The impact of explicitly teaching of signal words on reading comprehension
Sinyal kelimelerinin açık bir şekilde öğretilmesinin okuma anlaması üzerindeki etkileri
- Tez No: 933775
- Danışmanlar: PROF. TÜRKAY BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sinyal kelimelerinin etkisi, açık öğretim, okuma anlama, Impact of signal words, explicit teaching, reading comprehension
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Okuma anlama, akademik başarı için temel bir beceridir ve bu konu eğitim araştırmalarında geniş bir ilgi alanına sahiptir. Bu karma yöntemli araştırma, öğretim uygulamalarına katkı sağlamayı ve sinyal kelimelerinin İngilizce Yabancı Dil (İYD) sınıfında okuma anlama üzerindeki önemli rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Türkiye'deki bir vakıf üniversitesinin hazırlık sınıfındaki 35 Türk öğrenciyle 5 hafta süresince gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin dil yeterlilik seviyesi B1+ (B2) aralığındaydı ve yaşları 18 ile 20 arasında değişiyordu. Katılımcılar arasında 18 kadın ve 17 erkek öğrenci bulunmaktadır. Araştırma, elde edilen nicel verileri analiz etmek için SPSS (Sosyal Bilimler İçin İstatistiksel Paket) programını kullanmıştır. Bulgular karmaşık olup, nicel veriler hipotezi desteklememiştir. Ancak, sinyal kelimelerinin açık bir şekilde öğretilmesinin, öğrencilerin bu kelimeleri anlamalarına ve kullanmalarına olumlu bir etki sağladığını gösteren nitel veriler elde edilmiştir. Bununla birlikte, genel okuma anlama üzerindeki etkisi net bir şekilde belirlenememiştir. Öğrencilerden alınan geri bildirimler, onların sinyal kelimelerini daha kolay tanıyıp kullanabildiklerini ve özgüvenlerinin arttığını göstermektedir. Bu da açık sinyal kelimeleri öğretiminin umut verici bir yöntem olduğunu düşündürmektedir. Ayrıca, farklı alanlarda görev yapan 10 İngilizce öğretmeni ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler, öğretmenlerin okuma anlama becerisini geliştirmek için sinyal kelimelerinin öğretiminin değerli olduğunu kabul ettiklerini, özellikle öğrenci katılımını artırmak ve metin yapılarını anlamada yardımcı olmak açısından önemli bulduklarını ortaya koymuştur. Ancak öğretmenler, sınıf süresinin sınırlı olması ve öğrencilerin öğretime karşı gösterdiği direnç gibi bazı zorluklara da değinmişlerdir. Sınıf gözlemleri de bu bulguları desteklemiş, açık öğretim alan öğrencilerin akademik metinleri daha iyi anlamada ve yönlendirmede daha başarılı olduklarını göstermiştir. Bu çalışma, sinyal kelimelerinin açık öğretiminin okuma anlama üzerinde geliştirme potansiyeline sahip olduğunu ortaya koymakta ve eğitimciler için faydalı bilgiler sunmaktadır. Ancak okuma anlama üzerindeki tam etkisinin belirlenebilmesi için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Çalışmanın bulguları, müfredat geliştirme sürecine katkıda bulunarak, hazırlık sınıfı öğrencileri için daha kapsamlı okuma etkinliklerinde sinyal kelimelerinin nasıl kullanılacağına dair önerilerde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Reading comprehension is a fundamental skill in academic achievement, a topic which has attracted considerable attention in educational research. This mixed-method study aims to contribute insights into pedagogical practices, focusing on the crucial role of signal words in fostering reading comprehension within English as Foreign Language (EFL) classroom settings. The study was conducted over five weeks with 35 Turkish students from a preparatory class at a foundation university in Turkey. The students' language proficiency level was B1+ (B2), and their ages ranged from 18 to 20, with 18 females and 17 males. The study used the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) to analyze quantitative data obtained from tests. The findings were mixed, with the quantitative data not supporting this hypothesis, but qualitative data that demonstrated that the explicit teaching of signal words positively impacted students' understanding and use of these words, though the effect on overall reading comprehension was inconclusive. Feedback from students indicated that they felt more confident and found it easier to identify key information, suggesting that explicit signal word instruction is a promising approach. Semi-structured interviews were conducted with 10 English language instructors from diverse fields, revealing that instructors recognized the value of teaching signal words for improving reading comprehension, particularly in enhancing student engagement and understanding text structures. However, instructors noted challenges such as limited class time and student resistance. Classroom observations also supported these findings, showing that students who received explicit instruction demonstrated a better ability to navigate academic texts. This study highlights the potential of explicit signal word instruction in improving reading comprehension, providing valuable insights for educators. Further research is needed to determine the full impact on reading comprehension. The findings of this study have implications for curriculum development, offering ideas for incorporating signal words into more sophisticated reading activities for preparatory class students.