Markaların kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin tüketicinin markayla bağ kurmasındaki etkisi
The impact of corporate social responsibility projects on consumers' emotional connection with the brand
- Tez No: 933873
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ESER GEGEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Algılanan Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Etkileyici, Marka Güveni, Şüphecilik, Corporate Social Responsibility, Perceived Corporate Social Responsibility, Influencer, Brand Trust, Skepticism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Markaların ürünlerinin fonskiyonel faydalarını vurgulayarak rakiplerinden ayrışma şansları her geçen gün azalmaktadır. Markaların, tüketici ile bağ kurmak için başvurduğu yollardan biri kurumsal sosyal sorumluluk projeleridir. Kurumsal sosyal sorumluluk projelerininde etkileyici (influencer) kullanmak hem markanın hem projenin akılda kalmasını sağlar. Bu çalışmada; algılanan kurumsal sosyal sorumluluk, marka şüpheciliği, marka güveni ve etkileyici karakteristik özellikleri kavramları doğrultusunda, tüketicinin KSS çalışmalarını nasıl algıladığı ve bu algının marka ile kurulan bağı etkileyip etkilemediği incelenmiştir. Çalışmada iki farklı markanın KSS projesi baz alınarak Türk tüketici ile anket çalışması yapılmıştır. Ankete 302 kişi katılmıştır. Anket verilerinin analizi SPSS istatistik programında gerçekleştirilmiştir. KSS projelerinin çok yaygın olduğu günümüzde bu tez çalışmasıyla literatüre ve akademik çalışmalara katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The chance for brands to differentiate themselves from competitors by emphasizing the functional benefits of their products is diminishing day by day. One of the methods brands use to establish a connection with consumers is through corporate social responsibility (CSR) projects. Utilizing influencers in CSR projects not only enhances the memorability of the brand but also increases the visibility of the project. This study examines how consumers perceive CSR initiatives in the context of perceived corporate social responsibility, brand skepticism, brand trust, and influencer characteristics, and whether these perceptions influence the emotional connection consumers establish with brands. The study is based on the CSR projects of two different brands and includes a survey conducted with Turkish consumers. A total of 302 participants completed the survey, and the data were analyzed using the SPSS statistical program. In a time when CSR projects are highly prevalent, this thesis aims to contribute to the literature and academic studies.