Reactive blending of particle poly(ethylene terephthalate) with high density polyethylene
Toz poli(etilen tereftalat)ın yüksek yoğunluklu polietilen ile etkili karışımı
  1. Tez No: 93404
  2. Yazar: FERAY DIBLEN GÖKTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN TİNÇER, PROF. DR. SAVAŞ KÜÇÜKYAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Geri Dönüşüm, YYPE-PET Kompozitleri, Sılan Bağlayıcı, Çapraz Bağlayıcı, Yüzey İşlenmesi, Mekanik Özellikler. vuı, Recycling, PET-HDPE Composites, Silane Coupling Agent, Crosslinking Agent, Surface Modification, Mechanical Properties. 't'X. S/ Uk'iüEküuHSLii iivi, . AikUiui
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
öz TOZ POLİ(ETİLEN TEREFTALAT)IN YÜKSEK YOĞUNLUKLU POLİETİLEN İLE ETKİLİ KARIŞIMI DIBLEN GÖKTEN, Feray Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Teoman Tinçer Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Savaş Küçükyavuz Şubat 2000, 76 Sayfa Bu çalışma atık poli(etilentereftalat) (PET) şişelerinin, toz haline getirilerek yüksek yoğunluklu polietilende (YYPE) dolgu malzemesi olarak kullanılıp kompozit yapılması yoluyla geri dönüşümünü kapsar. YYPE ile PET arasındaki etkileşimi arttırmak için silan bağlayıcılar kullanılmıştır. Buna ek olarak, PET tozunun yüzey değişikliği için değişik derişimlerde silan bağlayıcıyla birlikte çapraz bağlayıcı kullanılmıştır. VIAtık PET şişeler temizlenip, kristallendirildikten sonra toz haline getirilmiştir. Daha sonra yüzeyi işlenmiş veya işlenmemiş PET tozu kullanılarak, ağırlıkça değişik derişimlerdeki kompozitler hazırlanmıştır. PET taneciklerinin ortalama büyüklüğü ve dağılımı Tanecik Boyut Analizörü ile belirlenmiştir. Mekanik özellikler, kopma dayanımı, kopmadaki uzama ve darbe dayanımı açısından incelenmiştir. Dinamik mekanik özellikler, Dinamik Mekanik Analizör (DMA) ile incelenmiştir. Kompozitlerin kırılma yüzeyleri Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile incelenmiştir. Çalışmalarda, PET taneciklerinin matriks içinde düzenli dağılımı sağlanmıştır. PET taneciklerinin yüzey işlemleri sayesinde, matriks ve dolgu malzemesi arasındaki yapışma başarıyla sağlanmıştır. Bu yapışma SEM çalışmalarında da gözlemlenmiştir. Böylece silan bağlayıcılarının, genel kullanım değerleri ve genel kullanımları dışında, organik dolgu malzemesi ve organik matriksten oluşan sistemlerde de kullanılabilirliği gösterilmiştir. Kompozitlerin mekanik özellikleri dolgu malzemesinin yüzeyinin işlenmesinden sonra belirgin derecede arttmıştır. Gerilim kuvvetindeki en iyi değerler, %40 ve %50 PET içeren yüzeyi işlenmiş kompozitlerde görülmüştür. Diğer taraftan artan dolgu miktarı kopmadaki uzamanın azalmasına neden olmuştur. PET yüzeyinin işlenmesiyle kompozitlerin viidarbe dayanımında belirgin bir iyileşme sağlanmıştır. Dolgu miktarının ve yüzey işlemlerinin etkileri DMA çalışmaları ile de gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REACTIVE BLENDING OF PARTICLE POLYETHYLENE TEREPHTHALATE) WITH HIGH DENSITY POLYETHYLENE DIBLEN GÖKTEN, Feray M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Teoman Tinçer Co. Supervisor: Prof. Dr. Savaş Küçükyavuz February 2000, 76 Pages This study covers the recycling of waste poly(ethylene terephthalate) (PET) bottles, via powdering and using as filler in high density polyethylene (HDPE) to make composites of it. Silane Coupling Agent (SCA) was utilized to enhance the compatibility of the filler PET and the matrix HDPE. Crosslinking Agent (CA) was also used in addition to SCA, to improve mechanical properties. IllWaste PET bottles was powdered after cleaning and crystallization. After that, PET powder, with or without surface treatment, was used to prepare composite at different weight concentrations by melt mixing. The average size and size distribution of PET particles were determined by Particle Size Analyzer instrument. Mechanical properties were studied in terms of tensile strength, strain at break and impact strength. Dynamic mechanical properties were investigated by using Dynamic Mechanical Analysis, (DMA) instrument. The impact-fractured surfaces of composites were examined by Scanning Electron Microscope, (SEM). Throughout the studies, the good dispersion of PET particles in HDPE matrix was provided. The well adhesion between filler and matrix was successfully achieved by the surface modification of PET particles. The adhesion was also seen in SEM studies. Therefore, the ability of utilization of SCA for such systems, besides the common use and values of SCA, those include both organic filler and an organic matrix was proved successfully. Mechanical properties of composites increased after the surface treatment of PET particles. The most improved values in tensile strength appeared in composites contain 40% and 50% surface modified PET. On the other hand, increasing filler content caused a decline in strain at break. Surface treatment of PET brought about significant developments in impact ivstrength of composites. The effect of filler content and surface modifications was also observed in DMA studies.