Anestezi hekimlerinin ötanaziye bakış açıları
The perspectives of anesthesiologists on euthanasia
- Tez No: 933876
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM YILDIRIM GÜÇLÜ, PROF. DR. BERNA ARDA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Deontoloji ve Tıp Tarihi, Anesthesiology and Reanimation, Medical History and Ethics
- Anahtar Kelimeler: Ötanazi, ötanazi etik tartışmaları, anestezi hekimleri ve ötanazi, Euthanasia, ethical debates on euthanasia, anesthesiologists and euthanasia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı anesteziyoloji ve reanimasyon alanında çalışan asistan ve uzman hekimlerin ötenazi hakkında farkındalık, bakış açıları ve bunlar üzerinde etkisi olan faktörleri değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Aralık 2024 itibariyle Google Forms kullanılarak Türkiye'de anesteziyoloji ve reanimasyon asistan ve uzman hekimi olarak çalışan doktorlara online olarak ulaştırılan anket soruları cevaplandırılmış ve bu cevaplar değerlendirilmiştir. Bulgular: Anestezi hekimlerinin ortalama yaşları 32 (29 – 43) ve anestezi alanındaki tecrübeleri ortalama 5 yıl (2,5 – 14,0) idi. Anestezi hekimlerinin %57,5'i (n=184) kadın, %41,9'u (n=134) erkekti ve 2 katılımcı (%0,6) cinsiyetini belirtmek istemedi. Anestezi hekimlerinin %50,9'u (n=163) uzmanlık öğrencisi, %35,9'u (n=115) uzman hekim ve %13,1'i (n=42) öğretim üyesi/görevlisiydi. Anestezi hekimlerinin %40,9'u (n=131) eğitim araştırma hastanesinde, %30,3'ü (n=97) kamu üniversitesinde, %15,6'sı (n=50) devlet hastanesinde, %11,3'ü (n=36) özel hastanede ve 6 katılımcı diğer kurumlarda çalışıyordu. Palyatif bakım/ötanazi hakkında eğitim almış olan hekim sayısı %26,6 (n=85), almamış olan ise %73,4 (n=235) idi. Öğrencilik döneminde %26,3'ü (n=84) ötanazi hakkında ders almış ve bu durumu desteklerken, %67,8'i (n=217) ders almış olmasına rağmen dersin olmaması gerektiğini düşünüyordu. Hekimlerin %5,6'sı (n=18) dersi almamıştı fakat dersin olması gerektiğini düşünürken, 1 hekim dersi almamıştı ve dersin olmaması gerektiğini düşünüyordu. Sonuç: Araştırmaya katılan anestezi hekimlerinin büyük çoğunluğu ötenazi uygulamasını desteklemekle beraber legal düzenlemelerin yetersizliğinden endişe etmektedir. Çok büyük çoğunluğu ötanazinin yasallaştırılmasının istem dışı veya istemsiz ötanaziye yol açabileceğinden endişe etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the awareness, perspectives, and influencing factors of assistant and specialist physicians working in the field of anesthesiology and reanimation regarding euthanasia. Materials and Methods: As of December 2024, survey questions were distributed online via Google Forms to physicians working as anesthesiology and reanimation assistants and specialists in Turkey. The responses were collected and analyzed. Results: The average age of anesthesiologists was 32 (29–43) years, with an average of 5 years (2.5–14.0) of experience in anesthesiology. Among them, 57.5% (n=184) were female, 41.9% (n=134) were male, and 0.6% (n=2) preferred not to disclose their gender. Of the participants, 50.9% (n=163) were residents, 35.9% (n=115) were specialist physicians, and 13.1% (n=42) were faculty members or instructors. Regarding workplace distribution, 40.9% (n=131) worked in training and research hospitals, 30.3% (n=97) in public universities, 15.6% (n=50) in state hospitals, 11.3% (n=36) in private hospitals, and 6 participants in other institutions. The percentage of physicians who had received training on palliative care/euthanasia was 26.6% (n=85), while 73.4% (n=235) had not. During their student years, 26.3% (n=84) had taken a course on euthanasia and supported its inclusion in medical education, whereas 67.8% (n=217) had taken the course but believed it should not be part of the curriculum. Additionally, 5.6% (n=18) had not taken the course but thought it should be included, while one physician had not taken the course and believed it should not be included. Conclusion: The majority of anesthesiologists participating in the study support the practice of euthanasia but express concerns about the lack of legal regulations. A significant majority fear that the legalization of euthanasia could lead to involuntary or non-voluntary euthanasia.