Female voices and social hierarchy in the Silence of The Girls by Pat Barker and The Help by Kathryn Stockett
Pat Barker'ın The Sılence of The Gırls ve Kathryn Stockett'in The Help adlı eserlerinde kadınların sesi ve toplumsal hiyerarşi
- Tez No: 933828
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİLE GÜNSELİ İŞÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: The Silence of the Girls, The Help, Şiddet, Sessizlik, Feminist Teori, The Silence of the Girls, The Help, Violence, Silence, Feminist Theory
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma, Pat Barker'ın The Silence of the Girls ve Kathryn Stockett'in The Help adlı romanlarında kadının sesi ve toplumsal hiyerarşiler arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Bu iki roman, dışlanmış kadınların ırkçı ve ataerkil toplumlarda yaşadıklarını vurgulamaktadır. Pat Barker The Silence of the Girls romanında Homeros'un İlyada destanını Briseis karakteri üzerinden yeniden yorumlayarak, anlatının merkezine geleneksel anlamda pasif bir rol üstlenmiş olan bir kadını yerleştiriyor. Anlatı, kadınların savaş zamanlarında karşılaştıkları travma, şiddet ve baskıyı gösterirken, aynı zamanda gizli direniş biçimlerini ve yeniden kazanılan bağımsızlıklarını da ortaya koyuyor. Kathryn Stockett ise The Help'de1960'larda Güney Amerika'da ırk ve cinsiyet ayrımcılığı konularını ele alırken, hikayeleri sistemik ırkçılığı ve sınıf yapılarını gözler önüne seren iki Afro-Amerikan hizmetçi olan Aibileen Clark ve Minny Jackson'ın yaşadıkları üzerinden anlatıyor. Tezde Virginia Woolf, Kate Millett ve Bell Hooks'un feminist teorilerinden yararlanılarak tarihsel olarak susturulmuş kadınları öne çıkararak geleneksel kadın tasvirlerine nasıl karşı çıkıldığı incelenmiştir. Her iki anlatının da yerleşik toplumsal hiyerarşilere meydan okumak için ses unsurunu nasıl kullandığı ve kadınların ezilmesinin ve güçlenmesinin karmaşık yapısına nasıl ışık tuttuğu karşılaştırmalı bir analizle ele alınmıştır. Ayrıca çalışma, sessizliğin hem bir hayatta kalma mekanizması hem de bir direniş şekli olarak rolünü incelemiş ve dışlanmış kesimlerden gelen kadınların baskıcı koşullarda kendi eylemlerini nasıl ortaya koyduklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between female voices and social hierarchies in Pat Barker's The Silence of the Girls and Kathryn Stockett's The Help, two novels that highlight the experiences of marginalized women in racist and patriarchal societies. Utilizing feminist theories from Virginia Woolf, Kate Millett, and Bell Hooks, the analysis investigates how both works challenge conventional literary portrayals of women by amplifying those who have been historically silenced. In The Silence of the Girls, Pat Barker reinterprets Homer's Iliad through the character of Briseis, placing a woman who has traditionally occupied a peripheral role at the center of the narrative. The narrative illustrates the trauma, violence, and oppression faced by women in times of war while also acknowledging their subtle forms of resistance and moments of regained autonomy. Conversely, Kathryn Stockett's The Help tackles issues of racial and gender discrimination in the segregated American South during the 1960s, spotlighting the experiences of Aibileen Clark and Minny Jackson, two African American maids whose stories reveal systemic racism and class structures. Through a comparative analysis, this thesis explores how both narratives employ voice to challenge established social hierarchies and shed light on the intricate nature of female oppression and empowerment. Additionally, the study considers the role of silence as both a survival mechanism and a means of resistance, illustrating how women from marginalized backgrounds assert their agency within oppressive environments.