İki boyutlu yüksek mertebeden bulanık fark denklem sistemlerinin dinamiği
Dynamics of two-dimensional higher-order systems of fuzzy difference equations
  1. Tez No: 933953
  2. Yazar: OSMAN TOPAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASİN YAZLIK, DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVDA ATPINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Fark denklemi, Fark denklem sistemi, Bulanık fark denklem sistemi, Sınırlılık, Denge noktası, Difference equations, System of difference equations, System of fuzzy difference equations, Boundedness, Equilibrium point
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde fark denklemleri, fark denklem sistemleri, bulanık kümeler ve bulanık mantık ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, fark denklemleri, fark denklem sistemleri, bulanık fark denklemleri ve bulanık fark denklem sistemleri ile ilgili literatürde yapılmış olan bazı çalışmalarla ilgili bilgiler yer almaktadır. Ayrıca fark denklemleri, fark denklem sistemleri, bulanık kümeler ve bulanık sayılar ile ilgili temel tanım ve teoremlere de yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, bulanık fark denklem sistemi göz önüne alınmış, bu denklem sisteminin pozitif çözümlerinin varlığı ve tekliği gösterilmiş, pozitif çözümlerin sınırlılığı ve denge noktasına yakınsaklığı incelenmiştir. Ayrıca, sonuçların doğruluğunu göstermek için iki örnek verilmiştir. Dördüncü bölümde, bulanık fark denklem sistemi göz önüne alınmış, bu denklem sisteminin pozitif çözümün varlığı ve tekliği gösterilmiş, pozitif çözümlerin sınırlılığı ve denge noktasına yakınsaklığı incelenmiştir. Ayrıca, sonuçların doğruluğunu göstermek için iki örnek verilmiştir. Beşinci bölümde ise, yapılan çalışmalar doğrultusunda sonuç ve öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of five chapters. In the first chapter, general information about difference equations, systems of difference equations, fuzzy sets and fuzzy logic are given. In the second chapter, information about some studies in literature about difference equations, systems of difference equations, fuzzy difference equations and systems of fuzzy difference equations are given. Moreover, basic definitions and theorems about difference equations, systems of difference equations, fuzzy difference equations and systems of fuzzy difference equations are given. In the third chapter, system of fuzzy difference equations is considered, the existence and uniqueness of positive solutions of the given system is shown and the equilibrium point is investigated. Also, two examples are given to demonstrate the accuracy of the results. In the fourth chapter, system of fuzzy difference equations is considered, the existence and uniqueness of positive solutions of the given system is shown and the equilibrium point is investigated. Also, two examples are given to demonstrate the accuracy of the results. In the fifth chapter, results and suggestions are given in line with the studies carried out.