Yoğun bakım hemşirelerinde merhamet düzeyinin ve merhamet yorgunluğunun incelenmesi
Examining compassion level and compassion fatigue in intensive care nurses
  1. Tez No: 933972
  2. Yazar: EMRAH POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN ZAYBAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Merhamet Düzeyi, Merhamet Yorgunluğu
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu araştırma, yoğun bakım hemşirelerinin merhamet düzeyleri ile merhamet yorgunluğu arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Yöntem: Araştırma, 06 Kasım 2023 ile 10 Haziran 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Veriler, Ege Üniversitesi Hastanesi Yoğun Bakım Üniteleri'nde toplanmıştır. Araştırmanın evrenini 405, örneklemini ise 224 hemşire oluşturmuştur. Araştırmada veriler,“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Merhamet Ölçeği”ve“Merhamet Yorgunluğu- Kısa Ölçeği”kullanılarak araştırmacı tarafından anket yöntemi ile toplanmıştır. Verilerin analizinde, sürekli sayısal değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov-Smirnov testi ile incelenmiştir. İki grup karşılaştırmalarında Mann-Whitney U testi, üç veya daha fazla grup karşılaştırmalarında Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 32,15±6,02 olup, %75,9'u kadın, %53,6'sının evli ve %74,1'inin lisans mezunu olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin şu anda çalıştıkları yoğun bakım birimlerinde çalışma süreleri ortalama 65,07±47,62 ay olup, ayda ortalama 190,1±21,10 saat çalıştıkları ve ortalama 23,18±16,20 saat fazla mesai yaptıkları belirlenmiştir. Hemşirelerin günlük ortalama bakım verdikleri hasta sayısının 2,81±0,51 olduğu, %83'ünün hem gündüz hem de gece vardiyasında çalıştığı, %35,7'sinin mesleklerinde 2-5 yıllık deneyime sahip olduğu tespit edilmiştir. Hemşirelerin %76,8'inin mesleklerini sevdikleri ve %66,1'inin yoğun bakımda çalışmaktan memnun oldukları görülmüştür. Çalışma şekilleri, çalışma süreleri, mesleğe olan sevgileri ve bakılan hasta sayısı merhamet yorgunluğu ve merhamet düzeyini etkileyen etmenler olmuştur. Hemşirelerin merhamet düzeyi puan ortalaması 91,45±13,42, merhamet yorgunluğu puan ortalaması ise 55,49±20,46 olup, merhamet düzeyi ile merhamet yorgunluğu arasında negatif yönlü, düşük düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç: Mesleki tükenmişlik düzeyinin hemşirelerin yaşı arttıkça yükseldiği, aylık toplam çalışma süresi daha yüksek olan hemşirelerde merhamet düzeyinin daha düşük olduğu, mesleği seven hemşirelerin sevmeyenlere göre merhamet ölçeği puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Merhamet düzeyi ve merhamet yorgunluğu arasında negatif yönlü, düşük düzeyde ve anlamlı bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted descriptively to evaluate the relationship between the compassion levels and compassion fatigue of intensive care nurses. Method: The study was conducted between November 6, 2023, and June 10, 2024. Data were collected in the intensive care units of Ege University Hospital. The study population consisted of 405 nurses, while the sample included 224 nurses. Data were collected using the“Demographic Information Form,”“Compassion Scale,”and“Compassion Fatigue-Short Scale”through a survey method administered by the researcher. In the analysis of the data, the suitability of continuous numerical variables to normal distribution was examined using the Kolmogorov-Smirnov test. The Mann-Whitney U test was used for comparisons between two groups, and the Kruskal-Wallis test was used for comparisons among three or more groups. Results: The mean age of the nurses participating in the study was 32.15±6.02 years; 75.9% were female, 53.6% were married, and 74.1% had a bachelor's degree. It was determined that the nurses had been working in their current intensive care units for an average of 65.07±47.62 months, worked an average of 190.1±21.10 hours per month, and did an additional 23.18±16.20 hours of overtime. The nurses provided care to an average of 2.81±0.51 patients per day. Additionally, 83% worked both day and night shifts, and 35.7% had 2-5 years of experience in the profession. It was observed that 76.8% of the nurses loved their profession, and 66.1% were satisfied with working in intensive care. Factors such as working conditions, total working hours, love for the profession, and the number of patients cared for affected the levels of compassion and compassion fatigue. The mean compassion score of the nurses was 91.45±13.42, while their mean compassion fatigue score was 55.49±20.46. A negative, low-level, and statistically significant relationship was found between compassion levels and compassion fatigue. Conclusion: It was observed that the level of professional burnout increased with the age of the nurses, and nurses with higher monthly working hours had lower compassion levels. Nurses who loved their profession had higher compassion scale scores compared to those who did not. A negative, low-level, and significant relationship exists between compassion levels and compassion fatigue. KeyWords: Nursing, Compassion Level, Compassion Fatigue