD as a result of the evaluations made at Ankara University Faculty of Medicine, Department of Child and Adolescent Psychiatry, and 27 children matched in terms of age and gender were evaluated as a control group. Sociodemographic characteristics of the participants were recorded, Conners rating scales and MOYA were completed by the parent-teacher, and ÖBBTL was completed by the parent to determine the symptom intensity of SLD. Miles and Porta tests were performed by the researcher to determine ocular dominance. Visual perception with the Bender-Gestalt Visual Motor Perception test, visuospatial attention and memory measurements with PEBL Launcher Version 2.1. was carried out in computer. Comprehensive ophthalmological evaluation was carried out at Ankara University Faculty of Medicine, Department of Ophthalmology, and macular thickness was evaluated with Optical coherence tomography (OCT) examination, and the vascular structure of the macula was evaluated with Optical coherence tomography angiography (OCTA). Results: The duration of preschool education, family income level, socioeconomic level, mother and father education level and education duration of the SLD group were observed to be lower than the control group. MOYA-Mother and Father scale total score and other sub-domain scores except for sustaining attention, MOYA-Teacher scale all sub-domain scores and total score, and ÖBBTL total score of the SLD group were found to be higher than the control group. The results of the two groups were similar in terms of hand-eye coordination. There was right-side dominance in both groups in terms of hand dominance and ocular dominance. In the Bender Gestalt Visual Motor Perception test, the error scores of the SLD group were higher than the control group. No difference was detected between groups in average reaction time in visual-spatial attention measurements. The visual memory test average total score was found to be lower in the SLD group. Ophthalmological examination measurements and results were similar in both groups. The mean Central foveal thickness (CFT) of the right eye of the SLD group, 245.26±17.35 μm, was found to be significantly lower than the mean CFT of the right eye of the control group, which was 257.89±23.03 μm (z=2.466, p=0.014). The mean values of the right eye FAZ area and FAZ perimeter of the SLD group were higher than the control group, and the mean vascular density of the foveal deep capillary plexus was lower in the SLD group compared to the control group. Conclusion: Supporting the hypotheses we established in the current study, it has been shown that there is a thinner foveal thickness, a more distorted FAZ area and a decrease in vascularity in the foveal area in the SLD. It has been shown that there is impairment in visual perception and visual-spatial memory, which are among the visual processing processes. Although there was no significant difference as a result of the visual-spatial attention test, when the relationships between the data were evaluated, it was revealed that visual-spatial attention actually had a significant relationship with foveal parameters. As a result, with the current findings, important contributions have been made to the magnocellular deficit hypothesis and the visual attention span deficit hypothesis, which are discussed regarding the visual system in SLD. In light of our findings, it has been shown that foveal development may also be an affected area in the etiopathogenesis of SLD and that further studies are required.