Acil servise başvuran kalp yetmezliği alevlenmesi hastalarında B çizgi sayısı değişikliğinin mortaliteyi öngörmedeki etkisinin araştırılması: İleriye dönük kohort çalışma
Investigation of the effect of B-line count changes on predicting mortality in patients presenting to the emergency department with acute heart failure exacerbation: A prospective cohort study
- Tez No: 933928
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED EVVAH KARAKILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kalp Yetersizliği, Akciğer Ultrasonografisi, B Çizgileri, Kesim Noktası, Heart Failure, Lung Ultrasonography, B-Lines, Cutoff Value
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Tavrak, E. Acil Servise Başvuran Kalp Yetmezliği Alevlenmesi Hastalarında B Çizgi Sayısı Değişikliğinin Mortaliteyi Öngörmedeki Etkisinin Araştırılması: İleriye Dönük Kohort Çalışma. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2025. Acil serviste kalp yetersizliği tanısı konulması ve bu hastalarda mortalite ve morbiditeyi öngörme süreci, klinik bulguların heterojenliği, eşlik eden hastalıklar ve hızlı karar verme gerekliliği nedeniyle önemli zorlukları barındırmaktadır. Bu çalışma, nefes darlığı şikayetiyle acil servise başvuran kalp yetersizliği hastalarında odaklanmış akciğer ultrasonu (AUS) ile ölçülen B çizgi sayılarının, mortalite ve tedavi yanıtının öngörülmesindeki rolünü araştırmayı amaçlamıştır. Etik Kurulu onayı alındıktan sonra çalışma tek merkezli ve prospektif olarak gerçekleştirildi. Çalışmaya, NYHA sınıflamasına göre kalp yetersizliği tanısı almış, 18 yaş ve üzeri toplam 156 hasta dahil edildi. Başvuru anındaki yüksek B çizgi sayısı ve tedavi sonrası yüksek B çizgi sayısının kötü prognoz ve yüksek mortalite oranlarıyla ilişkili olduğu görüldü. B çizgi değişim oranının %21,05 veya daha az olduğu durumlarda 1. ay mortaliteyi öngörme ve %19,05 veya daha az değişim oranı ile 3. ay mortaliteyi öngörmede duyarlılık ve özgüllük açısından anlamlı fark olduğu tespit edildi. Bu çalışma, akciğer ultrasonografisi ile elde edilen B çizgi sayılarının ve değişim oranlarının, kalp yetersizliği hastalarında mortaliteyi öngörmede etkili birer belirteç olabileceğini göstermiştir. Özellikle, tedavi sonrası B çizgi sayısının 21'in üzerinde olması ve B çizgi değişim oranının belirli eşik değerlerin altında olması, hastaların mortalite riskini değerlendirmede klinik açıdan kullanılabilecek bir parametre olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Tavrak, E. Investigation of the Effect of B-Line Count Changes on Predicting Mortality in Patients Presenting to the Emergency Department with Acute Heart Failure Exacerbation: A Prospective Cohort Study. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Emergency Medicine Medical Specialization Thesis, Eskişehir, 2025. The process of diagnosing heart failure in the emergency department and predicting mortality and morbidity in these patients presents significant challenges due to the heterogeneity of clinical findings, comorbid conditions, and the need for rapid decision-making. This study aimed to investigate the role of B-line counts measured by focused lung ultrasound (LUS) in predicting mortality and treatment response in heart failure patients presenting to the emergency department with dyspnea. After obtaining approval from the Ethics Committee, the study was conducted as a single-center, prospective study. A total of 156 patients aged 18 years and older diagnosed with heart failure according to the NYHA classification were included in the study. A high B-line count at the time of admission and a persistently high B-line count after treatment were found to be associated with poor prognosis and higher mortality rates. When the B-line change ratio was ≤%21.05, it was found to be a significant predictor of one-month mortality, and when the change ratio was ≤%19.05, it was a significant predictor of three-month mortality in terms of sensitivity and specificity. This study demonstrated that B-line counts and their change ratios, obtained via lung ultrasonography, could serve as effective markers for predicting mortality in heart failure patients. Specifically, a post-treatment B-line count above 21 and a B-line change ratio below certain threshold values appear to be clinically useful parameters in assessing the mortality risk of patients.