A comparison of 4 skills content of 6th grade English coursebooks in Türkiye and Germany
Türkiye ve Almanya'daki 6. sınıf İngilizce ders kitaplarının dört dil becerisi açısından karşılaştırılması
  1. Tez No: 933859
  2. Yazar: HÜMEYRA KOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma, Yazma, Dinleme, Konuşma, Dört Dil Becerisi, CEFR, MEB, Reading, Writing, Listening, Speaking, Four Skills, CEFR, MEB
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Tüm eğitim sistemlerinin, günümüzün teknolojik çağında bile ders kitaplarının kullanılmasının önemini vurguladığı göz ardı edilemez. Bu, öğrenicilerin yeni bilgileri daha derinlemesine ve pekiştirilmiş bir şekilde edinmelerine yardımcı olan bir bilgi ve bilgelik kaynağı olduğu için küçümsenemez. Ders kitaplarının yaygın kullanımı, dil becerisi öğretim görevlerinin yapılandırılmış bir şekilde analiz edilmesi gerekliliğini doğurmuştur. Bu araştırmanın amacı, Almanya ve Türkiye'deki 6. sınıf İngilizce ders kitaplarını karşılaştırmalı olarak incelemektir. Bu çerçevede, Almanya'da kullanılan Klett yayınevine ait ''Red-Line 2'' adlı kitap ile Türkiye'de kullanılan“Sunshine English 6”adlı kitap, konuşma, dinleme, okuma ve yazma becerilerinin önceliklendirilmesi açısından karşılaştırılmıştır. Bir ülke konuşma becerilerine daha fazla önem verirken, diğer ülke yazma becerilerine öncelik verebilir. Bu karşılaştırma, okuyucuların dil öğretimi ve öğrenimi konusunda stratejik yaklaşımları anlamalarına ve geliştirmelerine yardımcı olacaktır. Bu çalışmanın bir parçası olarak, alıştırmalar dört bölümde ayrılmış ve verimlilik açısından değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda, her iki kitaptaki dört becerinin önceliklerinin farklı şekilde ele alındığı söylenebilir. İçeriğin, her iki ülkenin Öğretim Müfredatı ile yakından uyumlu olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is non-negligible that all educational systems spark off the importance of utilizing course books, even in today's technological era. It cannot be underestimated, as it is a source of information and wisdom that helps learners acquire new knowledge in a more profound and reinforced manner. The widespread use of coursebooks has increased the need for a structured analysis of language skill-based teaching tasks. The aim of this research is to conduct a comparative examination of the English course books within 6th-grade from Germany and Türkiye. Within this framework, the book which belongs to Klett publishing named ''Red-Line 2'' used in Germany and the book "Sunshine English 6'' used in Türkiye were compared in terms of speaking, listening, reading, and writing skills prioritization. One country may place more emphasis on speaking skills while the other may prioritize writing skills. This comparison will help readers to understand and improve strategic approaches in language teaching and learning. As a part of this study, the exercises were separated in four parts and assessed among its productivity. As a result of this study, it can be stated that the priorities of the four skills are approached differently in both books. It has been determined that the content aligns closely with both countries' Teaching Curriculum.